• City Stories

    To λιλιπούτειο κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης (pics)

    • NewsRoom
    Ωνάσης


    Ένα λιλιπούτειο νησί, απέναντι ακριβώς από το Αίγιο, μόνο λίγα μέτρα από τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας, με λιγότερο από 100 μόνιμους κατοίκους αποτελεί το «μυστικό» του Κορινθιακού. Ο λόγος για τα Τριζόνια.

    Αγαπημένη… στάση για όσους έχουν σκάφη, αγαπημένος προορισμός των κατοίκων των γύρω περιοχών και όχι μόνο, τα Τριζόνια, ένα νησί μια σταλιά, που το γυρνάς με τα πόδια, χρωματιστό, ήρεμο αλλά ταυτόχρονα και ζωηρό, με τουρισμό το καλοκαίρι αλλά ταυτόχρονα με ησυχία, καθώς δεν υπάρχουν αυτοκίνητα.

    Ένα μικρό λιμάνι όπου στην προκυμαία πλάι στα καΐκια, απλώνουν τα τραπεζάκια τους οι ψαροταβέρνες, μερικά σπίτια, όχι πάνω από 50, μαζεμένα σε μια γωνιά, μια μεγάλη εκκλησία, του Αγίου Γεωργίου, ένας δεύτερος κόλπος προς τα νότια όπου έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη μαρίνα η οποία χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται από τον Σαρωνικό και το Αιγαίο προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο και αντίστροφα και μερικές μικρές παραλίες. Αυτά είναι όλα και όλα τα έκτασης μόλις 2,5 τ.χλμ. Τριζόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για συστάδα νησιών. Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικημένο. Τα άλλα δύο ερημονήσια είναι ο Αϊ-Γιάννης και το Πλανέμι.

    Οι παραλίες 
    Μπροστά από το λιμάνι υπάρχει μια μικροσκοπική παραλία με βότσαλα, στη θέση Πούντα, περίπου 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το λιμάνι, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με άμμο και βοτσαλάκι, ενώ ακριβώς πίσω από τη μαρίνα προς την πλευρά του νησιού που κοιτά την Πελοπόννησο, υπάρχουν οι λιλιπούτειες παραλίες Ασπρα Χαλίκια και Καψάλες.

    Πώς θα πας 
    Ο μόνος τρόπος για να πάει κανείς, πέρα από τα ιδιωτικά σκάφη, είναι με τα καΐκια που αναχωρούν από την απέναντι ακτή και το χωριό Χάνια (απέχει 20χλμ. από τη Ναύπακτο). Η απόσταση που χωρίζει την ακτή της Φωκίδας με τα Τριζόνια είναι μόλις 500 μέτρα και η διαδρομή με τα καΐκια δεν διαρκεί παρά λίγα λεπτά.

    Συνολικά η Αθήνα  απέχει από το χωριό που αναχωρούν τα καΐκια 240 χιλιόμετρα, μέσω Λιβαδειάς-Αράχωβας, ενώ για όποιον έρχεται από την Πελοπόννησο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και να οδηγήσει 20 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου προς τα Χάνια.

    Η ιστορία του νησιού
    Μέχρι τον Μεσοπόλεμο το λιμάνι των Τριζονιών χρησιμοποιούνταν σαν σημείο στάσης των ατμόπλοιων που εκτελούσαν τη γραμμή Πειραιάς – Ιόνια νησιά καθώς σύμφωνα με τους παλιούς ναυτικούς το νησί βρίσκεται ακριβώς στη μέση της θαλασσινής διαδρομής Πειραιάς – Λευκάδα.

    Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 τα Τριζόνια… παραλίγο να γίνουν το καταφύγιο του Αριστοτέλη Ωνάση. Λέγεται, ότι ο Έλληνας κροίσος όταν έψαχνε για να αγοράσει το δικό του νησί, επισκεπτόταν συχνά τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Δεν τα κατάφερε, όμως και τελικά επέλεξε τον Σκορπιό και η ιστορία εκτυλίχθηκε όπως την γνωρίζουμε όλοι…

    Το αίνιγμα του ονόματος 

    Πού οφείλουν το όνομά τους τα Τριζόνια;  Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Σύμφωνα με μία εκδοχή, το νησί ονομάστηκε έτσι από τα γνωστά έντομα.

    Οι οπαδοί μιας δεύτερης θεωρίας υποστηρίζουν ότι το όνομα οφείλεται στα τρία κύρια νησιά του συμπλέγματος των Τριζονιών (Τριζόνια, Αϊ-Γιάννης, Πρασούδι), δηλαδή τρία νησιά, τριονήσια, τριζόνια.

    Μια τρίτη εκδοχή, σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

    Πηγή: Iefimerida.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ασημένια κατοικία που ενώνει Ζάκυνθο-Κεφαλλονιά (22 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 παραλίες κοντά στην Αθήνα για να αποδράσετε από τον μεγάλο καύσωνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποτάμι ή θάλασσα; Αυτή η μαγευτική παραλία με τα κρυστάλλινα νερά συνδυάζει και τα δύο



    ΣΧΟΛΙΑ