Στον ανδροκρατούμενο χώρο της ενέργειας, η Αλεξάνδρα Σδούκου μια δυναμική και ακούραστη Γενική Γραμματέας, άφησε το δικό της ισχυρό αποτύπωμα στο Υπουργείο Ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου στο ΥΠΕΝ και μητέρα τριών μικρών παιδιών, μιλάει στο mononews.gr, στο πλαίσιο του αφιερώματος Γυναίκες που εμπνέουν, για το πώς μια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει και να κάνει καριέρα σε υψηλές θέσεις. Μας λέει για την αντιμετώπιση από το αντρικό περιβάλλον και συμβουλεύει τις γυναίκες που έχουν φιλοδοξίες, πώς να τις κάνουν πραγματικότητα. “Οι ίδιες οι γυναίκες να πιστέψουν στα θέλω τους και τις δυνάμεις τους, να υποστηρίξουν την αξία τους, να μην έχουν ανασφάλειες και να εκφράζονται”.
Όπως τονίζει, από τη θέση της Γενικής Γραμματέως δε συνάντησε στερεοτυπικές συμπεριφορές εντός και εκτός του Υπουργείου γιατί ήταν τόση η εξουσία του ρόλου, που ο θεσμικό της ρόλος υπερίσχυε όλων των άλλων. Σίγουρα όμως, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα παίζουν ρόλο και όπως αναφέρει “δεν έχω επιτρέψει να πάρει κάποιος το θάρρος και να εκφραστεί…στερεοτυπικά”.
Δεν ήταν όμως πάντα έτσι, καθώς, όπως αναγνωρίζει σήμερα, στην αρχή της σταδιοδρομίας της και εκείνη δίσταζε να πει τη γνώμη της σε αντρικά τραπέζια συσκέψεων. Μετά έχτισε χαρακτήρα, βρήκε την αυτοπεποίθησή της και αυτό συμβουλεύει και τις γυναίκες που φιλοδοξούν να βρεθούν σε υψηλές θέσεις.
Τα αντρικά τραπέζια συσκέψεων και οι άντρες που δεν επιλέγουν γυναίκες
Όπως αναφέρει, “πολλές φορές ένας άντρας μπορεί να μην επιλέξει μια γυναίκα για μια θέση ευθύνης, σκεπτόμενος ότι μπορεί να ζητήσει να φεύγει νωρίτερα γιατί μπορεί να έχει υποχρεώσεις στο σπίτι. Δεν είναι έτσι τη γυναίκα πρέπει να την κρίνουμε όπως και έναν άντρα από το πόσο αποτελεσματική είναι στη δουλειά που κάνει”.
Επίσης, σημειώνει ότι πολλές φορές σε τραπέζια συσκέψεων μπορεί να βρεθεί μια γυναίκα με 15 άντρες και τότε μπορεί να μην τολμά να πάρει το λόγο να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, ή να πει την άποψή της, το σκέφτεται, διστάζει, έχει μια εσωτερική ανασφάλεια.
Η ίδια θυμάται: “Στον ενεργειακό χώρο, ο κανόνας είναι να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς άντρες. Στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας μου βρέθηκα να διστάζω και να φοβάμαι να πω τη γνώμη μου, για το πώς μπορεί να με αντιμετωπίσουν. Μετά έχτισα χαρακτήρα και βγήκε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά μου”.
Το πρόβλημα, σημειώνει, ξεκινάει από τις γυναίκες που πρέπει να μάθουν να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει. “Και πρέπει και οι εταιρείες να καλλιεργούν μια κουλτούρα ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών και να κρίνουν τη γυναίκα όχι με βάση τις άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει αλλά με βάση την αποτελεσματικότητά της και τη δουλειά που κάνει”.
Οι ίδιες οι γυναίκες να πιστέψουν στα θέλω τους
Για την Αλεξάνδρα Σδούκου, το σημαντικότερο είναι ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα που χτίζεις και βέβαια οι γνώσεις και η αποτελεσματικότητα. Και σίγουρα, είναι μια πρόκληση για τις γυναίκες να καταφέρνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μην έχουν ανασφάλειες και να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει.
Για να βρεθούν περισσότερες γυναίκες σε υψηλές θέσεις όπως πιστεύει, “πρέπει, οι ίδιες οι γυναίκες να πιστέψουν στα θέλω τους, στις φιλοδοξίες που έχουν, να μη φοβούνται να διεκδικούν το ρόλο που τους αξίζει. Έχοντας εφόδιο τη γνώση, την όρεξη και τη θέληση να διεκδικήσουν μια ανώτερη θέση, πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να το κάνουν”.
Δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ποσοστώσεις είναι αναξιοκρατικές
“Δεν θα έπρεπε στον επιχειρηματικό και το δημόσιο βίο, να χρησιμοποιούμε κανόνες ποσόστωσης για να υπηρετούν οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις”, τονίζει. “Το να βρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και να συζητάμε για ποσοστώσεις, δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών. Δεν θα έπρεπε να συζητάμε για ποσοστώσεις σήμερα, είναι αναξιοκρατικές”, εξηγεί.
Η ποσόστωση όμως έρχεται για να ενθαρρύνει και να καλύψει ένα κενό, που δημιουργεί η επιφύλαξη στο να ανατεθεί σε μια γυναίκα μια διευθυντική θέση.
Κινητήριος δύναμη η προσφορά με στόχο την αλλαγή προς το καλύτερο
Μετά από την επιτυχημένη της θητεία στο Υπουργείο Ενέργειας, η Αλεξάνδρα Σδούκου, όχι μόνο κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία τους απαιτητικούς ρόλους της μητέρας και της Γενική Γραμματέως αλλά άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις εντός και εκτός Υπουργείου. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη φιλοδοξία της;
“Θέλω από όπου και αν περνάω να αφήνω ένα χρήσιμο αποτύπωμα, στους ανθρώπους, στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα”, μας λέει η κυρία Σδούκου.
“Με γεμίζει να ξέρω ότι μπορεί να προσφέρω σε πράγματα που επηρεάζουν τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μου. Κινητήριος δύναμη μου είναι αυτά, η πρόκληση για το πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το τοπίο της ενέργειας, η καθημερινότητά μας.
Με γεμίζει αυτό που κάνω σήμερα, αλλά ότι έρθει στη ζωή όποια επόμενη πρόκληση, θα θέλω να την αντιμετωπίσω, ακριβώς όπως λειτούργησα εδώ, με πολύ έντονα συναισθήματα για να προσφέρω, να συμβάλω στην αλλαγή για ένα καλύτερο μέλλον”.
Διαβάστε επίσης:
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: «Με 1.800 αιτήσεις η πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας»
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike