ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχει αποκτήσει διεθνή φήμη ως φωτογράφος τοπίων και πορτρέτων ο πρίγκιπας Νικόλαος αλλά πάντα άφηνε όλες τις τέχνες να τον γοητεύουν. Διόλου τυχαίου ότι συμμετέχει στην Μπιενάλε του Ντιζάιν στο Λονδίνο London Design Biennale 2021.
Εκεί όπου κάθε δύο χρόνια παρουσιάζονται κορυφαία δείγματα ντιζάιν από όλο τον κόσμο με κύριο γνώμονα τη καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την έρευνα που προωθούν το συγκεκριμένο μέσο.
Φέτος η Μπιενάλε τιτλοφορείται Resonance (επίδραση ή απήχηση) για να ανιχνεύσει πόσο οι πρωτοπορία στο ντιζάιν επηρεάζει και την καθημερινότητα του ανθρώπου -το λεγόμενο lifestyle (με την καλή έννοια…).
Εκθέματα από έξι ηπείρους θέτουν επί τάπητος παγκόσμιες προκλήσεις και κρίσεις.
Με αφορμή λοιπόν την Μπιενάλε, ο πρίγκιπας Νικόλαος επιστρέφει στη χώρα όπου εν μέρει μεγάλωσε και πήγε σχολείο, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βροχερό αλλά δημιουργικό Λονδίνο.
Παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο Together (Μαζί) στο ελληνικό εκθεσιακό περίπτερο.
Στήνει μία φανταστική, αρχέγονη σκηνή δέντρου: δύο κορμοί βρίσκονται σε στενό εναγκαλισμό ενώ περιχύνονται με χαμηλό φως και καθρέπτες αντανακλούν τις μορφές τους. Ο θεατής καλείται να παραμείνει στην εγκατάσταση και να αφουγκραστεί τις αισθήσεις και τα συναισθήματά του. Ήχοι από την ελληνική φύση πλαισιώνουν διακριτικά αλλά καίρια το χώρο.
Με την εγκατάστασή του, ο Νικόλαος επιστρέφει στην προσφιλή του ενατένιση: αναρωτιέται πώς αλληλοεπιδρά ο σύγχρονος άνθρωπος με τη φύση; Με την αέναη δύναμη και τη διαχρονική ομορφιά των δύο ελαιόδεντρων μπορεί να αναπολήσει συναισθήματα καταγωγής, συνένωσης και αποχωρισμού; Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται στον πυρήνα του;
Η φύση, η θάλασσα, η έρημος, ο ουρανός, υπήρξε πάντα κυρίαρχη στα μνημειώδη φωτογραφικά του έργα
(έξι χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη του έκθεση στον Οίκο Christie’s και τις διάφορες φωτογραφικές εκθέσεις στη Μελβούρνη, στην Ντόχα, στην Κοπεγχάγη και στην Αθήνα).
Διαχρονικά τον απασχολούν τα πανάρχαια θεμέλια: Η επιστροφή στην αίσθηση της συνύπαρξης στο ευρύτερο γίγνεσθαι, που μόνον αυτή μπορεί να χαρίσει ισορροπία μέσα στη ρευστότητα του σύμπαντος.
Και αν μέσα στην πανδημία η οικουμένη αναθεώρησε τη σημασία του φυσικού κόσμου και την κεντρική θέση της μέσα σε αυτόν, το διαρκές όραμα του πρίγκιπα Νικόλαου δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο καίριο.
«Περπατώντας ανάμεσα στα φωτισμένα αρχαία δέντρα είναι σαν να περπατάς μέσα σε ένα μονοπάτι, το οποίο συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας» σημειώνουν οι επιμελητές.
«Στον σχεδόν σιωπηλό αυτό χώρο που δημιουργείται από τον ελάχιστο φωτισμό ο οποίος εκπέμπεται αποκλειστικά από το έργο τέχνης και την αντανάκλασή του, ο θεατής μπορεί να αισθανθεί την ηρεμία την οποία νιώσαμε κατά την διάρκεια αυτής της εποχής του αναγκαστικού αποχωρισμού και της αποσύνδεσης υπό τους ατμοσφαιρικούς καταπραϋντικούς ήχους της φύσης. Αυτό μας υπενθυμίζει να παραμένουμε σιωπηλοί και να αφουγκραζόμαστε την φύση και το περιβάλλον μας καθώς αυτό συντονίζεται μέσα στον χρόνο και τελικά μέσα από εμάς».
Επίσης, προκύπτει και η αυτοβιογραφική διάσταση του έργου του (όπως πάντα): Υπογραμμίζει πως «για να είμαστε παρόντες στο σήμερα πρέπει να αντικατοπτρίσουμε το παρελθόν που προβάλλει το μέλλον μας».
Ο Έλιοτ με τον οποίο βέβαια έχει εξοικειωθεί:
Ο χρόνος ο παρών και ο χρόνος ο παρελθών
είναι ίσως και οι δύο παρόντες
στον μέλλοντα χρόνο
και το παρελθόν περιέχει το μέλλον
Ο Νικόλαος έχει διαπραγματευτεί τις ρίζες του και το εκφράζει ποικιλοτρόπως στο ώριμο πλέον καλλιτεχνικό του έργο.
Εν προκειμένω, ο Πρίγκιπας Νικόλαος ερευνά το φυσικό θησαυρό που πηγάζει από το ελληνικό έδαφος: το ελαιόδεντρο και τον καρπό του με τις λαμπερές χρυσές αποχρώσεις του.
Δεν έχει αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος με τον οποίο καλλιέργουνται και συλλέγονται οι ελιές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ευρέως γνωστές και οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για την προστασία της υγείας αποδεικνύοντας ότι η φύση μας έχει απλόχερα προσφέρει όσα ο άνθρωπος ουσιαστικά χρειάζεται.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ελαιόδεντρα άνω των 2.500 ετών, τα οποία συμμετέχουν στην ανθρώπινη ιστορία και παραμένουν φρουροί αλλά και μάρτυρες σε όλα όσα μας συνδέουν με το παρελθόν μας.
Πληροφορίες:
Το Ελληνικό Περίπτερο επιμελήθηκε η Μαριλένα Κουτσούκου Muse/Lab. Εργάζεται πάνω σε αυτό παραπάνω από ένα χρόνο τώρα.
Tο Ελληνικό περίπτερο υποστηρίζεται από τους ακόλουθους χορηγούς: Chateau Giscours; COSTA NAVARINO RESIDENCES; MRP Development; Sparta Gold by Hellenic Fine Oils; BREATHE. A Mindful Mental Health Movement.
London Design Biennale
Somerset House, The Strand, London, U.K.
1-27 Ιουνίου 2021
Κρατήσεις Εισιτηρίων: https://www.somersethouse.org.uk/whats-on/london-design-biennale-2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για προστασία και ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χαρδαλιάς: «Δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να μάθουν διασκεδάζοντας στον πιο χαρούμενο εορταστικό προορισμό της Αττικής»
- Τράπεζα Πειραιώς: «Βλέπει» ανάπτυξη 2,1% για το 2025
- efood: Προσφορά γιορτινών γευμάτων στα παιδιά που το έχουν ανάγκη