• Rumours...

    Ο εικαστικός θεσμός της Άνδρου, η ναυτική γιορτή στο αρχοντικό του Στέλιου Χατζηιωάννου στις Σπέτσες, οι νέες δωρεές της Lifeline Hellas και μια ξεχωριστή έκθεση για την Καρυάτιδα

    Η δημοσιογράφος Βίκυ Παλαιολόγου

    Βίκυ Παλαιολόγου


    30 χρόνια για τους Πλόες της Άνδρου

    Ο Εικαστικός θεσμός του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο, γιόρτασε τα τριάντα χρόνια του με μία έκθεση με τίτλο «Προς τον Κήπο των Εσπερίδων».

    Τριάντα εικαστικοί καλλιτέχνες με περισσότερα από εκατό έργα συμμετέχουν στην εντυπωσιακή  έκθεση  με έργα  σε συνάφεια με τους τριακοστούς Πλόες φιλοξενούνται στην έκθεση που άνοιξε τις πύλες της και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο του Aνδριώτικου κοινού που κατέκλυσε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος, όσο και φιλότεχνων που ήλθαν από την Αθήνα ειδικά για τα εγκαίνια.

    Με μεγάλη λαμπρότητα και υψηλή προσέλευση κοινού, έγιναν  στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου, τα εγκαίνια του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ». Τόσο η φετινή έκθεση, όσο και όλες οι προηγούμενες, στο πλαίσιο του θεσμού «ΠΛΟΕΣ», έχουν την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κ. Αθηνάς Σχινά, η οποία έχει την ιδέα και το σκεπτικό και επιμελείται και τον κατάλογο που την συνοδεύει.

    Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως κ. Δημήτριος Σιγάλας, καλωσόρισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος το κοινό στους φετινούς 30ους Πλόες και στην έκθεση «Προς τον Κήπο των Εσπερίδων», ενώ αναφερόμενος στον στόχο του θεσμού επεσήμανε ότι: «ήταν και συνεχίζει να είναι, η εκφραστική δυνατότητα και προβολή νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων και εικαστικών δημιουργών που δραστηριοποιούνται και ανήκουν στην μεταπολεμική περίοδο.»

    Κάνοντας μια αναδρομή σημείωσε ότι «κατά τα 30 αυτά χρόνια του θεσμού το Ίδρυμα φιλοξένησε περί τους 250 πολύ σημαντικούς εικαστικούς δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους οι: Τσαρούχης, Κεσσανλής, Παύλος, Φασιανός, Μυταράς, Πράσινος, Φιλόλαος, Κοκκινίδης, Αντωνάκος, Μολφέσης, Τσόκλης, Σόρογκας, Μποκόρος, Ψυχοπαίδης, Γέρος, Λάμπερτ, Αρκάς, κ.ά.

    Ο κ. Δημήτριος Σιγάλας διάβασε επίσης τον χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη.

    Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν επίσης η Έπαρχος Άνδρου, κ. Άννα Βρεττού, ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσιος Σουσούδης, ο βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος, καθώς και η κ. Αθηνά Σχινά, η οποία παρουσίασε τη φετινή έκθεση «Προς τον Κήπο των Εσπερίδων» και ανέλυσε το σκεπτικό της.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, εκτός από τους παραπάνω ομιλητές, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, η αντιπρόεδρος κ. Παρασκευή Παλαιοκρασσά, και η γραμματέας κ. Έρη Μανούσου-Σιγάλα, επιφανή μέλη της ανδριώτικης κοινωνίας, καθώς και πλήθος κόσμου, που ξεναγήθηκε στους δύο ορόφους του κτηρίου του Ιδρύματος που φιλοξενείται η έκθεση, κάνοντας εξαιρετικά θετικά σχόλια, για την αρτιότητα της και την επιλογή των έργων από την κ. Αθηνά Σχινά.

    Δημήτρης Σιγάλας, Ευανθία Καίρη, Στρατής Παλαιοκρασσάς, Κατερίνα Σιγάλα, Λεωνίδας Σιγάλας, Ερη Μανουσου-Σιγάλα
    Δημήτρης Σιγάλας, Ευανθία Καίρη, Στρατής Παλαιοκρασσάς, Κατερίνα Σιγάλα, Λεωνίδας Σιγάλας, Ερη Μανουσου-Σιγάλα
    Λένα Μαμιδάκη, Μηνάς Γκούμας, Σέμπι Γκουριέρι
    Λένα Μαμιδάκη, Μηνάς Γκούμας, Σέμπι Γκουριέρι
    Αννα Βρετού, Δημήτρης Σιγάλας, Άγγελος Συρίγος, Άννα Σχινά, Θεοδόσης Σουσουδης, Έρη Μανούσου
    Αννα Βρεττού, Δημήτρης Σιγάλας, Άγγελος Συρίγος, Άννα Σχινά, Θεοδόσης Σουσουδης, Έρη Μανούσου
    Κέλλυ Μαρινάκη, Δημήτρης Χατζημιχάλης
    Κέλλυ Μαρινάκη, Δημήτρης Χατζημιχάλης
    Η κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου με φίλες της
    Η κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου με φίλες της
    Μερικά από τα έργα
    Μερικά από τα έργα
    Μερικά από τα έργα
    Μερικά από τα έργα

    10 χρόνια για τον Ναυτικό Όμιλο Σπετσών

    Έγινε κιόλας δέκα χρόνων ο Ναυτικός Όμιλος των Σπετσών και το γεγονός δεν θα μπορούσε παρά να γιορτασθεί αναλόγως στο πανέμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό Aria,  του Στέλιου Χατζηιωάννου.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρχοντικό πήρε το όνομα του από το όνομα της κόρης του.

    Παράλληλα με τα δέκα χρόνια,   ο Ναυτικός Όμιλος των Σπετσών που έχει αδελφοποιηθεί με το  Gustavia Yacht Club του St. Barths, γιόρτασαν με το ετήσιο κοκτέηλ πάρτυ.

    Ο Πρόεδρος του Gustavia Yacht Club St. Barths,  Στέλιος Χατζηιωάννου,  ο Πρόεδρος  του Ναυτικού Ομίλου των Σπετσών,  οικοδεσπότης του Poseidonion Grand Hotel Αντώνης Βορδώνης, υποδέχθηκαν τους φίλους των Σπετσών που υποστηρίζουν τον όμιλο, ευχόμενοι να γιορτάσουν πολλά πολλά ακόμη χρόνια και να έχουν πολλές επιτυχίες με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν για τη νέα γενιά.

    1.Η δημοσιογράφος Φαίη Μπέη, που μας ενημέρωσε για την εκδήλωση, η Δήμαρχος Σπετσών Ευγενία Φραγκιά, η Λάρα Σταφυλοπάτη και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών Αντώνης Βορδώνης
    Η δημοσιογράφος Φαίη Μπέη, που μας ενημέρωσε για την εκδήλωση, η Δήμαρχος Σπετσών, Ευγενία Φραγκιά, η Λάρα Σταφυλοπάτη και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, Αντώνης Βορδώνης
    Μικροί και μεγάλοι στη ναυτική γιορτή
    Μικροί και μεγάλοι στη ναυτική γιορτή
    Το Αρχοντικό Aria που φιλοξένησε την εκδήλωση
    Το Αρχοντικό Aria που φιλοξένησε την εκδήλωση
    Το Gustavia Yacht Club St. Barths εύχεται μια ωραία βραδιά
    Το Gustavia Yacht Club St. Barths εύχεται μια ωραία βραδιά
    Οι δύο Πρόεδροι, Αντώνης Βορδώνης και Στέλιος Χατζηιωάννου με την κόρη του
    Οι δύο Πρόεδροι, Αντώνης Βορδώνης και Στέλιος Χατζηιωάννου με την κόρη του
    Ο Στέλιος Χατζηιωαννου με την Φαίη Μπέη
    Ο Στέλιος Χατζηιωάννου με τη Φαίη Μπέη
    Η Φαίη Μπέη, με τον απόγονο της ηρωίδας και Διευθυντή του Μουσείου Μπουμπουλίνας των Σπετσών Παύλο Μπούμπουλη
    Η Φαίη Μπέη, με τον απόγονο της ηρωίδας και Διευθυντή του Μουσείου Μπουμπουλίνας των Σπετσών Παύλο Μπούμπουλη

    Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα

    Μια έκθεση αφιέρωμα στην Ωραία των Αθηνών την κλεμμένη Καρυάτιδα που λείπει, το σύμβολο παγκοσμίου πολιτισμού, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ήταν ένας σημαντικός λόγος να την εγκαινιάσει η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κυρία Άντζελα Γκερέκου, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε την πρωτοβουλία.

    Στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi πλήθος εκπροσώπων του ωραίου φύλου και όχι μόνον, έσπευσαν να θαυμάσουν το «Κόσμημα για την Καρυάτιδα», σε ιδέα και σχεδιασμό της Ελληνίδας δημιουργού κοσμήματος και ιδρύτριας της πλατφόρμας A JEWEL MADE IN GREECE, Μαίρης Σαμόλη και θεωρητική υποστήριξη της Αρχαιολόγου και Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού.

