ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου χτυπά δυνατά στην Πάργα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα νησί.
Τους καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει πέντε φορές περισσότερους επισκέπτες από τους περίπου 4.000 μόνιμους κατοίκους. Από το καλοκαίρι του 2020, η Πάργα έκανε ισχυρό come back στον εγχώριο τουρισμό. Φέτος η κίνηση είναι αυξημένη κατά 15%, ενώ η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 95% με 100% τον Αύγουστο. Μάλιστα στόχος των ανθρώπων της περιοχής είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Πολύχρωμη σαν πίνακας ζωγραφικής με γραφικά σοκάκια και καταγάλανες παραλίες, η Πάργα είναι πολλά περισσότερα από έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Απέχει περίπου 4 ώρες από Αθήνα μέσω της Ιόνιας οδού ενώ αντίστοιχο χρόνο κάνουν και οι ταξιδιώτες από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας. Η εύκολη οδική πρόσβαση έχει καταστήσει την Πάργα «ανταγωνιστική» επιλογή και για τους τουρίστες, με την δημοφιλία της στους Έλληνες επισκέπτες να εκτινάσσεται κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας Covid- 19.
To πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το αναβαθμισμένο του Ακτίου το οποίο συνδέεται με πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το Ενετικό Κάστρο
Στην είσοδο της πόλης αισθάνεσαι την μοναδική αύρα της θάλασσας με το νησάκι της Παναγιάς να πρωταγωνιστεί στη σκιά του Ενετικού κάστρου.
Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς και πλήρως οχυρωμένο για κάθε αντίπαλο που ήθελε να το καταστρέψει προκειμένου να λεηλατήσει την πόλη και τα υπάρχοντα των κατοίκων της. Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου.
Μουσείο Λαδιού
Στης Πάργας τον… ανήφορο, που λέει και το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι, μέσα στα σοκάκια, βρίσκεται το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο που δείχνει όλη την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου έως το 1974 που ξεκίνησε να λειτουργεί.
«Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα με φροντίδα και μεράκι. Προέρχονται αποκλειστικά από κτήματα σε μικρής κλίμακας παραγωγή και φέρνουν ανώτερη ποιότητα και αυθεντική ελληνική γεύση» εξηγεί ο Ηλίας Λιάκρης ο οποίος ανακαίνισε το παλαιό ελαιοτριβείο που πλέον λειτουργεί ως Μουσείο Λαδιού.
Ο Μυθικός Αχέροντας
Ξεχωριστή θέση κατέχει ο ποταμός Αχέροντας. Εκεί μπορεί κανείς να δοκιμάσει ράφτινγκ, ιππασία ή να κάνει πεζοπορία, περνώντας στην απέναντι μεριά του ποταμού μέσα από τα παγωμένα νερά του. Επίσης έχει την ευκαιρία να κάνει βαρκάδα στις εκβολές του ποταμού στην Αμμουδιά και στις Σπηλιές της Περσεφόνης και έπειτα να πάει για φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής.
Σε κοντινή απόσταση από τον Αχέροντα βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο, στο χωριό Μεσσοπόταμος.
Οι μοναδικές αποκαλύψεις που θα σου εξιστορήσει με γλαφυρό τρόπο ο Σπύρος Ράπτης, πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα» μένουν αξέχαστες.
Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.
Βαρκάδα
Ιδιαίτερα γραφικό είναι και το χωριό Αμμουδιά στις εκβολές του Αχέροντα. Ο πιο διάσημος βαρκάρης της περιοχής φέρει το «προσωνύμιο» «Χάρος».
Η βαρκάδα μαζί του είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς αποκαλύπτει όλα τα «μυστικά» που κρύβονται στις εκβολές του ποταμού.
Παραλίες
Κρυονέρι, Βάλτος, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που έχει ο επισκέπτης, για να απολαύσει τα πεντακάθαρα νερά της περιοχές.
Η παραλία Βάλτος είναι η μεγαλύτερη της Πάργας με ακτογραμμή που προσεγγίζει τα 3 χιλιόμετρα. Ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας, καλύπτεται από άμμο και βότσαλα. Μπορεί να την επισκεφτεί κανείς, με αυτοκίνητο, με βαρκάκια που αναχωρούν από την προβλήτα της Πάργας αλλά και με τα πόδια από την πόλη.
H παραλία Βράχου – Λούτσας έχει μήκος 4 χλμ. με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και χρυσή λεπτή άμμο.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και διαθέτει αξιόλογα καταλύματα και υποδομές και σίγουρα αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους προτιμούν διαμονή «δίπλα στο κύμα» στην πιο όμορφη παραλία της περιοχής.
Η Πάργα του μέλλοντος
Η εικόνα που κρατάς από την Πάργα, είναι μιας πόλης τουριστικής αλλά προσεγμένης, καθαρής και φιλόξενης. Μιας εικόνας, που αντανακλά στο πρόσωπο του Δημάρχου της κ. Νίκου Ζαχαριά.
«Δεν είμαι άνθρωπος του γραφείου», παραδέχεται ο ίδιος. «Η δουλειά μου είναι έξω, με τον κόσμο, να αφουγκράζομαι και να επιλύω τα θέματα. Με το σκουτεράκι μου κυκλοφορώ διαρκώς σε κάθε σημείο της περιοχής μας για να διαπιστώνω προσωπικά πως όλα λειτουργούν σωστά» συμπληρώνει με χαμόγελο.
Πρώτο του μέλημα η καθαριότητα. «Η Πάργα είναι μια καθαρή πόλη. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, διότι το κυκλοφοριακό είναι μεγάλο θέμα. Αναζητούμε κι άλλους, σε συνεργασία με ιδιώτες και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο στην είσοδο της πόλης για 400 οχήματα. Κατασκευάσαμε και δύο μεγάλα πεζοδρόμια και θα τα επεκτείνουμε» εξηγεί ο κ. Ζαχαριάς.
Ο «ποιοτικός» τουρισμός, δεν αρκείται, βέβαια μόνο σε αυτά. Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε άμεσα δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για κατοίκους και επισκέπτες και θα προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο».
Στα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία υδατοδρομίου, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς οι Παξοί, που βρίσκονται απέναντι και η Κέρκυρα πιο πάνω, έχουν ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX