ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε τον Μάιο και να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Λίγο πριν από την εκπνοή του, μπορούμε να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη και να επισκεφτούμε διάφορων ειδών εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελεύθερη είσοδο. Συγκεντρώσαμε παρακάτω πέντε από αυτές:
1. “Ο ήχος του Άλλου: Η Μουσική του Χρήστου Χατζή” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο καταξιωμένος έλληνας συνθέτης Χρήστος Χατζής, που ζει και εργάζεται μόνιμα στον Καναδά και έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, μιλάει για το συνθετικό του έργο, σε μια ζωντανή διάλεξη διανθισμένη με μουσικά παραδείγματα.
Ομιλητής: Χρήστος Χατζής συνθέτης
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
19.00
Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
Τριάντα συγγραφείς γράφουν για τα 31 χρόνια του Αθήνα 984 στην Τεχνόπολη
Την Πέμπτη 31 Μαΐου συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ημέρα που πρωτοεξέπεμψε ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 984, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη ραδιοφωνία και σπάζοντας το κρατικό μονοπώλειο στην ηλεκτρονική ενημέρωση.
Τριάντα συγγραφείς εμπνέονται από τις λέξεις “σταθμός” και “984” και υπογράφουν το βιβλίο “Ο πρώτος σταθμός”: Κώστας Ακρίβος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ρέα Γαλανάκη, Ευτυχία Γιαννάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Λένα Λιβάνη, Μάνος Ελευθερίου, Ισμήνη Καπάνταη, Μάρκος Κρητικός, Όλια Λαζαρίδου, Ηλίας Μαγκλίνης, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Μαρία Ξυλούρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κάλλια Παπαδάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάιρα Παπαθανασοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ντορίνα Παπαλιού, Βασιλική Πέτσα, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Χριστίνα Πουλίδου, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Κατερίνα Σχινά, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη και Χρήστος Χωμενίδης γράφουν για τα 31 χρόνια του ιστορικού σταθμού της Αθήνας.
Την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 7:30 μ.μ., ο ΑΘΗΝΑ 9.84, οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η “Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” καλούν τους φίλους του Αθήνα 984 στο Γκάζι.
Την εκδήλωση, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προλογίζουν η Γενική Διευθύντρια του Αθήνα 9.84 κυρία Νόνη Καραγιάννη, ο εκδότης κ. Νώντας Παπαγεωργίου και η επιμελήτρια του βιβλίου κυρία Ελένη Μπούρα.
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
19.30
Πού:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
Είσοδος ελεύθερη
3. Διάλεξη του Serge Gruzinski, ιστορικού, EHESS, CNRS στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Τον Μάιο, ο ιστορικός Serge Gruzinski, πρωτοπόρος της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και τον χώρο προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας.
Ο Serge Gruzinski είναι ομότιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS και την École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Έχει εκπονήσει σημαντικό ερευνητικό έργο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση της Ιβηρικής Χερσονήσου και την ιστορία των κοινωνιών της αποικιακής Αμερικής, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές χώρες. Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους που εισήγαγε τη μελέτη της παγκόσμιας και διακρατικής ιστορίας και έκανε γνωστές τις έρευνες σχετικά με την έννοια της «επιμειξίας» και των διασυνοριακών πολιτισμικών «διακινήσεων».
Διακρίθηκε με το αργυρό μετάλλιο έρευνας του CNRS το 1996. Το 2015, η Διεθνής Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών του απένειμε το CISH History Prize.
Για τον Serge Gruzinski: «Το μέλλον είναι ένας καθρέφτης όπου αντανακλάται το παρελθόν». Το βιβλίο του, L’histoire, pour quoi faire? (2015), μας προτρέπει να διαβάσουμε τις πολλαπλές ανατροπές που επηρεάζουν τις σύγχρονες κοινωνίες υπό το πρίσμα του παρελθόντος.
Η διάλεξή του μας προσκαλεί να δούμε την κουλτούρα μας με άλλη οπτική.
