Τις καθημερινές είναι πιο δύσκολο να κάνουμε κάποια έξοδο, εφόσον η κούραση της δουλειάς και των υποχρεώσεων δεν μας το επιτρέπουν πάντα. Ωστόσο, εμείς συγκεντρώσαμε πέντε εκδηλώσεις για αύριο Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, και οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σας τις προτείνουμε!

1. Έκθεση “Το βιβλίο ως έργο τέχνης” στο Ιταλικό Ινστιτούτο

Έκθεση περιοδικών και βιβλίων από τον διάσημο εκδοτικό οίκο Franco Maria Ricci

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018 από την UNESCO, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο εκθέτει μια επιλεγμένη σειρά πολυτελών εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Franco Maria Ricci που φημίζεται για την ιδιαίτερη επιμέλεια στην επεξεργασία και παραγωγή των βιβλίων του όπως και για την ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή των περιεχομένων. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης θα προβληθεί το τρέιλερ της ταινίας τεκμηρίωσης «Ephémère – La bellezza inevitabile» (Η αναπόφευκτη ομορφιά) του Simone Marcelli, παραγωγή της Catrina Producciones.

Ο εκδοτικός οίκος FMR ιδρύθηκε το 1965 και γρήγορα καθιερώθηκε και διεθνώς για την ποιότητα, την κομψότητα και την αισθητική των εκδόσεων του. Ντηζάινερ, συλλέκτης και βιβλιόφιλος, σε μία διαρκή αναζήτηση του κάλλους, ο Franco Maria Ricci επιμελήθηκε και επιμελείται μέχρι σήμερα, πολυάριθμες και ποικιλόμορφες σειρές που διακρίνονται για την αγάπη και τη διαρκή φροντίδα για την λεπτομέρεια, τον περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, την επιλογή των υλικών, την υψηλή ποιότητα των κειμένων, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το 1982 ο εκδότης κυκλοφορεί το περιοδικό FMR που σε λίγο καιρό έμελλε να γίνει το πλέον διάσημο περιοδικό τέχνης στον κόσμο που ο Φελλίνι ονόμασε «Μαύρο μαργαριτάρι».

Ο εκδοτικός οίκος FMR, ανέκαθεν γοητευμένος από το ασυνήθιστο και το εκκεντρικό, συνεχίζει τη δραστηριότητά του μέσα σε ένα λαβύρινθο από μπαμπού που δημιούργησε στις εξοχές της Πάρμα, νέα του έδρα από το 2015, αναλαμβάνοντας νέες προκλήσεις και αναζητήσεις στο μυστικό, υπέρλαμπρο σύμπαν του Ωραίου.

Παράλληλα:

Βράβευση συνταγών από την Ελλάδα και την Σικελία

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Η αδιάκοπτη σύνδεση Ελλάδας-Σικελίας. Από την Αττική στην Σικελία: από την ανασκαφή στην γευσιγνωσία”, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών Σπουδών “Wojtyla” και του Κλασικού Λυκείου “Spedalieri” της Κατάνια σε συνεργασία με την Σχολή ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | The Culinary Center & Cookery Club και θα ακολουθήσει βράβευση των καλύτερων συνταγών που θα προετοιμάσουν οι μαθητές του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών Σπουδών “Wojtyla” και της ελληνικής σχολής ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | The Culinary Center & Cookery Club.

Σε συνεργασία με την ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ | The Culinary Center & Cookery Club

Πότε:
Τετάρτη 7 Μαρτίου
19.00

Πού:
Ιταλικό Ινστιτούτο
Πατησίων 47, Πεδίο Άρεως – Πλ. Βικτωρίας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση το βιβλίο ως έργο τέχνης

2. Παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου “Το νούμερο 31328” του Ηλία Βενέζη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις Εκδόσεις της Εστίας παρουσιάζουν την επετειακή έκδοση του κλασικού έργου Το νούμερο 31328, εμπλουτισμένη με επίμετρο του Σωτήρη Μετεβελή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από τον θάνατο του Ηλία Βενέζη, σημαντικού Έλληνα συγγραφέα, ιδρυτικού μέλους και επί σειρά ετών αντιπροέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το νούμερο 31328 αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία του συγγραφέα, που αφηγείται με ρεαλισμό τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα τουρκικά τάγματα εργασίας, στα οποία βρέθηκε ο δεκαοκτάχρονος Βενέζης μαζί με χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Για το βιβλίο μιλούν οι:

Ναταλία Βογκέικωφ, Υπεύθυνη Αρχείων Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Λαμπρινή Κουζέλη, Φιλόλογος-κριτικός βιβλίου (Το Βήμα)

Σωτήρης Μετεβελής, Ιστορικός

Πότε:
Τετάρτη 7 Μαρτίου
19.00

Πού:
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

Το νούμερο 31328

3. H Μαρίνα Καρέλλα σε μία συζήτηση με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη στο Cotsen Hall

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η Μαρίνα Καρέλλα θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και παραγωγό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την καλλιτεχνική της διαδρομή, για τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που την σημάδεψαν, για την έννοια της δημιουργίας και τη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του, για τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής της.

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, 7 μ.μ., Αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9).

Πότε:
Τετάρτη 7 Μαρτίου
19.00

Πού:
Cotsen Hall
Αναπήρων Πολέμου 9, Ευαγγελισμός

Πληροφορίες

Ελεύθερη είσοδος.

Μαρίνα Καρέλλα

4. Wednesday Night Science “What’s that in your jenes and are you happy to see it?” στο THE HUB 

Το The Hub Events και το Hub Science, σε συνεργασία με τον Κώστα Καρπούζη, την Ελένη Γραμματικοπούλου και τους Science Reactors συνεχίζουν μία νέα μορφή επικοινωνίας της επιστήμης, το Wednesday Night Science. Τι ακριβώς όμως είναι το Wednesday Night Science;

• Είναι διάλεξη;
• Είναι συνέντευξη;
• Είναι συζήτηση;

Πρόκειται για έναν συνδυασμό αυτών, αλλά και τίποτε από τα τρία. Πρωτοπόροι ερευνητές κουβεντιάζουν με επιστήμονες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και φυσικά με το κοινό, αναδεικνύοντας τη fun πλευρά της συχνά βαρύγδουπης επιστημονικής δημιουργίας. Τελικά, η επιστήμη μπορεί να γίνει ευπροσήγορη!

What’s that in your genes and are you happy to see it?
Η Γενετική είναι η μόνη επιστήμη στην οποία μια διαίρεση οδηγεί σε πολλαπλασιασμό. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε φυτά που καθαρίζουν το βρώμικο νερό που ποτίζει τις ρίζες τους, καλαμποκιές που παράγουν οι ίδιες το εντομοκτόνο που τις προστατεύει, αλλά και αγαθά με λιγότερο προφανή χρηστικότητα, όπως ρύζι στο χρώμα του χρυσού, ακόμη και μηχανισμούς μείωσης του μεθανίου στα αέρια των αγελάδων. Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές Γενετικής στον κόσμο, συζητά και κοντράρεται με τον ηθοποιό Γιάννη Σαρακατσάνη και τον ερευνητή Κώστα Καρπούζη. Πώς η επιστήμη της Βιολογίας δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη; Τελικά βελτιώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο της ζωής μας; Διαδίδονται εύστοχα τα αποτελέσματα της Βιολογίας και της Γενετικής στο σχολείο και το ευρύ κοινό; Δημιουργούν κινδύνους τα μαντζούνια που διαφημίζονται από celebrities στην τηλεόραση;

Πότε:
Τετάρτη 7 Μαρτίου
20.00

Πού:
The Hub Events
Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη.

the hub events

5. Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), με ιδρυτή και μουσικό διευθυντή τον Διονύση Γραμμένο και με σκοπό την ανάδειξη και εκπαίδευση των νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, πραγματοποιεί τη δεύτερη συναυλία της στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 με τίτλο «Στυλ και Χορός στο Πέρασμα του Χρόνου».

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα έργα Οττορίνο Ρεσπίγκι Παλαιοί χοροί και άριες, σουίτα αρ. 3, Π. Ι. Τσαϊκόφσκι Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 33, και Λ. Β. Μπετόβεν Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92. Προσκεκλημένος σολίστ θα είναι ο κορυφαίος τσελίστας Αλεξέι Στάντλερ, νικητής του Grand Prix TONALi του 2012 στο Αμβούργο, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένο.

Πότε:
Τετάρτη 7 Μαρτίου
20.30

Πού:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.

Εθνική λυρική σκηνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δύο ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ αυτή τη βδομάδα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Peace Talk: Μια αλλιώτικη παράσταση με ελεύθερη είσοδο (pics + video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 8+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα