ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σουφλέ με τυρί ροκφόρ αποτελεί το ιδανικό ορεκτικό για ένα φιλικό ή οικογενειακό δείπνο και είναι ένα πιάτο που θα καταπλήξει οπωσδήποτε τους καλεσμένους σας. Σε άλλη περίπτωση, αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει ένα πλήρες γεύμα αν το συνδυάσετε με μια σαλάτα για όλη την οικογένεια. Πάντως, αν δεν προτιμάτε το ροκφόρ, τότε φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά στη θέση του, ακόμη και περισσότερα από δύο.
Τι χρειάζεστε για το σουφλέ ροκφόρ :
160 γραμ. ροκφόρ, 40 γρ. αλεύρι που φουσκώνει, 40 γρ. βούτυρο, 340 ml κρέμα γάλακτος, 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φύλλο δάφνης, μαύρο πιπέρι σε κόκκους, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Πώς θα κάνετε το σουφλέ με τυρί ροκφόρ:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 6 φορμάκια.
- Ρίξτε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέστε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και σιγοβράστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Αποσύρετε από τη φωτιά.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργήσει μικρά μπαλάκια αλευριού.
- Μόλις γίνει λείο το μείγμα, προσθέστε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας και πάλι.
- Στη συνέχεια μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα μπολ.
- Χτυπήστε τους κρόκους των αβγών μαζί με τα 3/4 του τυριού.
- Σε άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
- Ανακατέψτε όλα τα μείγματα μαζί, βάλτε τα σε φορμάκια για μικρά σουφλέ και ψήστε τα στον φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
- Σερβίρετε αμέσως. Πάει τέλεια με μια πράσινη σαλάτα!
Να ξέρετε πως στην περίπτωση που τα ετοιμάσετε νωρίς, πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε μήπως ξεφουσκώσουν. Μπορείτε να πασπαλίστε το σουφλέ με τρίμματα ροκφόρ και να το ξαναβάλετε για λίγο στο φούρνο, μερικά λεπτά πριν το σερβίρισμα.