Αφορμή για τη διάλεξή του αποτελεί η εκπληκτική ανακάλυψή του: οι αυτόχθονες ελίτ και οι μιγάδες του αποικιακού Μεξικού γνώριζαν τον Αίσωπο και τον Πλούταρχο. Με γνώμονα αυτή την παρατήρηση, προτείνει να ορίσουμε τί σημαίνει μια παγκόσμια συνείδηση κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Θα θέσει το ερώτημα του κατά πόσο η διάδοση της ευρωπαϊκής Αναγέννησης στις αμερικανικές ακτές θα μας βοηθά να ορίσουμε καλύτερα τί μπορούσε και τί θα μπορούσε να συνιστά έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Συντονισμός: Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
19.30
Πού:
Γαλλικό Ινστιτούτο
Σίνα 31, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη
4. Vanessa Safavi – Ατομική έκθεση στη γκαλερί Thee Breeder
Η γκαλερί THE BREEDER παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Vanessa Safavi στην Αθήνα. Η Ελβετο-ιρανή καλλιτέχνιδα δημιουργεί επιτοίχεια γλυπτά και φωτογραφικά έργα στα οποία κυρίαρχη θέση ως υλικό έχει η σιλικόνη. Ένα υλικό που θυμίζει δέρμα και παραπέμπει στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας τα εννοιολογικά συστήματα της γλώσσας και της προσωπικής αφήγησης η Safavi διερευνά τη σύγχρονη ταυτότητα του ανθρώπινου σώματος –κατ’εξοχήν του γυναικείου. Τα έργα της υπενθυμίζουν την ευπάθεια του σώματος αλλά και την ποιητική διάθεσή που αυτό εμπνέει.
Η Safavi μελέτησε στην Αθήνα την τεράστια κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας και κυρίως την αρχή της αρμονίας που διέπει την γλυπτική της. Βασική έμπνευση όμως για την ίδια είναι η Προκεραμική περίοδος και η Κυκλαδική τέχνη για την απλότητα της δομής και την εκφραστική λιτότητα. Η καλλιτέχνις επικεντρώνεται στη γυναικεία φιγούρα και εξερευνά πώς το γυναικείο σώμα έχει επηρεάσει την τέχνη.
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
20.00
Πού:
Γκαλερί The Breeder
Ιάσονος 45, Ομόνοια
Είσοδος ελεύθερη
5. Ομαδική έκθεση “DYS[u]topia – future hype statement” στο TAF
Η έκθεση παρουσιάζει ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα μεταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, την επιθυμία να αλλάξει την ανθρωπότητα μέσω της τεχνολογίας, ακόμη και να αντικαταστήσει τον άνθρωπο με ένα νέο είδος – τον Homo-Deus- (υπεράνθρωπο). Επικεντρώνεται στην ανάδυση και σύγκλιση των νέων τεχνολογιών όπως της νανοτεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής, της τεχνολογίας γνωστικής επιστήμης, καθώς και μελλοντικών τεχνολογιών όπως είναι η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, η υπερνοημοσύνη και η μεταφορά σκέψεων.
Η δυστοπία βρίσκεται ανάμεσα στην εικονική διάσταση και την αντίληψη. Ο ίδιος ο κόσμος έχει μετατραπεί σε έναν “μη τόπο” μεταξύ προσομοίωσης και κατανόησης. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα 9 καλλιτεχνών, έξι προερχόμενων από την Αυστρία και τριών από την Ελλάδα, των οποίων η μετα-ψηφιακή αισθητική και προσέγγιση διερευνά το πλαίσιο δυστοπίας των αισθητικών μεταμοντέρνων εκδηλώσεων.
Συμμετέχουν: Julia Zastava, David Osthoff, Litto Daniela, Anna Vasof, Sarah Howorka, Tina Muliar, Κυριακή Γονή, Ιωάννης Πιτσικάλης, Μαρία Πανέτα.
Οργάνωση & επιμέλεια: – global: artfair.
Πότε:
Πέμπτη 31 Μαΐου 2018
20.30
Πού:
TAF (The Art Foundation)
Νορμανού 5, Μοναστηράκι
Είσοδος ελεύθερη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 18th Athens Technopolis Jazz Festival: Το μουσικό φεστιβάλ που θα κάνει όλη την πόλη jazz!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Meet Market: Για μία ολόκληρη βδομάδα στην Τεχνόπολη παρέα με το Athens Jazz Festival!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Made in Beer Festival 2018: Ένα τριήμερο αφιερωμένο στους λάτρεις της μπύρας στο Γκάζι!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στις 1530 μονάδες, με τράπεζες και ΔΕΗ, απώλειες για ΟΛΘ, αντίδραση για Ιντεάλ
- Ντιέγκο Απόντε: Η MSC θα επενδύσει 4,5 δισ. δολάρια στο λιμενικό σύστημα του Βιετνάμ
- Ο Nτόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έγιναν… memecoins – Aντιδράσεις στην αγορά crypto
- Premia Properties: Προχωρά σε ΑΜΚ 10,37 εκατ. ευρώ υπέρ της NLTG