ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To Σαββατοκύριακο είναι μόλις μία ανάσα μακριά και εμείς ψάχνουμε τρόπους για να διασκεδάσουμε
Το τριήμερο που ξεκινά από σήμερα, η πόλη «ντύνεται» με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και εμείς σας τις παρουσιάζουμε. Ξεχωρίζει η δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελεί μία καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε τους πολύ αξιόλογους μουσειακούς χώρους της πόλης.
Το σημαντικότερο; Όλες οι προτεινόμενες δραστηριότητες ψυχαγωγίας είναι δωρεάν!
Δωρεάν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις 6 Μαρτίου, Ημέρα Μνήμης της Μελίνας Μερκούρη.
Παρασκευή 6/3, 08:00 – 20:00 * ενδεικτικές ώρες
Europeras 1 & 2, του Τζων Κέιτζ στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει την εμβληματική μετα-όπερα «Europeras 1 & 2» του Τζων Κέιτζ, της εμβληματικής αυτής μορφής της αμερικάνικης μουσικής αβανγκάρντ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Το έργο συνυπογράφουν η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης.
Παρασκευή 6/3, Σάββατο 7/3, 20:30
Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΠΙΣΝ, Λεωφόρος Συγγρού 364
Ανοιχτό ξανά για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό και έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες, με τη μόνιμη συλλογή του, τις εκθέσεις και τις δράσεις του. Εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή, το μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 28 Φεβρουαρίου και για όλο τον Μάρτιο. Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Παρασκευή 6/3, Σάββατο 7/3, Κυριακή 8/3, 11:00 – 19:00
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή
«Εφημερίς των Κυριών»: Μουσικοθεατρική παράσταση για την Ημέρα της γυναίκας
Εμπνευσμένη από το θρυλικό έντυπο Εφημερίς των Κυριών, που εξέδωσε για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 η Καλλιρρόη Παρρέν, με αποκλειστικά γυναικεία συντακτική ομάδα, η τραγουδοποιός Ευσταθία δημιουργεί μια θεατρική παράσταση μετά μουσικής. Η σκηνοθεσία είναι της Ανδρομάχης Μαρκοπούλου και παίζουν οι Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης και Νίκη Μαυροειδή.
Κυριακή 8/3, 19:00
Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου, Αντιγόνης & Δαναΐδων, Χαλάνδρι
«Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη»: Διαδρομές με αφορμή ένα βιβλίο
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει την 5η διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της πόλης. Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, και τη βοήθεια της ιστορικού Λίλας Πατσιάδου, η περιήγηση διερευνά όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών.
Σάββατο 7/3, 10:00-11:30
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα
Με σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3256924, 12:00-15:00)
Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου συνεχίζονται
Γινόμαστε «Ροκ Σταρ» με τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Στέφανο Τσιτσόπουλο και περπατάμε την Κυψέλη σαν μυθιστόρημα! Μια βόλτα – ξενάγηση στη Φωκίωνος Νέγρη αποκαλύπτει όλα τα μυστικά της «πιο ροκενρόλ γειτονιάς της Αθήνας» με οδηγό το βιβλίο «Ροκ Σταρ» (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2019).
Μήπως τελικά στην Κυψέλη, όπου πολλοί δρόμοι έχουν ονόματα νησιών, η Φωκίωνος Νέγρη θα μπορούσε άνετα να ονομαστεί και Μανχάταν Άιλαντ, το χαμένο νησί του Σάλιντζερ; Πώς συνομιλεί η Αθήνα του σήμερα κατευθείαν με τη Νέα Υόρκη του 1951 με αφορμή μια φωτογραφία του Φρανκ Σινάτρα στον τοίχο στο μπαρ «Ορεβουάρ» της Πατησίων; Και πώς συνδέεται ο «Ροκ Σταρ» με τον «Φύλακα στη Σίκαλη»;
Φιλική συμμετοχή: Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας) και Μενέλαος Καραμαγγιώλης (σκηνοθέτης).
Σάββατο 7/3, 12:00
Αφετηρία: Βιβλιοπωλείο «Ο Μετεωρίτης», πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη 68
Για κρατήσεις εδώ.
Πολιτισμός στις Γειτονιές
Από το Παγκράτι και τον Άγιο Αρτέμιο ξεκινά τον Μάρτιο η νέα πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού δήμου Αθηναίων Athens Culture Net και φέρνει δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης στη γειτονιά για έναν ολόκληρο μήνα. Παρακολουθούμε ανοικτές πρόβες, προωθούμε τις ιδέες μας, βλέπουμε τις ιστορίες μας να γίνονται παραστάσεις, εξιχνιάζουμε μυστηριώδεις δολοφονίες, παρακολουθούμε παραστάσεις και ταινίες, ακούμε κι αφηγούμαστε ιστορίες βιβλίων και διασκεδάζουμε χορεύοντας με live μουσικές.
Η γιορτή της Γαλλοφωνίας 2020 στην Αθήνα
Για μία ακόμη χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα και ανοίγει τις πόρτες του στο Βέλγιο, στην Ελβετία και για πρώτη φορά, στην γαλλόφωνη Αφρική. Μέσα από ένα πρόγραμμα που προσδοκά να αποτελέσει και πρόσκληση σε ταξίδι, αποκαλύπτεται ο πλούτος και η δημιουργικότητα που απορρέουν από την κοινή αυτή γλώσσα.
Παρασκευή 6/3, 09:00 – 20:00, Σάββατο 7/3, 09:00 – 14:00
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα
«Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία»: Παρουσίαση νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το βιβλίο «Ανώνυμη αρχιτεκτονική. Μια άρρητη παρουσία», του Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, Η νέα έκδοση του ΠΙΟΠ πραγματεύεται την ανώνυμη αρχιτεκτονική στον αστικό πολεοδομικό ιστό, καθώς και στο δομημένο περιβάλλον των αγροτικών ή ημιαστικών κοινοτήτων. Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση των ανώνυμων αρχιτεκτονημάτων, όπως αυτά υπαγορεύτηκαν από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, αλλά και σε διαρκή συνομιλία με έργα της επώνυμης αρχιτεκτονικής.
Παρασκευή 6/3, 18:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα
«Κρίσεις πανικού και άγχος» της Φλορένσια Σάναχαν στο Πάντειο
Το Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας διοργανώνει σε συνεργασία με την Κατεύθυνση «Επικοινωνίας και Ρητορικής των Μέσων» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ανοικτή διάλεξη της Φλορένσια Σάναχαν με θέμα «Κρίσεις πανικού και άγχος – Σύγχρονες μορφές δυσφορίας στον πολιτισμό».
Η Φλορένσια Σάναχαν είναι ψυχαναλύτρια στο Δουβλίνο, Αναλύτρια της Σχολής (ΑΕ), μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης.
Με παράλληλη μετάφραση.
Παρασκευή 6/3, 19:00
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφόρος Συγγρού 136