    40 δημιουργοί μέσα από τον δρόμο της Ιστορίας, της Τέχνης και της Δημιουργίας, μέσω των εκφραστικών και τεχνικών μέσων και υλικών, φιλοτέχνησαν κοσμήματα και έργα από πολύτιμα μέταλλα, πέτρες μαργαριτάρια, μάρμαρο, κρύσταλλο, γυαλί, χαρτί, πηλό, μετάξι, λινάρι κ.α, για την πεντάμορφη πτυχωτή «Κόρη από τις Καρυές» που εξακολουθεί να ανασαίνει έμψυχη και μόνη περιμένοντας να επιστρέψει εκεί που ανήκει..

    Μας καλωσόρισε η Μαίρη Σαμόλη η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου, ενώ συγκινημένη ξεδίπλωσε τα όνειρα και τα σχέδια της, για την πορεία αυτής της τόσο σημαντικής έκθεσης που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, την δημιουργία ντοκιμαντέρ για τις 6 Καρυάτιδες, σε σκηνοθεσία Ρέινα Εσκενάζυ, δραματοποιημένο, με τη συμμετοχή 6 σημαντικών Ελληνίδων προσωπικοτήτων, διακεκριμένη η κάθε μία, στο χώρο της!

    Η κυρία Αντζελα Γκερέκου απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Ιδιαίτερα τόνισε, ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των Καρυάτιδων, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό & δίκαιο, ένωσε τις δυνάμεις της με το AJMIG, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δίκαιης επιστροφής της κλεμμένης κόρης εκεί που ανήκει, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη η οποία ξεκίνησε πρώτη το 1982 την διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και της Καρυάτιδας!

    Παρευρέθηκαν και θαύμασαν μοναδικά εκθέματα, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κ.α., μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Grand Resort Lagonissi Νίκος Τσίμας, η υποδιευθύντρια του Grand Resort Lagonissi Μάνια Σπανού, η σκηνοθέτις Ρέινα Εσκενάζυ, η παρουσιάστρια Ναταλί Κάκαβα, οι σχεδιάστριες Όλγα Καραβερβέρη, Vicky Shaw, Έλενα Κουλαουζίδου, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Πωλίνα Σαπουνά Έλλις, η Ελενα Κοντορούση, η Χριστιάνα Προεστού, Ρενέ Σαραντινού, Μαρκέλλα Φέσσα Σαράιχα, η ηθοποιός Τζώρτζια Σιακαβάρα με τον σύντροφο της Κωνσταντίνο Πλεύρη, η Αλίς Δικαίου, η Χριστίνα και η Έφη Βρακά, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ρίτα Πικρού Μωραϊτάκη, η ιδρύτρια της Λέσχης των LIONS Κηφισιάς “Hellen Keller” Βούλα Σαραντάρη, η εκδότρια Φωτεινή Ανδρουλάκη, η Ευριδίκη Πόθου Σφακιανάκη, η Νίκη Παξιμαδάκη Κορδίρη Πρόεδρος & Ιδρύτρια του GIVESON ΦΩΣ, η Λία Κυρατζοπούλου, η Οδύσσεια Κωνσταντούρα, ο Πρέσβης του Αζερμπαιτζάν στην Ολλανδία, Rahman Mustafayev, ο Ναυαρχος Ιωάννης Μανιός,η Έβελυν Μανιού, η συγγραφέας Wanda Chuard Πιτσιλαδή, η Βίλυ Πέτρουλα Καμπόλη, η Αγγελική Πιτσόλη Υπεύθυνη στον Τομέα Γυναικών & Ισότητας της UNESCO Πειραιώς & Νήσων, κ.α.

    Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κυρία 'Αντζελα Γκερέκου με την κυρία Μαίρη Σαμόλη
    Η Πρόεδρος του ΕΟΤ , Άντζελα Γκερέκου, με τη Μαίρη Σαμόλη
    H σχεδιάστρια κοσμημάτων Πωλίνα Σαπουνά Ελλις με την σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζι
    H σχεδιάστρια κοσμημάτων Πωλίνα Σαπουνά Ελλις με την σκηνοθέτιδα Ρέινα Εσκενάζι
    Η Πρόεδρος της Λέσχης Lions Κηφισιάς κυρία Βούλα Σαραντάρη, η Μαίρη Σαμόλη, η παρουσιαστρια Ναταλί Κάκαβα
    Η Πρόεδρος της Λέσχης Lions Κηφισιάς κυρία Βούλα Σαραντάρη, η Μαίρη Σαμόλη, η παρουσιάστρια Ναταλί Κάκαβα
    Ιωάννα-Αφροδίτη Θεοδωρακάκη, Ρενέ Σαραντινού, Ειρήνη Θεοδωρακάκη
    Ιωάννα-Αφροδίτη Θεοδωρακάκη, Ρενέ Σαραντινού, Ειρήνη Θεοδωρακάκη
    Ο Διευθυντής του Lagonisi Grand Resort κ. Νικος Τζήμας με την συγγραφέα κυρία Wanda Chuard-Πιτσιλαδή
    Ο Διευθυντής του Lagonisi Grand Resort κ. Νικος Τζήμας με την συγγραφέα κυρία Wanda Chuard-Πιτσιλαδή
    Η γράφουσα με την Αντζελα Γκερέκου
    Η γράφουσα με την Αντζελα Γκερέκου
    Η κυρία Μαίρη Σαμόλη με την κυρία Ρίτσα Χατζησπύρου-Δαμιανάκη του Διπλωματικου Σώματος
    Η κυρία Μαίρη Σαμόλη με την κυρία Ρίτσα Χατζησπύρου-Δαμιανάκη του Διπλωματικού Σώματος

     

    Μια προσφορά από την Lifeline Hellas

    Δύο ακόμη θερμοκοιτίδες στη μονάδα νεογνών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» προσέφερε το Lifeline Hellas χάρις στην δωρεά του Δρ. Ιωάννη Πατινιώτη και τη δωρεά του Βασίλη και της Αλεξίας Σαβράμη.

    Η ΑΒΥ Πρίγκιπισσα Αικατερίνη και το Διοικητικό Συμβούλιο του ανθρωπιστικού οργανισμού παραβρέθηκαν στην παράδοση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου του Lifeline να αντικαταστήσει τις παλιές θερμοκοιτίδες με νέες σύγχρονες.

    Παρόντες ήταν οι δωρητές Δρ. Ιωάννης Πατινιώτης και Βασίλης και Αλεξία Σαβράμη. Επίσης, παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Lifeline Hellas Νάσια Παπαμανώλη, η Αντιπρόεδρος Δρ. Φώφη Καμποσιώρα, η Επίτιμη Αντιπρόεδρος Δρ. Άντζη Μαργαρίτη Andrews, η Μαρίλλη Διαμαντή Συλλάνταβου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και η αδελφή της Πριγκίπισσας Αικατερίνη Μπέττυ Ρουμελιώτη. Εκ μέρους του νοσοκομείου, παρούσα ήταν η Δρ. Άννα Δασκαλάκη, Παιδίατρος – Νεογνολόγος – IBCLC, Διευθύντρια ΕΣΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΜΕΝΝ και ο Νίκος Ποδηματάς, Επιμελητής Α’ της κλινικής.

    Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για την δωρεά των θερμοκοιτίδων και ευχαρίστησε τους δωρητές και το Διοικητικό Συμβούλιο του Lifeline Hellas καθώς τα δύο τελευταία χρόνια παραδόθηκαν δέκα θερμοκοιτίδες και δύο αναπνευστήρες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

    Η ΑΒΥ η Πριγκίπισσα Αικατερίνη με την Πρόεδρο του Lifeline Hellas κυρία Νάσια Παπαμανώλη
    Η ΑΒΥ η Πριγκίπισσα Αικατερίνη με την Πρόεδρο του Lifeline Hellas κυρία Νάσια Παπαμανώλη

     

    Ο δωρητής Δρ. Ιωάννης Πατινιώτης
    Ο δωρητής Δρ. Ιωάννης Πατινιώτης
    Οι δωρητές Βασίλης και Αλεξία Σαβράμη
    Οι δωρητές Βασίλης και Αλεξία Σαβράμη

    Διαβάστε επίσης

    Tο διεθνές jet set στο Island, η Σίλια Κριθαριώτη συνάντησε την Stella Maxwell, η Sharon Stone και οι ιππότες και μια νέα μπουτίκ στην Μύκονο

    Ένα δείπνο προς τιμήν της Kelly Rutheford, το νέο εστιατόριο του Nobu Matsuhisa στην Πάρο, η λαμπερή έκθεση για τον Παύλο Σάμιο και ποιοι celebrities έπαιξαν beach volley για καλό σκοπό

    Το μαγικό βράδυ των θρύλων της όπερας στην Αθήνα, το πάρτι της Lifeline Hellas για καλό σκοπό, μια έκθεση στη Μύκονο και ένα νέο βιβλίο για το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