Όλοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη: Από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έως τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Η διεθνής ελίτ, πληθώρα επιστημόνων, πολιτικών και δραστήριων ακτιβιστών συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή διεθνή ψηφιακή συνδιάσκεψη με θέμα Covid-19 και παιδικός καρκίνος.
Ακόμη μία δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη αποδεικνύεται προδρομική καθώς για πρώτη φορά σφυρηλατεί δίκτυο στη λεγόμενη διπλωματία της υγείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη και υπερατλαντικά στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.
Σε αυτήν τη σχεδόν τρίωρη συνδιάσκεψη με τίτλο Covid-19 και παιδικός καρκίνος, συντονιστής υπήρξε ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος με το γνωστό, μειλίχιο ύφος του δήλωσε: «Όπως ίσως γνωρίζετε, και εγώ πέρασα κορονοϊό και τώρα είμαι εδώ. Το εμβόλιο έρχεται. Ο παιδικός καρκίνος όμως θα υπάρχει και μετά την πανδημία». Αφού και ο ίδιος παραδέχτηκε με τα άπταιστα αγγλικά του (όλη η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Αγγλικά) αυτή την εντυπωσιακή παράταξη (impressive line-up) ομιλητών, αμέσως έδωσε το λόγο στην πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco και πρόεδρο του σωματείου Ελπίδα – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Με δωρική απλότητα και ταπεινοφροσύνη ευχαρίστησε «από καρδιάς» όλους τους παρευρισκόμενους δηλώνοντας «βαθύτατα τιμημένη» από τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή συνδιάσκεψη για τον παιδικό καρκίνο την εποχή του κορονοϊού. Πρόκειται για πλατφόρμα συζήτησης και ενημέρωσης όπου παγκόσμιοι ηγέτες, διακεκριμένοι διπλωμάτες και κορυφαίοι επιστήμονες συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις τελευταίες εξελίξεις και εμπειρίες τους ενώ παράλληλα θα συζητήσουν και για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους εν καιρώ πανδημίας.
Η διεθνής διπλωματία αποτελεί «χρέος μας», όπως διευκρίνισε, και θα αποδειχθεί σωτήριος δρόμος στη χάραξη κοινής γραμμής αντιμετώπισης και στην ανεύρεση συντονισμένων λύσεων μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς αγώνα κατά των πανανθρώπινων προκλήσεων και μελλοντικών κινδύνων.
Η δημιουργία το 2013 του προγράμματος Elpida Affiliation Program «στηρίχθηκε στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Έναν κόσμο όχι μόνο κοινωνικής αλλά και επιστημονικής αλληλεγγύης» επισήμανε. «Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ο σύλλογος Ελπίδα απάντησε με επιπρόσθετη φροντίδα για τους μικρούς μας ασθενείς ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες και σε συνδυασμό με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό».
Στα τριακοστά της γενέθλια ο Σύλλογος δοκιμάζει ένα άλμα στο μέλλον με έρευνα και παγίωση διεθνών συνεργασιών που «γεμίζουν την καρδιά μας με την ελπίδα ότι όλα τα παιδιά θα μπορούν να κερδίσουν την μάχη ενάντια στον καρκίνο. Αυτό το όνειρο για ισότητα και ίση πρόσβαση όλων των παιδιών στην καλύτερες θεραπείες και ο αγώνας μας για το σεβασμό του θεμελιώδους δικαιώματός τους στην υγεία, αντλεί δύναμη και έμπνευση από τη στήριξη όλου του ελληνικού λαού».
Πράγμα που, όπως παρατήρησε, αντανακλάται και με τις παρουσίες όλων των επίσημων ομιλητών και στα τρία μέρη (με διαφορετικές ομάδες προσκεκλημένων) αυτής της μεγάλης συνδιάσκεψης.
Κατέληξε την ομιλία της με την καίρια διαπίστωση ότι «οι επιστήμονες και γιατροί συνιστούν τους πραγματικούς ακτιβιστές της σύγχρονης ζωής. Δεν βρίσκω τα λόγια να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Πριν τριάντα χρόνια ξεκινήσαμε μόνοι μας και βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσα σε τόσο διακεκριμένους συμμάχους. Καμία μάχη μικρή ή μεγάλη δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς σύνορα για τον παιδικό καρκίνο».
