Πάσχα στα νησιά και όχι μόνο
Τα μποφόρ και η βροχή μούσκεψαν το φετινό Πάσχα που όλοι το περιμέναμε πώς και πώς, χαρούμενοι που πέφτει Μάιο, άρα -υποτίθεται- με καλοκαιρινό καιρό.
Και παρ’ όλο που το Κλεινόν Άστυ άδειασε από τους Αθηναίους που έφυγαν άρον-άρον με κάθε μεταφορικό μέσον για να απολαύσουν τις μίνι διακοπές, τη θάλασσα, τα πρώτα μπάνια και, βέβαια, τον οβελία, τη μαγειρίτσα, τα αυγά και τα τσουρέκια, η Αθήνα δεν ήταν καθόλου άσχημη, αφού την είχαμε όλη δικιά μας. Όσοι μείναμε, βρίσκαμε άδειους δρόμους να κυκλοφορήσουμε, θέσεις για παρκάρισμα και χρόνο να περάσουμε με αγαπημένους ανθρώπους.
Όσο για τα νησιά μας, ξεκινάμε από τον Αργοσαρωνικό, με την Αίγινα να βουλιάζει. Μέχρι και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής επέλεξε το νησί για να περάσει το Πάσχα μαζί με τη Νατάσα Παζαΐτη και τα παιδιά τους.
Τον Πόρο επέλεξε η πρώην βασιλική οικογένεια για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, τις Σπέτσες οι συνήθεις λάτρεις του νησιού που «ανοίγουν» τα σπίτια τους μετά τη χειμερινή ανάπαυλα για να φιλοξενήσουν φίλους και συγγενείς ή καταπλέουν με τα σκάφη τους και επιδίδονται σε ψήσιμο του οβελία στην προβλήτα, δίπλα από τα σκάφη, μπροστά από το Ποσειδώνιο.
Είχαμε φέτος και το ατύχημα που συνέβη στη θαλαμηγό WHY, η οποία βρισκόταν στην άκρη της προβλήτας: ο αέρας ξέσυρε την άγκυρα και η θαλαμηγός κατέληξε στην… παραλία και στα τσιμέντα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στο μπροστινό μέρος και να μεταφερθεί με γερανό στο ναυπηγείο για επισκευές…
Στο Costa Navarino βρέθηκε οικογενειακώς ο Σάκης Ρουβάς, αλλά και η εγκυμονούσα Κωνσταντίνα Σπυροπούλου με τον σύζυγό της, Βασίλη Σταθοκωστόπουλο, και το πρώτο τους παιδί.
Η Κέρκυρα, όπως πάντα, γνώρισε μεγάλη κοσμοσυρροή, όπως και η Ρόδος και η Μύκονος με τα πάρτι να δίνουν και να παίρνουν.
Η πρόσκληση της Φλώρας και του Γιάννη Κατσαούνη στο καθιερωμένο Πασχαλινό τραπέζι το μεσημέρι του Πάσχα στο σπίτι τους στην Μυρσίνη είχε φτάσει εδώ και καιρό. Προνοητική όμως η οικοδέσποινα, βλέποντας τις προβλέψεις του Meteo, φρόντισε να μας ενημερώσει εγκαίρως και οι καλεσμένοι να πάρουν μαζί τους κάποιο ζεστό ρούχο, γιατί δεν ήξερε αν ο καρός θα τους επέτρεπε να ψήσουν τα αρνιά στην παραλία και να φάνε στην «ταβέρνα» τους ή αν θα έπρεπε να μείνουν στο κυρίως σπίτι και να βλέπουν την θάλασσα από ψηλά.
Και του χρόνου!
Το Λονδίνο ταξίδεψε στη Χίο και στη Λέσβο
Το Λονδίνο είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στα υπέροχα γραφικά νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσα από μια βραδιά που διοργάνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στο Ελληνικό Κέντρο της Βρετανικής Πρωτεύουσας.
Άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης ταξίδεψαν μέχρι τη «Γηραιά Αλβιώνα» προκειμένου να μιλήσουν για τα νησιά και να ξεδιπλώσουν το πρόγραμμα του διάσημου πια Πολιτιστικού Φεστιβάλ της Χίου, αλλά και του πρωτοεμφανιζόμενου Φεστιβάλ Σαπφούς στη Λέσβο.
Βρετανοί αριστοκράτες όπως ο George Winsdor Earl of St Andrews, ο Lord Byron the 13th κλπ., επιχειρηματίες, όπως μέλη της οικογένειας Αλ Φαγιέντ, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελληνική Κοινότητα του Λονδίνου, όπως η Χρυσάνθη Λαιμού, πρέσβειρα της διοργάνωσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την Βικτώρια Χίσλοπ, την Εύα Νάθενα, τον Λάκη Λαζόπουλο καθώς και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να τους μιλούν για τα νησιά και να τους προσκαλούν στη Χίο.
Οι καλεσμένοι μυήθηκαν στην αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία με νοστιμιές που έφτασαν στη Βρετανία από τα υπέροχα ελληνικά νησιά.
Το πανέμορφο κτήριο του «Ελληνικού Κέντρου», στην οδό Paddington, στην καρδιά του Marylebone στο Λονδίνο, φιλοξένησε για μια βραδιά περισσότερους από τριακόσιους εκλεκτούς Βρετανούς και Ελληνες καλεσμένους του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, με την ευκαιρία των δύο σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων που θα γίνουν το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη και στη Χίο.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννης Τσαούσης, ο Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος και ο George Philip Nicholas Windsor, Earl of St. Andrews, πρύτανης του Πανεπιστημιού Bolton, οι οποίοι απηύθηναν επίσης χαιρετισμό μετά το καλωσόρισμα από τον αμφιτρύωνα κ. Κώστα Μουτζούρη.
Τα δύο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Λέσβου Σαπφώ» που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Ιουνίου στην πανέμορφη Ερεσό της Λέσβου και το «Φεστιβάλ Χίου» που θα λάβει χώρα μεταξύ 28 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου στη Χίο.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χίου, Δήμητρα Μουτζούρη, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους συντελεστές των δύο Φεστιβάλ.
Θα συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά και καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Στεφανία Γουλιώτη, ενώ στο «Φεστιβάλ Χίου», που τελείται υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Γιώργος Μπαμπινιώτης και Νίκος Σταμπολίδης, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, αλλά και η Μιμή Ντενίση, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, η Ευα Νάθενα, ο Γιώργος Λεμός καθώς και η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Ο Λάκης Λαζόπουλος εντυπωσίασε τους καλεσμένους μιλώντας για την stand up comedy που θα παρουσιάσει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λέσβου Σαπφώ’ αλλα και για τη νέα του τηλεοπτική σειρά που θα γυριστεί στη Λέσβο.
Η βραδιά πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και οι καλεσμένοι απήλαυσαν τοπικά προιόντα του Βορείου Αιγαίου που ‘ταξίδεψαν’ ειδικά για την βραδιά από τα νησιά και έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Μεταξυ των καλεσμένων ηταν ο καθηγητής του LSE και Πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone, ο 13ος Λόρδος Βύρων, Δημαρχος του Cambridge George Pippas, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Πρέσβειρα του Κινήματος Προστασίας Νήσων Χρυσάνθη Λαιμου, η Heini Al Fayed, χήρα του Mohamed Al Fayed, Παυλος και Δημήτρης Χόρν, οι εφοπλιστές Γ. Φαράκλας με τη σύζυγό του Αννυ, Αναστάσιος Φαφαλιός με τη σύζυγό του Ευγενία Λαιμου Μπότσαρη, Μαρία Χατζηπατέρα, Χαράλαμπος Χατζηπατέρας με τη σύζυγό του Καλλιόπη, Χρήστος Λ. Λεμός, Γιώργος Θ. Λαιμός, Νίκος Σκυλίτης με τη σύζυγό του Πηγή Σκηνίτη, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων του Η.Β., Αγάπη Πολίτη, Ελενα Χατζηαλεξάνδρου, Δημήτρης Μονιούδης, κ.α.
Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Πανσελήνου, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οργάνωσε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου μια εκδήλωση για να τιμήσει τους αρωγούς του.
Η ανώτερη τιμητική διάκριση του Χρυσού Σταυρού, στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου, σε αναγνώριση του αδιάλειπτου κοινωνικού, φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού του έργου, παραδόθηκε στον γιό του, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., Dr. Αντώνιο Αυγερινό.
Η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το έργο του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, αποφάσισε να φωταγωγήσει τη Βουλή των Ελλήνων με τα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού, το βράδυ της Τετάρτης, 8 Μαΐου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
Εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Δημοσίων Φορέων της χώρας, αλλά και μέλη και εθελοντές του Ε.Ε.Σ. έδωσαν το «παρών», ενώ μίλησαν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένα φιλί από τη Ζούγκλα
Διπλά εγκαίνια με πλήθος φιλότεχνων για την έκθεση «Kiss from the Jungle», στην SG Art Gallery, στο Κολωνάκι, από την Carmine Dodero και τη Sophia Klotsa, που έφεραν στην Αθήνα την έκθεση αυτή από τέσσερις καλλιτέχνες από την επαρχία Μisiones της Βορειοανατολικής Αργεντινής.
Η πρωτοβουλία αυτή εχει σκοπό να προωθήσει την ομορφιά της επαρχίας Misiones μέσα από τις δημιουργίες των τεσσάρων καλλιτεχνών που θέλουν μέσω της τέχνης να παρουσιάσουν τον πολιτισμό της περιοχής, τις βάσεις της χειροτεχνίας τους και την επίδραση που έχει η ζούγκλα σ’αυτές.
Στις δημιουργίες των καλλιτεχνών βλέπει κανείς διαφορετικές τεχνικές από κέντημα, μπογιά, διπλωμένο χαρτί και χαρτοκοπές και γλυπτική.
Η ζούγκλα των Misiones βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειας των τεσσάρων καλλιτεχνών γιατί θελουν να ευαισθητοποιήσουν τη σημασία της δημιουργίας ενός πιο ευγενικού, πιο πράσινου και βιώσιμου κόσμου αφού η ζούγκλα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα κάλυπτε το σύνολο της επαρχίας, αλλά στη δεκαετία του ’90 η ζούγκλα ειχε μειωθει κατά 44%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί