Το Φεστιβάλ Χίου στο αρχοντικό Castelli και η βράβευση του Νίκου Βαφειά
Το μοναδικό Αρχοντικό Castelli, στον Κάμπο της Χίου, που αναπαλαιώθηκε χάρη στη φροντίδα του ζεύγους Νίκου και Νινέττας Βαφειά, φιλοξένησε δύο μοναδικές βραδιές αφιερωμένες στον Ελληνικό Πολιτισμό, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου.
Το μυροβόλο περιβόλι και η ιστορική έπαυλη πλημμύρισαν από κόσμο που άκουσε με αίσθημα μεγάλης συγκίνησης τα όσα ειπωθήκαν από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές για την Χίο, την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της .
Η Παρασκευή ήταν αφιερωμένη στην απόδοση τιμής από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον εφοπλιστή Νίκο Βαφειά για την προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμό απεύθυνε o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, η Υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής .
Ακολούθησε ομιλία του Γεώργιου Μπαμπινιώτη, τέως Πρύτανη ΕΚΠΑ, ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας με θέμα: «Η συμβολή της Ελληνικής γλώσσας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».
Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Ζύμνης, συγκίνησε το κοινό μιλώντας για το χωριό του τον Αϊ Γιώργη Συκούση και τον φίλο του Νίκο Βαφειά μέσα από προσωπικά βιώματα και ιστορίες του παρελθόντος που από κοινού ζήσανε.
Ο φιλόλογος και ιστορικός Μιχάλης Μόσχος αναφέρθηκε στην προσφορά της οικογένειας Βαφειά και στη συμβολή της στο έργο των αναστηλώσεων των ιστορικών Ιερών Ναών του Αϊ Γιώργη του Συκούση και του Αγίου Ισιδώρου .
Σε κλίμα συγκίνησης , ακολούθησε η βράβευση του Νίκου Βαφειά από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη με επίδοση τιμητικού επαίνου .
Τέλος ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αναφέρθηκε στην ύπαρξη της ιστορικογεωγραφικής οντότητας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Ακολούθησε μουσικός επίλογος με πιάνο και άρπα, με την Νινέττα Βαφειά στο πιάνο να καταχειροκροτείται.
Το Σάββατο 31 Αυγούστου στον ίδιο χώρο, το Castelli φιλοξένησε μια εκδήλωση στην οποία τιμήθηκε ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως κ. Νίκος Σταμπολίδης, για το επιστημονικό του έργο τα 40 τελευταία χρόνια. .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α. Ε. Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Ito Coichi ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό, αλλά και ο Πρέσβης της Αγγλίας Matthew Lodge.
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αρχιτέκτονας και πολιτικός μίλησε για το σημαντικότατο έργο του κ. Νίκου Σταμπολίδη, ενώ ο ίδιος καθήλωσε και συγκίνησε το κοινό με τις αναφορές του στα γλυπτά του Παρθενώνα.
Στην ομιλία του παρουσία του Βρετανού Πρέσβη, μίλησε για τη ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ αναφερόμενος σ΄ όλα τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την «βίαιη και καταστροφική» αρπαγή και φυγή τους από την Ελλάδα, αλλά και στην προσμονή της επιστροφής και αναστήλωσής τους στον φυσικό τους χώρο.
Η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Ιαπωνίας και στη διάσωση των κατοίκων της Σμύρνης κατά την καταστροφή μιας και το πρώτο πλοίο που έσπευσε να βοηθήσει ήταν Ιαπωνικό .
Στη συνέχεια διάβασε με το δικό της μοναδικό τρόπο φέρνοντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που την παρακολουθούσε, ανέκδοτη επιστολή με αποδέκτη Ευρωπαία αριστοκράτισσα, μιας Χιώτισσας επιζήσασας από το Ολοκαύτωμα, στην οποία περιγραφόταν το ανείπωτο δράμα που έζησε το ιστορικό νησί, με αφορμή να γίνει έτσι γνωστή η Γενοκτονία και να ξεκινήσει και πριν από τον Delacroix ακόμα το Φιλελληνικό Κίνημα.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας.
Ο Μίνως Μάτσας στο Ηρώδειο
Μια μαγική βραδιά στο κατάμεστο Ηρώδειο!!
Ο καταξιωμένος συνθέτης Μίνως Μάτσας κατάφερε στη συναυλία του να συνδυάσει τα ρεμπέτικα με τα fado της Πορτογαλίας, το tango της Αργεντινής και τα blues της Αμερικής.
Βράδυ Δευτέρας και οι χιλιάδες θεατές που κατέκλεισαν το Ηρώδειο θα θυμούνται για χρόνια τις στιγμές που έζησαν με τα ακούσματα της βραδιάς.
Και ειδικά στα ρεμπέτικα, οι στίχοι πολλών από τα τραγούδια που είχαν γραφτεί από τον παππού του, τον Μίνωα Μάτσα, ο εξαιρετικός καλλιτέχνης, έδωσε μια νέα πνοή και καταχειροκροτήθηκε από τους παρεβρισκόμενους.
Σε αυτή την μαγική μουσική βραδιά μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν οι Μάκης κ Ρούλα Μάτσα, Μαργαρίτα Μάτσα, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης κ Καίτη Μετζικώφ, Αγάπη Πολίτη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Πέτρος Ζούλιας, Μαρία Εμπειρίκου, Νίκος Σταμπολίδης, Εμμανουέλα Βασιλάκη, Σόφη Κουταλίδη, Ανδρέας κ Μιλένα Τσαβλιρή, Robert Mccabe, Anne Mccabe, Θωμάς κ Ολίνκα Βαρβιτσιώτη, Ελένη Βαρβιτσιώτη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης κ Μαρίνα Θεοχαράκη, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Πόπη Καλαϊτζή, Τζένη Μήτση, Σταύρος Μήτσης, Ξανθή Μπέρση, Ανδρέας Φιορεντίνος, Ιωάννης Μπρατάκος, Έλενα Ράπτη, Κωνσταντίνος κ Μαριλένα Κωνσταντινίδη, Κατερίνα Κοσκινά, Δέσποινα Μοιραράκη, Γιώργος Παπατζανής, Τάκης Μαυρωτάς, Γιάννης Βογανάτσης, Γιώργος Φραγκογιάννης, Σταύρος Τσακίρης, Κατερίνα Τερζοπούλου κ.α.
Η συναυλία πλαισιώθηκε με 15 Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και η Δήμητρα Μωραΐτη μαζί με την LINA από την Πορτογαλία, την Debora Russ από την Αργεντινή και τον Eric B. Turner από την Αμερική.
Μια συναυλία σταθμός με τον συνθέτη Μίνω Μάτσα να ενώνει με δεξιοτεχνία μουσικούς πολιτισμούς και να γεφυρώνει αποστάσεις μεταξύ των λαών.
« Εικαστικά Αγκαλιάσματα » στην Άνδρο
Στην Άνδρο, στο Παλαιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη, που ίδρυσε η Ειρήνη Μαντζαβελάκη και είναι πλέον Μουσείο Εθνογραφίας, τέχνης & design, και στο πλαίσιο της ιδέας Τουρισμός-Πολιτισμός, φιλοξενήθηκε με επιτυχία έκθεση ζωγραφικής με τίτλο ‘Εικαστικά Αγκαλιάσματα.
Οι δύο εικαστικές καλλιτέχνιδες Ντινάσια Λογοθέτη και Αρετή Παλαιοκρασσά, εντυπωσίασαν το πλήθος των επισκεπτών με τις δημιουργίες τους, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στην τέχνη και την έμπνευση.
Η έκθεση «Εικαστικά Αγκαλιάσματα» προσέφερε μια αξέχαστη εμπειρία τέχνης στους κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου, ενισχύοντας τον πολιτιστικό παλμό του νησιού και προβάλλοντας το έργο δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών. Στα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία της η κα. Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο και ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης.
Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στην πισίνα του ξενοδοχείου και live μάθημα Ανδριώτικης φρουτάλιας.
Σείσθηκαν οι Μουσικές «Γειτονιές» του Λευτέρη Παπαδόπουλου και στην Κηφισιά
Πράγματι, τα θεσπέσια μουσικά ακούσματα που δεσπόζουν πάνω από μισό αιώνα σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας, με την υπογραφή του Λευτέρη Παπαδόπουλου, πήγαν και στην Κηφισιά!!!
Με αφορμή την έναρξη των θεσμικών Πολιτιστικών εκδηλώσεν ‘Μενανδρεια’ που κάθε Σεπτέμβριο και για όλο τον μήνα απλώνονται απ’ άκρου εις άκρον του Δήμου με τη μοναδική σφραγίδα περιβαλλοντικής ομορφιάς.
Ο Νέος Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολητας, χαιρέτισε ως είθισται τη βραδιά με την βαριά σφραγίδα του μεγάλου μας Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Στο αφιέρωμα προς τιμήν του κορυφαίου μας στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου, πήραν μικρόφωνα στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς οι καλλικέλαδοι Θάνος Μιτζίλης, Βιολέττα Ικαρη και Δημήτριος Κανέλλος ενώ στις ενορχηστρώσεις και στη μουσική επιμέλεια ήταν ο συνθέτης Μαέστρος της ορχήστρας Ρυθμός Νίκος Χιωτόγλου.
Συγκίνηση, νοσταλγία και χαρά κυριάρχησαν στις κατάμεστες κερκίδες του Αιθρίου, ενώ δεν ήταν λίγοι οι θεατές που δεν δίστασαν να ανέβουν στη σκηνή για χορό δημιουργώντας εικόνες σάν εκείνες που βλέπαμε παιδιά στις γραφικές ασβεστωμένες αστικές τότε γειτονιές των Αμπελοκήπων, των Εξαρχείων, της Φωκίωνος Νέγρη, του Μουσείου, του Πεδίου του Άρεως, κ.α.
Μια πρόσκληση για φιλανθρωπικό σκοπό
Μόλις μου έφτασε και μια πρόσκληση για τις 4 Οκτωβρίου, με τίτλο ‘Motherland’
που θα γίνει στον χώρο που βρίσκεται στην Λεωφόρος Αμαλίας 36, στην Αθήνα και τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα πάνε στο Σωματείο ‘Μαζί για το Παιδί’.
Αποστολέας της πρόσκλησης, μια αγαπημένη μου φίλη, αλλοδαπή που ζει στην Ελλάδα από το 1993 με την οικογένειά της και είναι πολύ αγαπητή στην ελληνική κοινότητα, εκείνη και ο άνδρας της και τα πέντε παιδιά τους.
Η Mahasin Al Khashlok, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ και σπούδασε ιατρική, δούλεψε σαν γιατρός εκεί τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και των κυρώσεων, και έζησε από πρώτο χέρι τις δυνατότητες των γυναικών που αναλάμβαναν τις ευθύνες της οικογένειας, του σπιτιού και της δουλειάς όσο οι άντρες ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν να πολεμήσουν.
Η εμπειρία αυτή, την έκανε να μεγαλώσει ο θαυμασμός της για τις γυναίκες και να την επηρεάσει βαθειά στο δημιουργικό της ταξίδι.
Από το 1993 που ζουν στην Ελλάδα, άρχισε να αναπτύσσει το πάθος της για την τέχνη. Παρ’όλο που είναι αυτοδίδακτη καλλιτέχνις, η δουλειά της είναι μια αντανάκλαση των διαφορετικών πολιτισμών που γνώρισε στα ταξίδια της ανά την υφήλιο.
Όπως μου είπε, όταν της τηλεφώνησα για να ρωτήσω για την έκθεση, το κυρίαρχο θέμα είναι οι Γυναίκες και παρουσιάζει πορτραίτα γυναικών από όλο τον κόσμο. Είναι ένας φόρος τιμής στην Διαρκή Δύναμη των Γυναικών σε όλο τον κόσμο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Πέθανε ο θρυλικός Ντένις Λο
- ΗΠΑ: Η FAA απαγορεύει τις πτήσεις των πυραύλων Starship μέχρι να ερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση στην Γερμανία με τον Φρίντριχ Μερτς
- Ισπανία: Οικολογικές οργανώσεις της χώρα ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το X λόγω του Musk