ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
1. Αρχικά, να θυμάστε πως πριν από το μαγείρεμα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κρέας, ώστε να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αυτό να το θυμάστε και για τις μπριζόλες.
2. Το κρέας πρέπει να μένει για κανένα εικοσάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε.
3. Είναι απαραίτητο το τηγάνι στο οποίο θα το ψήσετε, αν δεν έχετε γκριλ, να έχει πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία (από 180-200 βαθμούς Κελσίου). Ο χρόνος ξεκινά σωστά από τη στιγμή που θα το ακουμπήσετε στο εσωτερικό του σκεύους σας.
4. Αν το τηγανίσετε, λοιπόν, είναι καλό να βάλετε μαζί με το λάδι και λίγο βούτυρο. Θα δώσει φοβερό άρωμα.
5. Μην βάζετε αλάτι πριν τσιγαρίσετε το κρέας.
6. Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πώς το θέλει ο καθένας ψημένο. Αν το θέλετε “Μπλε” που σημαίνει σχεδόν άψητο, αφού θα διακρίνεται πλήρως το αίμα του στη μέση, υπολογίστε όχι παραπάνω από δυο λεπτά στην κάθε πλευρά.
7. Το σενιάν, που είναι λίγο πιο ψημένο από το μπλε, χρειάζεται περίπου 5 λεπτά.
8. Το καλοψημένο δεν πρέπει να έχει ίχνος αίματος στο εσωτερικό του και για αυτό χρειάζεται περίπου 7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Προσοχή όμως, πρέπει να το έχετε σε χαμηλή φωτιά για να μην “αρπάξει” απ’ έξω και μέσα μείνει άψητο. Θα ξεκινήσετε, λοιπόν, στα 3 πρώτα λεπτά με υψηλή θερμοκρασία και μετά θα χαμηλώσετε.
9. Φυσικά μπορείτε να το ψήσετε και στον φούρνο, τότε όμως θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο κουζίνας που θα το βάζετε μέσα στο κρέας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν έχει φθάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Από 75 βαθμούς Κελσίου και πάνω, το φιλέτο είναι έτοιμο.
10. Λίγες πατάτες τηγανητές, λαχανικά όπως καρότα, καλαμπόκι που θα τα έχετε περάσει από μία κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ή άγριο ρύζι είναι ιδανικά συνοδευτικά για το ζουμερό υπέροχο φιλέτο που μόλις φτιάξατε!