Πέρα από την οικονομία, «υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να αρρωστήσουμε και τι επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει στην υγεία μας σε βάθος χρόνου. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Είναι καθησυχαστικό ότι η επιστημονική γνώση ως τώρα γενικώς δεν προτείνει ότι τα παιδιά με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον νέο ιό. Ωστόσο, παραμένουν ευάλωτη ομάδα. Η ιατρική θεραπεία τους τα υποβάλλει σε μεγαλύτερο ρίσκο από την υπόλοιπο υγιή πληθυσμό της ίδιας ηλικίας… Ακόμη και με την ίασή τους παραμένουν ευάλωτοι στην απειλή σφοδρών επιπλοκών από τον κορονοϊό… Τα παιδιά με καρκίνο είναι ήρωες. Παλεύουν κάθε μέρα με τον αόρατο εχθρό δείχνοντας απαράμιλλο σθένος, αντοχή, πίστη. Είναι ένας δύσκολος αγώνας. Και όλα τους έχουν ως υποστηριχτές τους δυνατούς και γενναίους γονείς τους και την Ελπίδα που τους αγκαλιάζει…».
Και συμπλήρωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, η συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελπίδα αποδεικνύεται αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία. Μας δίνει τη δυνατότητα να συσκεφτούμε με επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς ιατρούς για τις προκλήσεις του παιδικού καρκίνου… Αυτή η ανταλλαγή ειδικοτήτων και γνώσεων θα συμβάλλει στην προστασία των μικρών που κινδυνεύουν». Παρατήρησε ότι όλοι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στο μακρύ και δύσκολο έργο της Ελπίδας και στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία «ηγείται δια του παραδείγματός της και μας κάνει περήφανους».
Η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας αποδείχθηκε εξίσου συγκινητική μιλώντας για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στα παιδιά με καρκίνο. Από το μεγαλοπρεπές γραφείο της στη Χάγη, μίλησε με θαυμαστικό τρόπο για τη φίλη της και την ευχαρίστησε για τον απαρέγκλιτο αγώνα. Συμμετείχε όμως με την ιδιότητα της ιδρύτριας του Ογκολογικού Παιδιατρικού Κέντρου «Πριγκίπισσα Μάξιμα» στην Ουτρέχτη (Princess Maxima Center for Paidiatric Oncology).
Η κλινική εμφάνιση στα παιδιά και ο θάνατος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και σε παιδιά με συμβιβασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτο όμως σημαίνει ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί πρόβλημα για τα παιδιά με καρκίνο;», αναρωτήθηκε ρητορικά.
Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν επιπτώσεις στη φροντίδα τους. «Καταρχήν ας υπολογίσουμε την τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα, πράγμα που μειώνει τη φροντίδα για τους ασθενείς του καρκίνου ενώ παραμένει βασική αιτία θανάτου τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους. Επιπλέον, η κοινωνική απόσταση επηρεάζει τις οικογένειες που υποστηρίζουν αυτά τα παιδιά. Και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για αυτά να συνεχίσουν να έχουν την ίδια φροντίδα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επηρεάζει εξίσου τους ερευνητές και το έργο τους. Πολλές κρίσιμες μελέτες έχουν αναβληθεί ή καθυστερούν πολύ. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας για αυτά τα παιδιά για τη βελτίωση της ζωής τους. Το 25% των παιδιών ακόμη πεθαίνουν από καρκίνο. Τέλος, έχει σημειωθεί δραματική μείωση στις φιλανθρωπικές δωρεές. Οπότε αν και ο κορονοϊός έχει φανεί ότι δεν απειλεί περισσότερο τα παιδιά με καρκίνο, επηρεάζει όμως άμεσα τον τρόπο που αισθάνονται και τη φροντίδα που λαμβάνουν από το προσωπικό και την οικογένειά τους».
Κατά συνέπεια, «πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο παιδικής ογκολογίας Πριγκίπισσα Μάξιμα και τους συμμάχους μας στην Αμερική, τον Καναδά και την Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο θα βελτιώσει τις δυνατότητες επιβίωσης κάθε παιδιού σε αυτόν τον κόσμο».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στα Ελληνικά. Κύριες συνισταμένες της ομιλίας του:
«Κάθε πρωτοβουλία εναντίον της μάστιγας του καρκίνου είναι εξ ορισμού σημαντική. Όταν όμως αφορά τα παιδιά είναι διπλά σημαντική. Και όταν εκδηλώνεται σε συνθήκες πανδημίας τότε αποκτά μία επίκαιρη, δραματική ένταση. Αυτή η ημερίδα της Ελπίδας λοιπόν έχει το ειδικό βάρος της θεματολογίας της αλλά και τη φόρτιση της συγκυρίας για αυτό και είναι πραγματικά ξεχωριστή».
Μνημόνευσε συμπεράσματα από την πρώτη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο στην αρχαία Ελλάδα (το 1902) και τον ακαδημαϊκό Αριστοτέλη Κούζη. «Η μάχη πλέον είναι λιγότερο άνιση αλλά δεν κερδήθηκε οριστικά από τον άνθρωπο. Οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν να ξεπεραστούν με την έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Αυτό θα πρέπει να μας δίνει δύναμη και να πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές μας…».
Εξήγησε ότι το σωματείο Ελπίδα αποτελεί «φάρο» κατά του παιδικού καρκίνου φροντίζοντας τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ογκολογική μονάδα παίδων και στον πρότυπο Ξενώνα Ελπίδα. «Αναπροσαρμόζοντας τώρα τις ημερήσιες θεραπείες και εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό. Για τις υγειονομικές πρακτικές προστασίας των μικρών αγωνιστών μας θα μιλήσουν οι εξέχοντες επιστήμονες που μετέχουν σε αυτόν τον διαδικτυακό προβληματισμό. Από την πλευρά μου θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία σας που συμβαδίζει με την προσπάθεια της πολιτείας να θωρακιστούν οι ευπαθείς συμπολίτες μας παρέχοντας ειδικά στα παιδικά θεραπευτική μέριμνα αλλά και ψυχολογική αρωγή. Η πανδημία απέδειξε ότι όταν η κρατική φροντίδα πλαισιώνεται από την αντίστοιχη ιδιωτική τότε το αποτέλεσμα υπέρ της υγείας μεγεθύνεται. Και το έργο της Ελπίδας τα τελευταία τριάντα χρόνια δείχνει ακριβώς αυτό το δρόμο. Της συνεργασίας και της προσφοράς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στους συνεργάτες της. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του καρκίνου παραμένει η πρόληψη. Η χώρα διαθέτει βεβαίως από την περασμένη άνοιξη το Εθνικό σχέδιο πρόληψης Σπύρος Δοξιάδης. Την έγκαιρη διάγνωση όμως πρέπει να συνοδεύει και η καθολική ευαισθητοποίηση…».
Εν κατακλείδι: «Κυρίες και κύριοι η πανδημία ελπίζω ότι σύντομα θα νικηθεί καθώς χάρη στη σκληρή δουλειά των ερευνητών και των επιστημόνων απέχουμε πολύ λίγο από το εμβόλιο. Η μάχη κατά των νεοπλασιών όμως θα συνεχιστεί με τις δημόσιες δομές ενισχυμένες με την κλινική εμπειρία πλουσιότερη αλλά και με τα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από την επίπονη διαχείριση του covid που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έναν τομέα στον οποίο επίσης η συμβολή της Ελπίδας θα είναι καθοριστική. Θα αναμένω με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα πορίσματα της ημερίδας σας, σίγουρος γιατην επιτυχία της δίνοντας και πάλι συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές της». Έκλεισε απευθύνοντας ευχές «για δύναμη και υγεία σε όλους και προπαντώς στους μικρούς μας ασθενείς».
Ακολούθησε το δυναμικό, βιντεοσκοπημένο μήνυμα της πρώτης κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Άντρης Αναστασιάδη, σταθερή και κρίσιμη σύμμαχος της Ελπίδας στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. Αναφέρθηκε στις συνεργασίες στην Κύπρο ανάμεσα στους επίσημους φορείς και τους ερευνητές σε αυτόν τον κοινό αγώνα, που παραμένει «χρέος όλων» να μην μείνει πίσω. Ύστερα πήρε τη σκυτάλη η συνοδοιπόρος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ (Audrey Azoulay).
Εντυπωσιακή η εμφάνιση από την Αμερική του έλληνα διευθύνοντος συμβούλου της Pfeizer Άλμπερτ Μπουρλά του οποίου η πορεία στον ιατροφαρμακευτικό κολοσσό ξεκίνησε το 1993. «Το έργο σας λάμπει σαν ακτίνα φωτός στις ζωές των ασθενών και των οικογενειών τους, δήλωσε στην πρόεδρο της Ελπίδας. Και αυτό το πραγματοποιείτε όχι μόνο με την ιατρική φροντίδα αλλά και με το να τους καταλαβαίνετε και να τους στηρίζετε σε κάθε τους βήμα σε αυτό το δύσκολο ταξίδι τους. Και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς στη Pfizer που βάζουμε τον άνθρωπο και τους ασθενείς στο επίκεντρο όλων μας των δράσεων. Η υλοποίηση αποτελεσματικών θεραπειών κατά του καρκίνου παραμένει αποστολή μας. Η επίστημη και η τεχνολογία μπορούν εν χορώ να κάνουν άλματα με πρωτοφανείς εξελίξεις και καινοτομίες που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Εμείς στη Pfizer πιστεύουμε ότι η επιστήμη θα κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο… Είμαι περήφανος που είμαι μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα…».
Ύστερα ο Αλέξης Παπαχελάς σύστησε τον θρυλικό καρδιοχειρούργο και ομότιμο καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ (Imperial) του Λονδίνου Μάγκντι Γιακούμπ, γνωστός της Μαριάννας Βαρδινογιάννη χρόνια τώρα. «Η ειδικότητά μου δεν είναι ο καρκίνος αλλά η καρδιά όμως αυτά τα δύο παραμένουν κύριες αιτίες θανάτου», δήλωσε με περίσσεια ταπεινοφροσύνης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την κοινωφελή δράση του επώνυμου Ιδρύματός και του νεότευκτου Aswan Heart Center στην πόλη Άσγουαν της νότιας Αιγύπτου που βασίστηκε εν πολλοίς στο παράδειγμα της Ελπίδας -διεθνές πρότυπο. Σε αυτό καταφεύγουν πολλά παιδιά με καρδιακά νοσήματα, τα περισσότερα τώρα (60%) κάτω του ενός έτους. Τώρα μπορούν να υποδέχονται μόνο τις επείγουσες περιπτώσεις.
Η ομιλία του είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αναφέρθηκε στις δυσκολίες διαχείρισης ενός υγειονομικού κέντρου σε συνθήκες πανδημίας και αυξημένου κινδύνου. Για όσους ειδικούς βρέθηκαν στην ημερίδα, προσέφερε πολύτιμη τροφή για σκέψη.
Ακολούθησε ο λόγος του καθηγητή ογκολογίας, ιδρυτή και τιμητικού προέδρου στο Εθνικό ογκολογικό ινστιτούτο στη Γαλλία Νταβίντ Καγιάτ (David Khayat) που σχεδόν συντετριμμένος δήλωσε ότι τα παιδιά με καρκίνο αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν την ιδανική φροντίδα.
Αναφέρθηκε στην οικονομία που έχει γονατίσει και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το πόσο θα υπάρχουν πάντα οι οικονομικές δυνατότητα για την κάλυψη εξόδων για αυτές τις συχνά πανάκριβες θεραπείες. Θα είναι απαράδεκτο, όπως δήλωσε πολλές φορές, οι ασθενείς αυτοί να παραμεληθούν λόγω της οικονομικής κρίσης. «Και αν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει στο δυτικό κόσμο, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί στις αναπτυσσόμενες χώρες», την Αφρική και την Ασία.
«Πολύ δύσκολα θα δεχτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες». Και έτσι σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, ο συνοδοιπόρος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη από τα πρώτα βήματα της Ελπίδας θεωρεί ότι «ανάλογες πρωτοβουλίες στη λογική της διπλωματίας της υγείας μπορούν να δώσουν την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον».
