ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πρώτες εικόνες με τα κινητικά γλυπτά του Takis έρχονται ήδη από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου έχουν στηθεί 46 από τα έργα του, με εντυπωσιακή ασφαλώς την εγκατάστασή τους μπροστά στο προβεβλημένο κανάλι του τεράστιου χώρου.
«Τakis: Κόσμος σε Κίνηση» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Ιουνίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα μεγάλο σύνολο της δουλειάς του σπουδαίου καλλιτέχνη αλλά και να εντρυφήσουν σε μία νέα θεώρηση της σημασίας του έργου του.
Τα εμβληματικά Αιολικά του Takis, Σινιάλα με Φως και Βίδες του Αρχιμήδη, τα Πυροτεχνήματα, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα του από τις ενότητες των Μουσικών Γλυπτών, των Μαγνητικών Τοίχων-Τέταρτη Διάσταση, των Σπειρών, των Ηλεκτρικών Βαρελιών, των Λουλουδιών και των Σφαιρών περιλαμβάνονται στην έκθεση, συγκροτώντας όλα μαζί αλλά και το καθένα χωριστά, έναν «κόσμο σε κίνηση».
Έναν κόσμο στον οποίο ο καλλιτέχνης εξερευνά μέσα από τους φυσικούς νόμους και τις κοσμικές δυνάμεις του σύμπαντος, σε μια προσπάθεια ορισμού αυτών των αόρατων δυνάμεων με υλικό τρόπο.
Όπως είναι γνωστό, το έργο του Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019) προκύπτει από τη σύνθεση ενός μεγάλου φάσματος ιδεών και εμπειριών, που εκτείνονται από την εντατική επιστημονική έρευνα έως την αρχαία φιλοσοφία και την πνευματικότητα.
Και το αποτέλεσμα είναι η σφυρηλάτηση ενός μοναδικού οράματος, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται, ακόμα και σήμερα, μέσα από τη συναναστροφή του θεατή με τα έργα του. Γιατί το φως αλλά και η κίνηση σε κάθε της μορφή _μηχανική, ηλεκτρομηχανική, θερμική, μαγνητική ή υδροδυναμική _ είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυρήνες του έργου του.
Από τους ανανεωτές της γλυπτικής _παρ΄ότι αυτοδίδακτος, εκ πεποιθήσεως πάντως_ και ένας από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην Ευρώπη, έχοντας δημιουργήσει μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα τέχνης του 20ου αιώνα ο Takis κατόρθωσε να σπάσει τους φραγμούς των στατικών γλυπτών, δημιουργώντας έργα, που συνδυάζουν τις τέχνες με την επιστήμη και τη φύση.
Τα γλυπτά του έτσι, που θυμίζουν και εφευρέσεις ενισχύουν την κατανόηση και την εκτίμηση όσων μας περιβάλλουν.
Η έκθεση «Τakis: Κόσμος σε Κίνηση» στο ΚΠΙΣΝ είναι η πρώτη του δημιουργού που γίνεται στην Ελλάδα μετά τον θάνατό του, τον Αύγουστο του 2019.
Και παρ΄ότι δεν είναι αναδρομική, μπορεί να προσφέρει ωστόσο μία σφαιρική εικόνα της δουλειάς του.
Η μεγάλη του έκθεση στην διάσημη Tate Modern του Λονδίνου (Ιούλιος – Οκτώβριος 2019), μόνον για τα εγκαίνια της οποίας είχε προλάβει να χαρεί, αν και από μακριά, είχε αφήσει τις πιο δυνατές εντυπώσεις. Λίγο αργότερα προβλεπόταν έκθεση και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αλλά η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την είχε ακυρώσει.
Διαβάστε ακόμα:
Christian Dior με Μαρία Γκρ. Κιούρι: Κνωσός, Δελφοί, Κυκλαδικό και αλλού
Συλλογή Γιώργου Γαϊτανάρη – Ιώς Ντόλκα: Η Επανάσταση του ΄21 με άλλη ματιά
Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: Η συνεισφορά της ναυτιλίας στην Επανάσταση του 1821
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση