Αν περάσετε τις ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα, μην προτιμήσετε μόνο τις εκκλησίες της γειτονιάς σας. Το κέντρο της πόλης σας περιμένει να ζήσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών και οι ιστορικοί μνημειακοί ναοί της Αθήνας σας καλούν σε έναν μυσταγωγικό περίπατο στην πίστη, την ιστορία, την τέχνη, την παράδοση, τον πολιτισμό, την ομορφιά και τη γοητεία της πόλης.

Μεγάλη Εβδομάδα στο Κέντρο

Ο Άγιος Γεώργιος ο Καρύκης (ή Καρύτσης), που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, φιλοξενεί μια δημοφιλέστατη ανδρική πολυφωνική (τετράφωνη) χορωδία που λειτουργεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και ψέλνει κατά τη δυτική τεχνοτροπία. Σήμερα, αποτελείται από μια παρέα περίπου 35 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους εθελοντών, με μουσικές σπουδές, και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δίνει ξεχωριστό χρώμα στη μουντή πρωτεύουσα, συμβάλλοντας στην ψυχική ανάταση των πιστών, που γεμίζουν κάθε απόγευμα ασφυκτικά την εκκλησία. Λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται η Αγία Ειρήνη της Αιόλου, η πρώτη μητρόπολη της Αθήνας, μέχρι το 1864, που χτίστηκε το 1845 σε σχέδιο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Αξίζει να την επισκεφθείτε, εάν περνάτε τις ημέρες του Πάσχα στην Αθήνα, καθώς τα πάθη του Χριστού ιστορεί με βυζαντινά ηχοχρώματα η φημισμένη (κατά πολλούς η πλέον καλλίφωνη) χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ενός από τους κορυφαίους δασκάλους βυζαντινής μουσικής, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο.

Μεσημεριανός Επιτάφιος στη Μονή Καισαριανής

Έναν ιδιαίτερο Επιτάφιο, του οποίου το τελετουργικό στολισμού ξεκινάει από νωρίς το πρωί και βγαίνει στολισμένος από τον ναό με το φως της ημέρας, θα γνωρίσουν όσοι βρεθούν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στη Μονή Καισαριανής. Χτισμένο σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του βουνού, το μοναστήρι του 11ου αιώνα με τις παμπάλαιες τοιχογραφίες είναι αρχαιολογικός χώρος. Όμως, τη Μεγάλη Παρασκευή, με ειδική άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, τελείται στον περίβολό του, στις πλαγιές του Υμηττού, ανάμεσα στα ανθισμένα δέντρα και στην ανοιξιάτικη φύση, μια ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου. Η μεσημεριανή παράδοση, που ξεκίνησε στα χρόνια της Κατοχής, από τον φόβο των κατακτητών, διατηρείται μέχρι σήμερα από τη ΧΑΝ, της οποίας η χορωδία ψέλνει τα Εγκώμια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.monopoli.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μουσικός Απρίλιος στο café του Νομισματικού Μουσείου με ιδιαίτερους καλλιτέχνες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ έρχεται στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπαρ του κέντρου μας καλεί σε έναν ξεχωριστό «Επιτάφιο» το βράδυ της Μ. Παρασκευής