Η πρώτη φορά που δοκίμασα matcha ήταν σε ιαπωνικό εστιατόριο, όχι ως ρόφημα, αλλά σε μία καταπράσινη crème brûlée. Και επειδή η φαντασία δεν έχει όρια, από τότε όλο και περισσότερα γλυκά, φαγητά και ροφήματα με το χαρακτηριστικό χρώμα κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ οι λάτρεις του ιαπωνικού τσαγιού matcha υποστηρίζουν και ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν, για να δούμε γιατί τέτοιος πανικός με το matcha tea.
Τι είναι το τσάι matcha;
Matcha σημαίνει “σκόνη τσαγιού” και όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει καλύτερη γεύση και υφή. Στη συνέχεια, τα φύλλα συλλέγονται με το χέρι, τα περνούν για λίγο από ατμό και μετά τα αποξηραίνουν και τα αφήνουν να ωριμάσουν σε ψυχρό περιβάλλον, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεύση, πριν τα κάνουν πούδρα.
Η γεύση του είναι έντονη και χαρακτηρίζεται ως umami. Οι tea sommeliers δηλώνουν ότι στο matcha η ποιότητα είναι το παν και αυτό φυσικά, συνεπάγεται ένα ανάλογο υψηλό κόστος. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι η χαμηλή τιμή μπορεί να σημαίνει ότι το τσάι δεν είναι σκέτο matcha, αλλά κάποιο mix ενισχυμένο για παράδειγμα με γλυκαντικά ή γάλα σε σκόνη.
Τι προσφέρει;
Επειδή το matcha φτιάχνεται από τσάι υψηλής ποιότητας και περιέχει ολόκληρα φύλλα, τα οποία καταναλώνεις κάθε φορά που πίνεις ένα φλιτζάνι, είναι πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες) τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του πνεύμονα.
Επίσης, το matcha βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιγηραντική δράση. Στα συν και ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και συνδέεται με την απώλεια βάρους. Άλλες κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι το matcha μπορεί να επιταχύνει τη φυσική αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις, να προωθήσει την κυτταρική δύναμη και να ενισχύσει την ανοσία. Το καλύτερο; Το matcha σε σχέση με το κλασικό πράσινο τσάι είναι καλύτερη πηγή των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, καθώς τα φύλλα ουσιαστικά καταναλώνονται και δεν τα πετάς αφού σουρώσεις το ρόφημα.
Έχει και τα αρνητικά του όμως…
Το πράσινο τσάι που εκτίθεται στη ρύπανση μπορεί να περιέχει μόλυβδο. Βέβαια, με το κλασικό τσάι το 90% του μολύβδου παραμένει στα φύλλα, τα οποία αφού σουρώσεις το ρόφημα σου τα πετάς. Με το matcha όμως, τα φύλλα καταναλώνονται οπότε καταναλώνεις και περισσότερο μόλυβδο. Ιδανικά λοιπόν, δεν θα πρέπει να πίνεις περισσότερα από 1 φλιτζάνι matcha την ημέρα.
Με την καφεΐνη πώς τα πας;
Αν αποφεύγεις την καφεΐνη, καλύτερα να μην πιεις matcha, καθώς περιέχει περίπου 3 φορές περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με ένα φλιτζάνι τσάι. Σαν να πίνεις καφέ, δηλαδή. Βέβαια, σύμφωνα με τους λάτρεις του, το matcha προκαλεί πιο ήπια αφύπνιση σε σχέση με τον καφέ και δεν διαταράσσει τον ύπνο.
Για να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι matcha…
Σε αντίθεση με την κλασική παρασκευή ενός φλιτζανιού τσάι, όπως την γνωρίζουμε εμείς, το matcha φτιάχνεται ρίχνοντας 1 κουτ. γλυκού matcha σε 1 φλιτζάνι ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουν με ένα αναδευτήρα από μπαμπού (chasen) μέχρι να αφρίσει.
Πώς αλλιώς μπορείς να το απολαύσεις
Είναι μία από τις πιο hot τάσεις στη γαστρονομία, με τους μάγειρες και τους σεφ να το προτιμούν για τα γλυκά τους, αλλά και για κάποια αλμυρά πιάτα. Στα μενού βρίσκεις από παγωμένο ή ζεστό τσάι, late και smoothie, μέχρι pancakes, παγωτό, κεκάκια, muffins, brownies, κρέμες, σούπες και πολλά ακόμη με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Μάλιστα, πολλές συνταγές θα βρεις και online για να τις φτιάξεις στο σπίτι.
Το κείμενο υπογράφεται από τη Μάρω Σενετάκη και δημοσιεύθηκε στο olivemagazine.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εύκολες συνταγές για καλοκαιρινές σαλάτες (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύκολες συνταγές για DIY καλοκαιρινά κοκτέιλς (video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόλαυση! Μπράουνι με αβοκάντο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση