Απευθυνόμενος πρώτα στον σημαντικό ευεργέτη και απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών (’68) Αθανάσιο Μαρτίνο (αφού και ο απερχόμενος Διευθυντής/President του απένειμε το President’s Award) ξεκίνησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Ρ. Πάιατ την περιεκτική, ανά στιγμές λυρική και γεμάτη μακροσκοπικές παρατηρήσεις ομιλία του με αφορμή την 91η τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών.
Το Commencement όπως τυπικά ονομάζεται η εν λόγω τελετή πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι μπροστά στην κεντρική, υπερυψωμένη είσοδο του Μπενακείου -όπου μόλις οι απόφοιτοι παραλάβουν τα διπλώματά τους, συμβολικά κατεβαίνουν τα σκαλιά του μεγαλοπρεπούς κτιρίου.
Η ομιλία του Πάιατ αυτή τη φορά προβλήθηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Αποτελεί παιάνα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο συγχαίρει καθώς και συγκινητική πίστη στους «μελλοντικούς ηγέτες» αλλά και σε όλη την ελληνική νεολαία en masse. Ουσιαστικά πρόκειται για προσωπική κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Έκθεση πολύτιμων διαχρονικών αξιών, που θα ακουστούν με ενδιαφέρον όχι μόνο στους φέρελπεις αλλά και σε κάθε σημερινό επαγγελματία. Ιδού.
«Κύριε Μαρτίνε, Θανάση, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθηγητές, φοιτητές, οικογένειες και φίλοι, είναι τιμή μου να γιορτάσουμε την αποφοίτηση της τάξης του 2020 του Κολλεγίου Αθηνών.
Απόφοιτοι, καθώς φτάνετε σε αυτό το σημαντικό ορόσημο στη ζωή σας, ελπίζω ότι οι προκλήσεις των τελευταίων μηνών δεν αφαιρούν από την αίσθηση επιτυχίας που αισθάνεστε σήμερα.
Ξέρω ότι αυτή δεν είναι η τελετή αποφοίτησης που περιμένατε αλλά θυμηθείτε ότι η σκληρή δουλειά και η ανάπτυξή σας με τα χρόνια, όλες οι φιλίες που έχετε καλλιεργήσει και τα μαθήματα που έχετε μάθει, θα μείνουν μαζί σας πολύ μετά τη σημερινή τελετή και την ομιλία μου.
Ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν προνόμιο να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πολλούς διακεκριμένους αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών.
Σας απευθύνω αυτή την ομιλία σήμερα με τη γνώση ότι απευθύνομαι στους μελλοντικούς ηγέτες της Ελλάδας.
Ό,τι άλλο και αν συμβεί τα επόμενα χρόνια η τάξη σας θα μείνει αξέχαστη αφού καταφέρατε να ολοκληρώσετε τον τελευταίο σας χρόνο στο Κολλέγιο Αθηνών εν μέσω μια παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που κανένας από εμάς δεν έχει ξαναζήσει.
Μέσα από την πανδημία η Ελλάδα αψήφισε τις προσδοκίες επιδεικνύοντας έναν συνδυασμό έξυπνης διακυβέρνησης και κοινωνικής συνοχής που τη βάζει στην πρώτη βαθμίδα της ευρωπαϊκής ανταπόκρισης και βοήθησε στην αποφυγή μέχρι στιγμής της χειρότερης κρίσης.
Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών του αξιών (σ.σ. alma mater values αφού ως γνωστόν πρόκειται για απόφοιτο ’86) μέσω της επιτυχούς διαχείρισης αυτής της πανδημίας του Covid-19. Η αποτελεσματική, επιστημονική απάντηση της κυβέρνησής του και ο παράλληλος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδος, έσωσαν ζωές και κέρδισαν επαίνους από συνεργάτες και μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Ως κάποιος που ζει στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, να βλέπεις τον μετασχηματισμό της Ελλάδας από ένα είδος μαύρου πρόβατου που θεωρούταν από κάποιους στην Ευρώπη σε ένα μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης, είναι πραγματικά εμπνευσμένο.
Έτσι καθώς βγαίνετε στον ευρύτερο κόσμο, κάντε το με τη γνώση ότι οι Έλληνες αναγνωρίζονται γιατην ανθεκτικότητα, τη συμπόνια και την ενότητά τους στην κρίση.
Αποφοιτάτε σήμερα όχι μόνο ως πολίτες της Ελλάδας ή πολίτες της Ευρώπης αλλά ως πολίτες ενός κόσμου που είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία με ισχυρά τεχνολογικά εργαλεία που έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η παγκόσμια πανδημία σας δίδαξε αυτό το μάθημα καλύτερα από οποιοδήποτε βιβλίο.
Απόψε θα μιλήσω για την κατανόηση της Ιστορίας και της διασύνδεσης των παγκόσμιων γεγονότων που είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Μπήκα στο Αμερικανικό διπλωματικό σώμα το 1989 προτού γεννηθείτε εσείς, τις τελευταίες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Θυμάμαι να κάθομαι στην τάξη της Διλωματικής Ακαδημίας όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Παρατηρήσαμε ότι η υπαρξιακή απειλή που η Σοβιετιή Ένωση κάποτε έθετε στις ΗΠΑ ξαφνικά εξαφανίστηκε, το Σιδηρούν Παραπέτασμα έπεσε, επικράτησε η Ελευθερία, και η Ευρώπη άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο.
Στη συνέχεια πέρασα πολλά χρόνια στην Ασία βλέποντας ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδοί και Κινέζοιι απομακρύνθηκαν από τη φτώχεια με την παγκοσμιοποιήση και την τεχνολογική καινοτομία. Μία μεταμόρφωση που αντιπροσωπεύει την ταχύτερη περίοδο οικονομικής προόδου σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητας.
Ένα παράδειγμα που βίωσα, από το 1990 ως το 2019, το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ινδία αυξήθηκε από τα 57 στα 69 και το ποσοστοό βρεφικής θνησιμότητας μειώθηκε από 12,5% σε 4%. Και το ΑΕΠ αυξήθηκε από 200 δολάρια το χρόνο σε 2000 δολάρια το χρόνο. Αυτός ο κοινωνικός και οικονομικός μετασχηματισμός είναι κατά κάποιο τρόπο ανάλογος (σ.σ. χρησιμοποιεί το ελληνογενές analogous) με τον ταχύ εκσυχρονισμό και την αστικοποίηση που έζησε η Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόμιο Πόλεμο, αλλά συνέβη ακόμη γηργορότερα σε ολόκληρη την Ασία και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και αρχίζουν να αποκτούν τις ανθρώπινες ανέσεις, την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια που εμείς στη Δύση θεωρούμε δεδομένη.
Όπως όμως φάνηκε από την πανδημία, η διεθνής κοινότητά μας είναι πλέον πιο συνδεδεμένη από ποτέ και η οικονομία των ΗΠΑ πιο εξαρτώμενη από την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου απ’ ό,τι ήταν όταν ξεκίνησα την διπλωματική καριέρα μου.
Σχεδόν σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, από τη δημόσια υγειά και τις αγορές ενέργειας έως την αντιτρομοκρατία, τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών και ένα μεταβαλλόμενο κλίμα για να αναφέρω μόνο μερικές, απαιτείται συντονισμένη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Καθώς τα δίκτυα επικοινωνιών και μεταφορών εξελίσσονται στα χρόνια που οδήγησαν στην πανδημία, ο κόσμος έχει διασυνδεθεί ακόμη περισσότερο . Καθώς αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, θα συνεχιστεί η σμίκρυνση του κόσμου μέσω της τεχνολογίας.
Όλοι σας έχετε περισσότερη υπολογιστική δύναμη στις τσέπες σας από τους επιστήμονες που οδήγησαν την αποστολή Apollo 11 στη Σελήνη.
Μπορείτε να μοιραστείτε βίντεο, αρχεία και δεδομένα συμπεριλαμβανομένων των απόψεών σας άμεσα και δωρεάν με άτομα από όλο τον κόσμο. Καθώς οι υπηρεσίες ψηφιοποιούνται και οι μικρότεροι, φθηνότεροι υπολογιστές μεταφέρουν και αναλύουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων, πολλές βιομηχανίες θα διαταραχθούν και η παγκόσμια οικονομία θα αλλάξει για πάντα.
Μεγάλωσα στην Καλιφόρνια, έδρα της Σίλικον Βάλεϊ, και θεωρώ τον εαυτό μου τεχνολογικά αισιόδοξο. Νομίζω ότι αυτή η νέα εποχή της τεχνολογίας θα είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή, γεμάτη ευκαιρίες για να αναδείξουμε επείγουσες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και το σύστημα υγείας.
Ωστόσο έχουμε δει επίσης πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να απειλήσει τις πολιτικές ελευθερίες, πώς αυταρχικά καθεστώτα όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δημιούργησαν ένα κράτος παρακολούθησης βάσης δεδομένων σιγάζοντας επιστήμονες και λογοκρίνοντας τη συζήτηση για την πανδημία στην Κίνα.
Ομοίως, η Ρωσία έχει μετατρέψει την τεχνολογία σε όπλο, ξεκινώντας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εκστρατείες παραπληροφόρησης για να διατηράξει την αμερικανική δημοκρατία και να υπονομεύσει την κυριαρχία και την κοινωνική μας συνοχή.
Στη συνέχεια υπάρχουν και οι λιγότερο εμφανείς λόγοι για να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στις οθόνες μας. Τα κοινωνικά μέσα μπορούν να πολώσαν και να αποσπάσουν την προσοχή μας, μειώνοντας την ικανότητά μας να εστιάζουμε και να αλληλοεπιδρούμε πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι που αποτελεί και βάση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
Οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα big data, η εικονική πραγματικότητα και τα δίκτυα αισθητήρων εγείρουν επίσης ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τις οποίες οι δημοκρατικές κοινωνίες μας θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν.
Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας θα είναι καθήκον της γενιάς σας, περισσότερο από τη δική μου. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόκληση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια,έχω παρακολουθήσει νέους σε όλη την Ελλάδα να σφυρηλατούν νέους δρόμους, να συνεργάζονται μεταξύ τους, και να εφευρίσκουν νέες διεξόδους για το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής δημοκρατίας μέσα σε μία δεκαετία μεγάλης οικονομικής πίεσης αντικατοπτρίζεται στις ιστορίες Ελλήνων επιχειρηματιών και φοιτητών όπως εσείς, οι οποίοι ανακάλυψαν στα χρόνια της κρίσης ότι η υπέρβαση των εμποδίων της ζωής απαιτεί πειραματισμό και μερικές φορές αποτυχία. Όπως έχω ανακαλύψει από τις επισκέψεις μου σε πανεπιστήμια, επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, οι νέοι Έλληνες παίζουν ήδη σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη, τις μεταφορές, την ενέργεια και την προηγμένη βιοϊατρική.
Βλέπω στην Ελλάδα το ίδιο δημιουργικό και υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην Καλιφόρνια και αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας.
Και τώρα η Ελλάδα έχει μία ηγεσία που είναι σαφώς αποφασισμένη να ξεπεράσει το γραφειοκρατικό εμπόδιο και να προσελκύσει πίσω στην Ελλάδα όσους έχουν φύγει και να ενδυναμώσει την κυβέρνηση ώστε να απελευθερώσει αυτό το ανθρώπινο ταλέντο.
Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας αφήσω με τρεις συμβουλές καθώς ξεκινάτε αυτό το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας:
Πρώτον, γνωρίστε τον κόσμο. Ανεξάρτητα από την πορεία που θα επιλέξετε, η διεθνής εμπειρία θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα τις επόμενες δεκαετίες. Το να είστε ανοιχτοί σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες και η εκτίμησή σας για διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς από τη δική σας θα σας κάνει καλύτερους ηγέτες, δημιουργούς και καινοτόμους.
Εάν έχετε την ευκαιρία να σπουδάσετε ή να εργαστείτε στο εξωτερικό, αρπάξτε την τώρα γιατί θα σας αποπληρώσει στο μέλλον.
Όταν τα δικά μου παιδιά ήταν στο γυμνάσιο, μετακομίσαμε από το Χονγκ Κονγκ, στην Ινδία, στην Αυστρία και την Ουάσινγκτον και καθώς μετακόμισαν για το πανεπιστήμιο και ξεκίνησαν την επαγγελματική τους πορεία, νομίζω ότι αυτή η ποικιλία εμπειριών τους βοήθησε να εκτιμήσουν πώς μοιάζει ο υπόλοιπος κόσμος, πόσο διαφορετικός είναι και πόσο προνομιούχοι είμασε στις ΗΠΑ με τη δημοκρατία μας, το υψηλό βιοτικό μας επίπεδο και το επιχειρηματικό μας οικοσύστημα.
Φυσικά, το πτυχίο από το Κολλέγιο Αθηνών σας ξεχωρίζει δίνοντάς σας μια παγκόσμια εκπαίδευση που συνδυάζει τις ελληνικές ρίζες με τις καλύτερες αμερικανικές εκπαδευτικές αρχές.
Τα έθνη μας έχουν κοινό πνεύμα και κοινές αξίες, πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης και της σκληρής δουλειάς, φυσική περιέργεια και επιθυμία για καινοτομία, πίστη στην οικογένεια και την κοινότητά μας και μια ακλόνητη δέσμευση για τη δημοκρατία.
Το ταξίδι στον κόσμο θα σας βοηθήσει να δείτε όλα αυτά τα δώρα πιο καθαρά.
Αυτό με φέρνει στην επόμενη συμβουλή μου: είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Ως πολίτες του κόσμου έχετε και παγκόσμιες ευθύνες. Προσπαθείστε να χτίσετε γέφυρες αντί για τοίχους. Συνομιλήστε με άτομα που διαφωνούν μαζί σας. Εξασκηθείτε στην τέχνη της ακρόασης και προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων ανθρώπων, αντί να σκέφτεστε με όρους «εμείς» εναντίον «αυτών».
Θυμηθείτε, η σκληρή δουλειά μετράει αλλά κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Μην ξεχνάτε να ευχαριστείτε τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα σας και σας βοήθησαν να φτάσετε σε αυτό το σημείο.
Πιο σημαντικοί απ’ όλους οι γονείς σας, αλλά και οι δάσκαλοι, οι προπονητές, τα αδέλφια και οι φίλοι σας.
Μείνετε σε επαφή με την παρέα σας (σ.σ. your παρέα όπως εκφράστηκε ζωντανά) και βοηθήστε ο ένας τον άλλον.
Οι απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών είναι παντού: στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και πέραν αυτής. Είναι ηγέτες στους τομείς τους, άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά σε όλο τον κόσμο.
Οι κοινές εκπαιδευτικές σας εμπειρίες σημαίνουν ένα κοινό σύνολο αξιών και μια κοινή πίστη στην υπηρεσία.
Αυτό το δίκτυο θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς στο μέλλον.
Και τέλος, να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, αυτό το πολύτιμο δώρο για την ανθρωπότητα, και οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας σας έχουν αποδειχθεί ισχυροί μέσα σε μια δεκαετία οικονομικής κρίσης.
Όπως έχω μάθει αυτά τα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα και ο ελληνικός λάθος δεν πρέπει να υποτιμάται. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης μια υπενθύμιση ότι ακόμη και στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, η γεωγραφία ακόμη έχει σημασία. Η στρατηγική θέση της Ελλάδας στο ιστορικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ευρασίας και της Βόρειας Αφρικής, είναι κεντρική για τη στραγητική της Αμερικής στην ανατολική Μεσόγειο.
Και για την Ουάσινγκτον, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει ολοένα και περισσότερο μία πηγή λύσεων σε αυτή τη στρατηγικά δυναμική γειτονιά, έναν ισχυρό και ικανό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, έναν θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και μια χώρα που μοιράζεται τους αμερικανικούς στόχους και αξίες.
Θυμηθείτε λοιπόν ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό σας.
Ανυπομονούμε για τα διακόσια χρόνια το 2021 ως ευκαιρία να γιορτάσουμε τις κοινές δημοκρατικές αξίες που έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν οι λεγεώνες των Ελλήνων και των Αμερικανών.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν με την Ελλάδα ως φίλοι και σύμμαχοι στις δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη σχέση μας ως σύμμαχοι και στο μέλλον.
Αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε την επιτυχία μας δεδομένη. Η παγκόσμια πανδημία έχει αποκαλύψει και επιδείξει βαθιές ανισότητες στις κοινωνίες μας, προβλήματα στις δημοκρατίες μας που θα απαιτήσουν προσοχή, τη διάνοια και την εφευρετικότητά σας.
Η γενιά σας θα είναι αναγκαστικά μια γενιά καινοτόμων, κατασκευαστών και ο κόσμος θα χρειαστεί την ηγεσία σας καθώς και τη δέσμευσή σας στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες.
Τα καλά νέα είναι ότι είστε καλύτερα εξοπλισμένη από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά για να αντιμετωπίσετε τα σημερινά προβλήματα. Όχι μόνο είστε η πιο τεχνολογικά έξυπνη γενιά, αλλά είστε και η πιο διαφορετική, διερευνητική, ανοιχτόμυαλη και περιβαλλοντικά συνειδητή γενιά που έχουμε δει ποτέ.
Ξέρω ότι δεν θα συμβιβαστείτε με το status quo. Η γενιά σας μπορεί να δημιουργήσει κάτι νέο και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε.
Χαρούμενη αποφοίτηση λοιπόν, τάξη του 2020. Συγχαρητήρια (σ.σ. στα ελληνικά)!»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας