ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αρχιτέκτων Κατερίνα Διονυσοπούλου, συνιδρυτής του Bureau de Change, εξηγεί: “Αντί για την αναμενόμενη γυάλινη κατασκευή, εξετάσαμε ως εναλλακτική λύση το τούβλο και τις εγγενείς δυνατότητές του ως στοιβαζόμενης μονάδας, για να δημιουργήσουμε μια γλυπτική μορφή. Χρησιμοποιώντας τα τούβλα, που ανακτήθηκαν από το υπάρχον κτίριο, αξιοποιήσαμε το διάγραμμα του φυσικού φωτισμού για να δημιουργήσουμε μια κλιμακωτή μορφή, που φαίνεται να “λειώνει” μακριά από την υπάρχουσα δομή. Αυτό το ρυθμικό βήμα που παράγεται από το τούβλο αντανακλάται σε όλο το εσωτερικό και είναι ενσωματωμένο τόσο στην κάτοψη, όσο και στην τομή της επέκτασης.
Αν την δει κανείς από την ταράτσα, η φόρμα δημιουργεί μια ελκυστική σιλουέτα – ένα χαρακτηριστικό σπάνιο σε πιο απλές προσθήκες. Στο εσωτερικό, δημιουργείται μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα με μια προσεκτική διαδοχή των χώρων, που μετατρέπει το ισόγειο σε ένα ταξίδι μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένα “σκηνικά”. Η κουζίνα να πήρε νέα θέση στο μπροστινό μέρος του σπιτιού – έναν συχνά υπολειτουργικό, ξεχασμένο χώρο. Εδώ, διατηρούνται τα αρχικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, που τονίζονται από τα σκούρα χρώματα και τους τόνους των υλικών. Προχωρώντας, οι χώροι ξεδιπλώνονται σε μια ακολουθία από το σκοτάδι προς το φως – εντείνοντας τη φωτεινή αίσθηση του όγκου της προσθήκης.
Στο κέντρο, ο χώρος της τραπεζαρίας χαρακτηρίζεται από αλλαγή στην επεξεργασία του δαπέδου: στενές σανίδες ξύλου με ευθυγραμμισμένους αρμούς μεταξύ του ομαλού σκυροδέματος της κουζίνας και του χονδροειδούς σκυροδέματος της επέκτασης. Ένας φωταγωγός διασφαλίζει φως σε όλο το βάθος της κατασκευής Εδώ, το γυαλί έρχεται σε επαφή με το τούβλο και η έννοια της γεωμετρίας γίνεται εντονότερη.
“Συνεργαστήκαμε στενά με τους πολιτικούς μηχανικούς για να δημιουργήσουμε ένα χώρο χωρίς κολόνες”, εξηγεί ο συνιδρυτής Μπίλι Μαυρόπουλος, “Η κατασκευή επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας κλιμακωτές δοκούς, κομμένες με λέιζερ, διπλής κατεύθυνσης, που έδωσαν την αίσθηση ότι η προσθήκη τούβλου επιπλέει. Αυτή η έννοια ενσωματώθηκε στο σχεδιασμό σε συνδυασμό με τους μηχανικούς από την αρχή, δουλεύοντας χέρι-χέρι, για να δημιουργήσει την εμφάνιση ενός πρώτου ορόφου που είναι βυθισμένο στην επέκταση”.
Για το Bureau de Change, η έννοια της χρήσης ενός κοινού υλικού, όπως το τούβλο, με έναν απροσδόκητο τρόπο αποτελεί μια πρακτική που συναντά κανείς συχνά στα έργα τους.
Στην περίπτωση του “Step House”, το τούβλο, που αφήνεται εκτεθειμένο μέσα και έξω, χρησιμοποιείται με τρόπο που σέβεται το υπάρχον σπίτι, ξεφεύγοντας σαφώς από την παραδοσιακή γλώσσα της ιστορικής αρχιτεκτονικής.
Το αποτέλεσμα είναι ένα στούντιο, όπου η αυστηρή σκέψη και η ανάλυση πραγματοποιήθηκαν μέσω κατασκευής πρωτότυπων, δοκιμών και κατασκευών.
Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη:
Bureau de Change / Διονυσοπούλου Κατερίνα, Μαυρόπουλος Billy
Φωτογραφίες:
Ben Blossom
Πηγή: ktirio.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το comforting σπίτι της Μελίσσας Μεταξά και του Αλέξανδρου Βαρβέρη (pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα μίνιμαλ και φωτεινό διαμέρισμα στην Κηφισιά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια ιδιαίτερη κατοικία με στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει στη Θήβα (pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν