array(0) {
}
        
    
Menu
0.09%
Τζίρος: 62.26 εκατ.

Κικίλιας: Αναβαθμίζουμε το 112 για πρώτη φορά μετά το 2014

Table for Two

Βύρων Νικολαΐδης (PeopleCert): Από το γύρο της Ευρώπης με οτοστόπ στο βιβλίο αξίας μισού δισ.

Ο Βύρων Νικολαΐδης ιδρυτής της PeopleCert, εταιρείας με αξία άνω του ενός δισ. δολαρίων, μιλάει στο Table for Τwo για το μυστικό της επιτυχίας του και τις προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία από την παγκόσμια ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό κρατών και εταιρειών και εργαζομένων.

Ο Κωνσταντινοπολίτης αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, θυμάται συχνά, ότι κοιμόταν στο… πάτωμα όταν πρωτοήρθε το 1981 στην Ελλάδα και ξεκίνησε με τόλμη, χωρίς φόβους και με πάθος για επιτυχία και σήμερα με το ίδιο πάθος σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του.

1

Πέρυσι πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη εξαγορά που έκανε ποτέ ελληνική ιδιωτική εταιρεία στο εξωτερικό (αξίας 500 εκ.) και έγινε ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού μονόκερου, δηλαδή της πρώτης ελληνικής εταιρείας με αποτίμηση 1 δισ. δολάρια. Και είναι ίσως ο μοναδικός επιχειρηματίας… που κατέχει το 80% ενός μονόκερου….

Τα επόμενα σχέδιά του, αφορούν τη συνεχή επέκταση και ανάπτυξη της εταιρείας του, αξιοποιώντας το…βιβλίο αξίας μισού δισ. -που αγόρασε αποκτώντας την Axelos και μαζί το πρότυπο ITIL  για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε εταιρείες και κράτη σε όλο τον κόσμο.

«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης» λέει με περηφάνεια και θυμάται με νοσταλγία τα δύσκολα πρώτα χρόνια. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε ως οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα το 1981. Παιδί εκπαιδευτικών, στο σχολείο της κοινότητας, κάτι που σήμαινε αρκετή φτώχεια ενώ για μερικούς μήνες δεν είχε καν κρεβάτι.

Το 1987 τον προσέγγισε η Merryll Lynch που ήθελε να ανοίξει την αγορά της Τουρκίας. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο του investment banking και έβγαλε πολλά λεφτά σε μία μόλις πενταετία. «Από πολύ φτωχός έγινα πολύ πλούσιος», ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι έβγαλε περισσότερα λεφτά από όσα «δικαιούται να βγάλει κάποιος».

Σήμερα, μετά την επιτυχή ανάπτυξη της  PeopleCert, συνεχίζει την επέκτασή της, μέσω εξαγορών αλλά και οργανικά, από την αυξανόμενη ανάγκη για πρότυπα και πιστοποιήσεις δεξιοτήτων σε όλο τον κόσμο, αφού μπορούν να επισπεύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Πώς η PeopleCert συμβάλλει στον γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο κ. Βύρων Νικολαϊδης είναι ένας άνθρωπος που πάντα τολμά τις αλλαγές και τα άλματα και έχει την εμπειρία και την ευφυΐα να τα κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ανεβαίνει σταθερά, και να δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη αξία στη διαδρομή του. Ένα τέτοιο μεγάλο άλμα που καλείται να κάνει η χώρα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων.

«Σήμερα ολόκληρος ο κόσμος και η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κούρσα ανταγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες. Η Ελλάδα, σε αυτή την κούρσα είναι πίσω, τρέχει αλλά και όλοι οι άλλοι και οι εξελίξεις τρέχουν, και για να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι πρέπει να τρέξουμε περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, από αυτήν την κυβέρνηση έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουν», σημειώνει.

Η PeopleCert προσφέρει τα πρότυπα, και τις πιστοποιήσεις των δεξιοτήτων που απαιτούν από τους εργαζόμενους και η μεγάλη ζήτηση για αυτά εξασφαλίζει τη σταθερά ανοδική πορεία της. «Οι ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι κάτι σταθερό, αλλάζουν», εξηγεί ο κ. Νικολαϊδης. «Το 2000 όταν ξεκινούσαμε, βασική ψηφιακή δεξιότητα ήταν να χρησιμοποιείς υπολογιστή. Σήμερα είναι…να ξέρεις προγραμματισμό. Τα frameworks, είναι τα πλαίσια, τα πρότυπα που περιγράφουν πώς πρέπει να γίνει ο μετασχηματισμός, και αυτός που τα υιοθετεί ακολουθεί τον πιο σύντομο δρόμο κερδίζει χρόνο, αυξάνει την παραγωγικότητα. Αποκτώντας τον Axelos, αποκτήσαμε το ITIL που είχε αναπτύξει η αγγλική κυβέρνηση για την ίδια και έχουν υιοθετήσει 50.000 εταιρείες και 800 κυβερνητικοί οργανισμοί.

Το πρότυπο ITIL είναι ο βασιλιάς του IT Operation και Digital Transformation και όποιος το υιοθετεί μπαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά στον ψηφιακό του μετασχηματισμό».

Άλλο ο ψηφιακός μετασχηματισμός και άλλο η ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Τι είναι όμως τα πρότυπα και γιατί είναι απαραίτητα;

«Το κράτος που θέλει να μετασχηματιστεί ψηφιακά, έχει 15 υπουργεία και 200 οργανισμούς, που λειτουργούν εδώ και 40 χρόνια περίπου με τον ίδιο τρόπο. Όταν θέλει να κάνει ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν αρκεί να κάνει το ίδιο πράγμα, με ψηφιακό τρόπο. Δηλαδή αν έστελνε μια επιστολή με ταχυδρομείο και τώρα το κάνει με email αυτό δεν είναι ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά ψηφιοποίηση διαδικασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αρχίζει, από τη στιγμή που ανατίθεται σε ένα Σύμβουλο να κάνει πλήρη καταγραφή όλων των διαδικασιών. Ακολούθως θα επανεξετάσει, ποιες χρειάζονται, ποιες δεν χρειάζονται και αυτές που χρειάζονται πώς πρέπει να γίνουν, με βάση τις σημερινές δυνατότητες, για να είναι αποδοτικές. Για να μπορέσει να το κάνει αυτό ένας Σύμβουλος, θα χρειαστεί να υιοθετήσει ένα πρότυπο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπάρχει ένα μόνο το ITIL.

Πάνω σε αυτό θα φτιαχτούν όλες οι διαδικασίες, θα βρεθούν τα κατάλληλα προγράμματα software και ακολούθως θα εκπαιδευτεί ο κόσμος στις απαραίτητες δεξιότητες και θα πιστοποιηθεί. Αυτό πρέπει να γίνει παντού.  Τη σοφία όλη αυτή για το πώς πρέπει να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός την είχε ο Axelos με το ITIL και αυτό αγοράσαμε. Έδειχνα το πρότυπο, ένα βαρύ βιβλίο, σε μια ομάδα υπουργών και τους είπα: Αυτό αγοράσαμε και έχει αξία μισό δισ.»

Η εξαγορά της Axelos μας οδήγησε στην αναβάθμιση από τη Fitch

Η εξαγορά της Axelos, που έγινε το 2021 είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε ποτέ από ελληνική ιδιωτική εταιρεία στο εξωτερικό και η τρίτη από ελληνικό φορέα, αν συμπεριληφθεί η εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία και του ΟΤΕ στη Ρουμανία.

Μετά από 1 χρόνο η ενσωμάτωση της Axelos έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργώντας τις συνέργειες που αναμένονταν με το παραπάνω και φέρνοντας την αναβάθμιση από τη Fitch.

«Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Axelos σε λιγότερο από το μισό χρόνο και σταθεροποιηθήκαμε σε υψηλότερο σημείο από ότι σχεδιάζαμε από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό έφερε και την αναβάθμιση από τη Fitch σε μια εποχή που μόνο το 2% των αξιολογήσεων της Fitch είναι αναβαθμίσεις, το 17% είναι στα ίδια, και το 80% είναι υποβαθμίσεις», τονίζει ο κ. Νικολαϊδης.

Δεν φοβάμαι το άγνωστο

Αναζητώντας την πιο καθοριστική στιγμή στη ζωή του, μας λέει: «Ξεχωρίζω μια απόφαση που πήρα όταν ήμουν 17 χρονών τελειόφοιτος Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη. Τότε για να καταλάβω τι γίνεται γύρω μου πήρα την απόφαση ένα καλοκαίρι να κάνω το γύρο της Ευρώπης με οτοστόπ και έφτασα μέχρι το Βόρειο Πόλο, ταξίδεψα 4 μήνες. Η απόφαση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τελικά να αντιληφθώ ότι δεν πρέπει να φοβάμαι το άγνωστο. Και αν ήταν να διαλέξω μια, θεωρώ ότι αυτή είναι η πιο σημαντική».

Η σχέση με το χρήμα

«Την πορεία μου» σημειώνει, «καθόρισαν δύο κίνητρα, να κερδίσω χρήματα γιατί ήμουν πολύ φτωχός, από τη μια  και από την άλλη να προσφέρω στην κοινωνία γιατί ήμουν παιδί εκπαιδευτικών», αναφέρει.

Τα χρήματα έχουν πολλές διαστάσεις και διαφορετικό νόημα ανάλογα σε ποιο σημείο είσαι. Στην αρχή είναι απαραίτητα για να καλύψεις τις ανάγκες σου, μετά κάποιες ακόμη, μετά τις επιθυμίες που δεν έχουν τέλος. Πρέπει να ξέρεις όμως πάντα ποιος είσαι και ειδικά όσο κάποιος γίνεται ισχυρότερος να θυμάται το noblesse s’oblige, δηλαδή οι θέσεις ευθύνης έχουν και υποχρεώσεις. Και θεωρώ ότι όταν έχεις πολλά χρήματα έχεις την υποχρέωση να επιστρέφεις κάποια χρήματα στην κοινωνία.

Σχέδια για το Χρηματιστήριο – «Τη νύφη την έχουμε πάντα έτοιμη»

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της PeopleCert είναι 40% τα τελευταία δέκα χρόνια, και παρότι έχει πια μεγαλώσει, στόχος είναι να συνεχίσει την ανάπτυξή της με τον ίδιο ρυθμό, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο και νέες εξαγορές. «Το στόχο αυτό θα τον πετυχαίνουμε με 30% από οργανική ανάπτυξη 10% από εξαγορές. έχουμε μια μακροσκελή λίστα υποψήφιων εταιρειών προς εξαγορά», σημειώνει.

Σχέδια για το Χρηματιστήριο υπάρχουν, αλλά εξαρτώνται από τις ευρύτερες συνθήκες όπως το γενικό περιβάλλον. «Τη νύφη πρέπει να την έχεις πάντα έτοιμη, λέμε στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι κι εμείς λειτουργούμε ως εισηγμένη κι όταν υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις θα το εξετάσουμε. Σημειώνεται ότι ο κ. Νικολαΐδης κατέχει το 80% των μετοχών της PeopleCert και όπως τονίζει “είναι σημαντικό να έχει τον έλεγχο, αλλά παράλληλα φροντίζει η εταιρεία να έχει σε όλα τα επίπεδα καλή εταιρική διακυβέρνηση».

Ποια είναι η PeopleCert

Την PeopleCert ίδρυσε ο Βύρων Νικολαΐδης το 2000. Το 2020 εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), και το 2021 τη βρετανική AXELOS με την οποία συνεργάζεται από το 2014 και με την οποία επιταχύνει την ανάπτυξη της και για περαιτέρω εδραίωση της θέσης της στις επαγγελματικές δεξιότητες.  Η Axelos δημιουργήθηκε το 2013 για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών στη διαχείριση έργων και ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2 και ITIL.Το τίμημα της εξαγοράς ήταν 450 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα με την απόκτηση της AXELOS, η FTV Capital με έδρα τις ΗΠΑ, απέκτησε 20% στην PeopleCert.

Η PeopleCert είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και κυβερνήσεις, με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση κορυφαίων εξετάσεων πιστοποίησης.

Η PeopleCert, με περισσότερα από 10.000 εξεταστικά κέντρα σε 216 χώρες και παρέχει πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 500 διαφορετικά γνωστικά πεδία και με βάση την Ελλάδα και όπλο την τεχνολογία, συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη σε όλο τον κσόμο.

Διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε 216 χώρες και σε 25 γλώσσες,  συνεργάζεται με κρατικούς φορείς και έχει πιστοποιήσει στελέχη από εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο όπως: NASA και CIA, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τράπεζες και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft, η Coca-Cola.

Ο κ. Βύρων Νικολαΐδης είναι  πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών –του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)– που απαρτίζεται από 33 ενώσεις πληροφορικής που προέρχονται από 32 ευρωπαϊκές χώρες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βύρων Νικολαΐδης: Τον βράβευσε η Ε.ΕΝ.Ε. για την επιχειρηματική αριστεία και την κοινωνική του προσφορά
Νίκη Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι στις προτεραιότητες
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Πώς θα διεξάγεται η διαδικασία
Ποιες εταιρείες «μοιράστηκαν» έργα δημοσίου €4,3 δισ. στην πληροφορική
Στον ψηφιακό της μετασχηματισμό επενδύει η ΟΛΘ Α.Ε.
Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Σε ποιους τομείς επενδύουν περισσότερο το 2024 – Έρευνα ΕΤΕπ
Η στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο τραπέζι στη συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Iliana Ivanova
ΟΣΕ: 36 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του – Οι τέσσερις πυλώνες
Ράνια Αικατερινάρη (ΣΕΒ): Μόνο το 20% των μελών μας χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση
Επιχειρήσεις: Τα 6 «κλειδιά» για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση – Χρήσιμος οδηγός από τον ΣΕΒ