Στο δεύτερο μέρος της συνδιάσκεψης συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Νίκος Δένδιας και Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μίλησαν επίσης ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος Αθανάσιος-Δημόπουλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο πρέσβης του Καναδά Μαρκ Άλλεν, η πρέσβης της Ολλανδίας Στέλλα Ρόνερ Γκρούμπατσιτς (Stella Ronner – Grubačić), ο κοινός διοικητής των Διασυνδεόμενων Παιδιατρικών Νοσοκομείων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού» Εμμανουήλ Παπασάββας. Συντονιστής της ενότητας αυτής ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Παναγιώτης Μπεχράκης.
Στο δεύτερο και τρίτο μέρος της συνδιάσκεψης βάθαιναν και πλήθαιναν οι απόψεις των ειδικών. Στο τρίτο μάλιστα μέρος όλοι οι παρευρισκόμενοι έτειναν ευήκοα ώτα στα λόγια του Σωτήρη Τσιόδρα.
Φορούσε βεβαίως μάσκα. Μίλησε στα Αγγλικά με λόγια, ελληνοαμερικάνικη προφορά που πρόδωσε την παραμονή του για σπουδές στις ΗΠΑ. Με τον παραδειγματικά καθησυχαστικό του τόνο, ευχαρίστησε τους «σεβαστούς» του συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στο πάνελ, τη συνεισφορά τους στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών γύρω από αυτόν τον «ευγενή σκοπό»: Την καταπολέμηση της διπλής απειλής, του καρκίνου και του κορονοϊού.
Ο εντατικολόγος Ηλίας Ζέμπος στον Ευαγγελισμό έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη μάχη ενάντια του covid 19. Από τον περασμένο Μάρτιο, αυξήθηκαν από 30 σε 72 τα κρεβάτια στην εντατική πριν από την είσοδο του πρώτου ασθενούς. Η αντίδρασή τους δηλαδή στην κρίση υπήρξε άμεση.
«Όταν ο ρυθμός θνητότητας ήταν 90% στην Κίνα και 60% στο Ηνωμένο Βασιλείο. Αυτό συνέβη επειδή ο Τσιόδρας έδωσε σωστές κατευθύνσεις τις οποίες η πολιτεία και η κοινωνία ακολούθησαν αμελλητί. Ανέλυσε ύστερα τρεις νέες έρευνες γύρω από τον κορονοϊό, που υπήρξαν αποτέλεσμα αποτελεσματικής σύμπραξης ελλήνων επιστημόνων».
Μίλησε και η αξιοθαύμαστη καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ευαγγελισμός Αναστασία Κοτανίδου που δίνει νυχθημερόν υπεράνθρωπη προσπάθεια με την ομάδα της. Ο καθηγητής και ιατρικός διευθυντής του Ογκολογικού Παιδιατρικού Κέντρου «Princess Máxima» της Ολλανδίας Ρομπ Πίτερς (Dr. Rob Pieters), o καθηγητής της πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής του Τορόντο The Hospital for Sick Children Ερίκ Μποφέ (Eric Bouffet, MD, FRCP(C), ο καθηγητής παιδιατρικής του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια (“Children’s Hospital of Philadelphia”) Θεοκλής Ζαούτης, ο καθηγητής και διευθυντής Παιδιατρικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (Johns Hopkins) The Johns Hopkins University School of Medicine Ντόναλντ Σμολ (Donald Small, M.D., Ph.D.).
Καταπληκτική η συνεισφορά του τελευταίου ο οποίος μίλησε από το γραφείο του στο Μέριλαντ της Αμερικής. Συγκινητική ομιλία αλλά και γεμάτη πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείρηση της υγειονομικής κρίσης σε αυτό το κολοσσιαίο ίδρυμα με την ανυπολόγιστη εμπειρία και στον παιδικό καρκίνο.
Τελευταία μίλησε η αξιοθαύμαστη παιδίατρος αιματολόγος-ογκολόγος, διευθύντρια τμήματος παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας της Ογκολογικής Μονάδας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ» Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σοφία Πολυχρονοπούλου.
Συζητήθηκαν επιστημονικές απόψεις και εμπειρίες για τη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες, πρωτόκολλα θεραπείας, πολιτικές ανοσίας άμα τη εμφανίσει του εμβολίου. En masse, αποτέλεσε την αρχή για μία υπέροχη, ελπιδοφόρα ένωση δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς