ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμα κατατεθέν της μεγάλης γιορτής του Πάσχα είναι, φυσικά, τα απολαυστικά και μυρωδάτα κουλουράκια που φτιάχνουμε τη Μεγάλη Βδομάδα! Μας αρέσουν να είναι αφράτα και γευστικά, γι΄αυτό και παρακάτω θα βρείτε την κατάλληλα συνταγή για να τα πετύχετε και να τους εντυπωσιάσετε όλους.
Υλικά
-1625 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 φλυτζάνια ζάχαρη
-250 ml. γάλα
-4 μεγάλα αυγά
-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
-80 ml. χυμό πορτοκάλι
-1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
-1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
-4 κάψουλες βανιλλίνη
-1½ κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
-1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
-½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-250 gr. βούτυρο
Για την Επάλειψη
-2 κρόκους αυγών
Εκτέλεση
-Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, πολύ καλά, και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη.
-Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
-Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό, τα ξύσματα, το λικέρ, τις βανίλιες, το αλάτι, την αμμωνία και το μπέικιν.
-Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης – αυγών, ανακατεύουμε και με σπάτουλα ενσωματώνουμε το μείγμα με το γάλα.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ, κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το μείγμα.
-Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ.
-Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί 30′ λεπτά.
-Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει.
-Τα κουλουράκια πρέπει να τα κάνουμε μικρά γιατί θα φουσκώσουν αρκετά!
-Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε δίσκο ψησίματος όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
-Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό.
-Αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ λεπτά στους 180°C .
-Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε αεροστεγή κουτιά.