Το τρίτο κύμα της πανδημίας της Covid-19 έπληξε ιδιαίτερα την περιοχή της Αχαΐας, βάζοντας στον «πάγο» τον θεσμό του μεγαλύτερο καρναβαλιού της χώρας, το διάσημο Καρναβάλι της Πάτρας.

Το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης οδήγησε την κοινωφελή επιχείρηση «Καρναβάλι Πάτρας» σε διαφορετικά μονοπάτια, αποδεικνύοντας πως τα πάντα μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που απαιτεί η εποχή όταν υπάρχει η σχετική θέληση.

«Κρατήσαμε ζωντανό τον θεσμό του πατρινού καρναβαλιού, που φέτος απέδειξε ότι μπορεί να προχωρά και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα,» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης, «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση ενός διαφορετικού καρναβαλιού. Η κα. Κουρή χαρακτηρίζει θετική την ανταπόκριση στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, επισημαίνοντας ότι «το καρναβάλι μπορεί ως θεσμός και ως πηγαία έκφραση να εμπνεύσει και να μεταδώσει μηνύματα χαράς και ανάτασης».

«Ο θεσμός αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης που δίνει πνοή και δύναμη τόσο οικονομική όσο και δημιουργική, για αυτό και ο σχεδιασμός των φετινών εκδηλώσεων αφορούσε όλη την Πάτρα», σημειώνει η κα. Κουρή.

Όπως περιγράφει  η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης για τις φετινές δράσεις:

«Ο διάκοσμος και της πιο μακρινής συνοικίας της πόλης μας στόχευε στο να δώσουμε γεύση καρναβαλιού σε όλους τους συμπολίτες μας για να νιώσουν καλύτερα. Υπήρχαν “ ενότητες” αντίστοιχες με τα δια ζώσης καρναβάλια , όπως κρυμμένος θησαυρός για να παίξουν τα πληρώματα, παιδικό καρναβάλι για τους μικρούς μας φίλους, εργαστήρια – σεμινάρια κατασκευής καρναβαλικών αξεσουάρ, στολών, μακιγιάζ, χτενίσματος, Μώμος ο Πατρεύς, και παραστάσεις καραγκιόζη.

Επίσης, ενισχύσαμε τον τομέα «καρναβάλι – τέχνες» και έτσι παρουσιάσαμε ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σχήματα (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, animation, κόμικς) με έργα εμπνευσμένα από το πατρινό καρναβάλι».

Όμως, λόγω των περισσοτέρων μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Πάτρα από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, υπήρξαν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό. Όπως εξηγεί η Ήρα Κουρή, «υπήρχε σχεδιασμός για στιγμιαία δρώμενα θεάτρου με τη συμμετοχή του μουσικού άρματος και των δύο τελάληδων που θα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένα σημεία – πλατείες, διασταυρώσεις δρόμων – με κείμενα χιουμοριστικά και επίκαιρα.»

«Ουσιαστικά», συνεχίζει, «επιθυμούσαμε να αναβιώσουμε τα “ εξ’ αμάξης”, αλλά δυστυχώς, λόγω των αυστηρότερων μέτρων δεν μπορέσαμε να τα υλοποιήσουμε».

Επανερχόμενη στο θέμα του διαδικτυακού χαρακτήρα των εκδηλώσεων του φετινού καρναβαλιού, η Ήρα Κουρή λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «είναι τροχοπέδη για να διεισδύσει το καρναβάλι σε όλα τα σπίτια, μια που πολλές οικογένειες δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη τεχνολογία», προσθέτοντας:

«Επίσης, όσοι έχουν υπολογιστές αφιερώνουν αναγκαστικά πολύ χρόνο για τη δουλειά ή την εκπαίδευσή τους. Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι το διαδικτυακό καρναβάλι δεν απευθύνεται σε όλους και γι’ αυτό δώσαμε δωρεάν όλα τα βίντεο στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια να τα προβάλουν. Θετικό για εμάς είναι ότι αποκτήσαμε μία τεράστια εμπειρία και κρατήσαμε ζωντανό το θεσμό και ότι τα έργα που δημιουργήθηκαν δεν έχουν μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και εκπαιδευτικό».

«Παρόλο που είναι δύσκολο σε πολλούς συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο», επισημαίνει η Ήρα Κουρή, «η ανταπόκριση ήταν θετική και σε μερικές παραστάσεις γρήγορη και μαζική», προσθέτοντας ότι «οι συμπολίτες που θα θελήσουν στο μέλλον να δουν τις παραστάσεις, θα έχουν την ευκαιρία, όποτε έχουν χρόνο, να απολαύσουν τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, μια που είναι ανεβασμένες στο carnivalpatras.gr.»

Όσον αφορά στα μηνύματα που εξέπεμψε το φετινό πατρινό καρναβάλι, η Ήρα Κουρή τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η συμμετοχή των πληρωμάτων στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, οι δημιουργίες των καρναβαλικών ομάδων, ανεξάρτητες από το δικό μας προγραμματισμό, η καλλιτεχνική αναζήτηση και έμπνευση που αποτυπώθηκε στο πλήθος των παραστάσεων, ακουσμάτων, διαγωνισμών, κειμένων, εικαστικών παρεμβάσεων αποδεικνύει ότι το καρναβάλι μπορεί ως θεσμός και ως πηγαία έκφραση να εμπνεύσει και να μεταδώσει μηνύματα χαράς και ανάτασης».

Εξάλλου, όπως προσθέτει, «η αποκριά από τα πανάρχαια χρόνια συμβολίζει την αναγέννηση και εν μέρει, την ανατροπή».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Το πατρινό καρναβάλι φέτος απέδειξε ότι μπορεί να προχωρά και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα. Πάνω σε αυτή την τελευταία σκέψη θέλω να μείνουμε. Μπορούμε τις δυσκολίες να τις κάνουμε ευκαιρίες αγωνιζόμενοι για έναν καλύτερο κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Ποια πανδημία; Κάτοικοι στην Ξάνθη βγήκαν για να γιορτάσουν το… καρναβάλι!

Βασιλακόπουλος: «Υγειονομική βόμβα» το αποκριάτικο πάρτι στις πλατείες της Ξάνθης – «Ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα «covid-free» νησιά της χώρας αισιοδοξούν για τον τουρισμό

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση