Χταπόδι στιφάδο στο φούρνο με πατάτες μελωμένες. Μια συνταγή που μοσχοβολάει παράδοση και η γεύση της είναι αξεπέραστη. Αξίζει να την φτιάχνετε συχνά, όχι μόνο στη νηστεία.

Υλικά Συνταγής

  • 1 χταπόδι γύρο στο 1½ κιλό
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 5 κρεμμύδια μέτρια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 6 πατάτες μέτριες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
  • 1/4 φλ. ξίδι με πορτοκάλι
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας (γεμάτη)
  • 2 ώριμες ντομάτες (κομμένες στα 4)
  • 3 δαφνόφυλλα
  • 1 κλαδάκι ρίγανη ή δενδρολίβανο
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και την πλένουμε καλά. Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια.

Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και το μισό από το συνολικό ξύδι. Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι με πορτοκάλι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά φυλακίζοντας τα αρώματα πορτοκαλιού από το ξύδι.

Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τέλος μπήγουμε τα πλοκάμια χταποδιού. Αλατοπιπερώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50΄, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του να μαλακώσει και να να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.

Πηγή: Argiro.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται η Καθαρά Δευτέρα: Η συνταγή της Αργυρώς για την πιο νόστιμη ταραμοσαλάτα