Περιεχόμενα
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην ατμοσφαιρική αίθουσα συσκέψεων. Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς μίλησε για τον πόλεμο από τους ανταγωνιστές του, το μέλλον και τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου εφοπλιστή, στο Table for Two με τις Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη.
Πόσο πρέπει κανείς να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο όταν διοικεί τέσσερις ναυτιλιακές εταιρίες. Ενώ την ίδια στιγμή, ακόμη και όταν έγραφαν οι κάμερες, δεν ήθελε να αποχωριστεί από κοντά του τα κινητά του τηλέφωνα.
Παραμένει σε εγρήγορση. Από την εποχή που εισέβαλε στον χώρο της ναυτιλίας, δυναμικά, με την αισιοδοξία της νεαρής του ηλικίας.
Πώς κέρδισε την εμπιστοσύνη της οικογένειας;
«Έφαγα πάρα πολύ πόλεμο από τους ανταγωνιστές μου», επισημαίνει.
«Θεωρούσαν ότι κάνω τρέλες και ότι πάω να κατασπαταλήσω τα λεφτά της οικογένειας,. Τελικά όχι μόνο βγήκε σωστή η κίνηση αλλά πολλοί από τους ανταγωνιστές που «κορόιδευαν», καταλήξαμε να είμαστε πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς».
Αισθάνεται τυχερός που «μου βγήκανε οι πρώτες συμφωνίες», γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη της οικογένειας. «Οπότε ήμουνα τυχερός. Γιατί αν μία από αυτές τις συμφωνίες δεν είχαν βγει, κι εμένα θα έπεφτε η αυτοπεποίθηση μου ότι έκανα ένα μεγάλο λάθος. Και η οικογένεια θα έλεγε, «ας μην του δώσουμε τόσο μεγάλο χώρο και κεφάλαιο να μπορεί να κάνει τα δικά του διότι δεν του βγαίνουν…».
Η έβδομη πιο διαπραγματεύσιμη μετοχή
Στις επιτυχίες του έρχεται να προστεθεί η ίδρυση της τέταρτης εταιρίας του ομίλου, η Imperial Petroleum.
Μπήκε στο αμερικάνικο χρηματιστήριο σε χρόνο-ρεκόρ για να γίνει η έβδομη πιο διαπραγματεύσιμη εταιρία.
«Την πρώτη μέρα η μετοχή αυτή ανέβηκε 1775%. Δηλαδή αν την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης ένας επενδυτής έβαζε 100.000 δολάρια, θα έπαιρνε το ίδιο απόγευμα, 1.7 εκατομμύρια. Aπίστευτο. Δεν το περιμέναμε με τίποτα», λέει στο Table for Two ο Χάρης Βαφειάς.
Μας το επιτρέπει η αγορά;
Η επιτυχία όμως φέρνει και δεσμεύσεις. Για να αποκαλύψει στη διάρκεια της συνέντευξης σχέδια και στόχους για το άμεσο μέλλον, τι σημαίνει «αν μας το επιτρέπει η αγορά», γιατί ο κόσμος δεν πάει στα καράβια.
«Γι’αυτό είμαστε γνωστοί. Για την ελληνική ναυτιλία και τον τουρισμό. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το πλεονέκτημα,. Ειδικά αυτές τις μέρες που υπάρχει τρομερή έλλειψη σε ενέργεια, αέριο και πετρέλαιο, πρέπει και οι ξένοι να καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι οι Έλληνες που κοντρολάρουν το 60% του ευρωπαϊκού στόλου».
Ο Χάρης Βαφειάς δεν φοβάται τις λέξεις.
«Έχει να γίνει ατύχημα σε καράβι πάρα πολλά χρόνια. Αλλά βλέπεις ότι οι Φιλιππινέζοι πάνε τρέχοντας και γυρνάνε και είναι οι πιο πλούσιοι της πόλης τους και τον Έλληνα πρέπει να τον κυνηγάς με το τουφέκι να πάει…».
Η ελληνική σημαία
Ο ίδιος εικάζει ότι είναι «πιο καλοπερασάκηδες οι Έλληνες».
Και επιμένει ότι δεν φτάνουν για όλα τα καράβια. «Ούτε για το 1/10. Έπρεπε λοιπόν για την ελληνική σημαία να λέει: «βάλτε σημαία και δεν πρέπει να έχετε minimum Eλλήνων αξιωματικών.
«Διαφορετικά πρέπει συνέχεια να παρακαλάς να πάρεις εξαίρεση από το υπουργείο. Γι’αυτο πολλά ελληνικά πλοία δεν έχουν ελληνική σημαία και είναι κρίμα».
Δύσκολη και ανταγωνιστική δουλειά
Όταν συνομιλείς με έναν άνθρωπο σαν τον Χάρη Βαφειά όλες οι φράσεις γίνονται τίτλοι.
«Αυτή η δουλειά είναι δύσκολη και ανταγωνιστική».
«Στην Ελλάδα υπάρχουν 550 εταιρίες. Αν δεν είσαι από πάνω, αρχίζουν τα προβλήματα.» «Αν δεν σε βλέπουν παρών, μπορεί να κάνουν πονηριές».
«Χωρίς βοήθεια από το κράτος, όπως οι Κινέζοι εφοπλιστές, εμείς εδώ δεν έχουμε τίποτα».
Το ρεκόρ
Και θα αποκαλύψει, στη διάρκεια της συνομιλίας μας, και ένα …ρεκόρ:
«Για τόσο μικρή χώρα τα έχουμε πάει εξαιρετικά. Αν πάρεις τη λίστα με τους 50 μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, το 80% κατάγεται από τη Χίο. Η Ελλάδα έχει 1000 νησιά. Πώς γίνεται το 80% να είναι από το ίδιο νησί; Κάτι παίζει, με το χώμα, το νερό, το DNA. Τα Καρδάμυλα έχουν μπει και στο Guinness Book of Records ως το πλουσιότερο χωριό ανά τ.μ.».
Και η οικογένεια του Χάρη Βαφειά από την Χίο κατάγεται.
«Έχω την τιμή να είμαι ο μοναδικός εφοπλιστής από τον Άη Γιώργη. Της Χίου. Δεν έχω τόσο ανταγωνισμό εκεί. Αλλά ως Χιώτης έχω ανταγωνισμό πολύ.»
Table for Two με τον Χάρη Βαφειά
Κατερίνα Δαφέρμου, Σάντυ Τσαντάκη