Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

6+1 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά θέματα, από μουσικά δρώμενα μέχρι θεατρικές παραστάσεις και από παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι θεατρικά αναλόγια, λαμβάνουν χώρα αυτή τη βδομάδα. Σε διάφορα μέρη της Αθήνας και εντελώς δωρεάν, μπορείτε να απολαύσετε κάποιες από αυτές.

1. Φεστιβάλ Multiversal – MultEECE 3

Tο φεστιβάλ Multiversal επιστρέφει στην Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά, με τον τίτλο MultEECE 3, στο πλαίσιο του ΜultiDOM, ενός μετακινούμενου στην Ευρώπη, και όχι μόνο, δικτύου μουσικών, καλλιτεχνών, performers και χώρων της αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

Στόχος του Μultiversal είναι να ανακαλύψει ανεξάρτητους καλλιτέχνες, μουσικούς, ερμηνευτές και χώρους που επικεντρώνoνται στον ήχο και τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας πλατφόρμες όπου μπορούν να συναντηθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ιδέες και έργα.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του Multiversal στρέφεται σε μη εμπορικές και λιγότερο ορατές πραγματικότητες, με άλλα λόγια στο underground και το D.I.Y. Στόχο έχει να δημιουργήσει συναντήσεις, έχοντας υπόψη τις φανερές ή μη (ακόμη) κοινές συνισταμένες των έργων, των ανθρώπων και των χώρων που εμπλέκονται.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Πότε:
Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
20:00

Πού:
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη

Πληροφορίες

2. “Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!”

Παρουσίαση της έκδοσης με ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης “Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!”, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας μας προσκαλεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο να απολαύσουμε μια βραδιά γεμάτη ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά), που μελοποίησε ο Γιώργος Κουρουπός.

Ερμηνεύουν ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης και η σοπράνο Μάιρα Μηλιολιδάκη. Θα μιλήσουν: Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η εκδότρια Κατερίνα Καρύδη και ο μεταφραστής David Connolly, ενώ μεταφρασμένα ποιήματα θα απαγγείλουν οι μεταφραστές Νίνα Αγγελίδου, Beatrice Stelio Connolly και Paola Maria Minucci.

Πότε:
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
19:00

Πού:
Γαλλικό Ινστιτούτο
Σίνα 31, Κολωνάκι

Πληροφορίες

3. Συναυλία αφιερωμένη στο Sammy Nestico

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων μας περιμένει το Νοέμβριο στις μουσικές περιπλανήσεις των Μουσικών του Συνόλων.

Η Big Band παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Sammy Nestico, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες και ενορχηστρωτές της παγκόσμιας jazz μουσικής σκηνής, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών της “Μεγάλοι ενορχηστρωτές της Jazz”.

Πότε:
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
20:00

Πού:
Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

4. “Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ 

Ο Φάλσταφ, ένας σπάταλος ευγενής και επιρρεπής στα γλέντια, ο οποίος δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπηρέτες του, σκαρφίζεται διάφορες απάτες και κλεψιές, με όπλο τη γοητεία που νομίζει πως ασκεί πάνω στις γυναίκες. Οι Κυράδες του Ουίνδσορ, όμως, που εκτός από χαρούμενες είναι και τίμιες, τον βάζουν στη θέση του με σκληρό και χαριτωμένο τρόπο.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Μπλιθικιώτη
Τεχνικός ήχου – φώτων: Βασίλης Κουσουνέλος

Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης:
Φάλσταφ: Θάνος Καπρέλης
Σβέλτη: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Κα Παίητζ: Σοφία Σωληναραίου
Κα Φόρντ: Αλεξάνδρα Πολυτίμη Καλομοίρη

Για κρατήσεις θέσεων: 6972531319

Πότε:
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου
21:00

Πού:
Πολιτιστικό Στέκι Υποβρύχιο
Μπουμπουλίνας 34, Εξάρχεια – Νεάπολη

Πληροφορίες

5. Ο Andrew Lane συστήνεται στο Μικρό Παλλάς

ο Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συστήνουν τον Andrew Lane στους Έλληνες αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Νεαρό Σέρλοκ Χολμς. O Βρετανός συγγραφέας της σειράς βιβλίων “Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς” έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στην Αθήνα το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 1μμ στο Μικρό Παλλάς για να συναντήσει τους νεαρούς και μη αναγνώστες του.

Με αφορμή τα βιβλία της σειράς, ο συγγραφέας συνομιλεί με τον μεταφραστή του Ανδρέα Μιχαηλίδη για τον Σέρλοκ Χολμς, το διασημότερο ντετέκτιβ στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της ΕΛΣΑΛ.

Πότε:
Σάββατο 11 Νοεμβρίου
13:00

Πού:
Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2, Στοά Σπυρομήλιου, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

6. Παραβάσεις – Κρατώ μιαν Αναφορά 

Οι Παραβάσεις, η νέα σειρά θεατρικού αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, επανεξετάζει το είδος αυτό, έτσι ώστε να απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό, εμπλουτίζοντάς το με καινοτόμα στοιχεία και πειραματικές προσεγγίσεις.

Δραματοποιημένη αφήγηση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το μνημειώδες έργο του Νίκου Καζαντζάκη “Αναφορά στον Γκρέκο”, στο οποίο ο συγγραφέας, λίγο πριν το θάνατό του, καταγράφει τους σταθμούς της πορείας του ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη και ιδέες. Η αφήγηση εστιάζει κυρίως στα νεανικά χρόνια του συγγραφέα, μέχρι να γράψει το πρώτο του έργο Όφις και Κρίνο.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτις και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, η οποία έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Αμόρε κ.α. Παράλληλα, διδάσκει Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Δήλος ενώ το διάστημα 2007-2013 ήταν Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου στο πλευρό του Γιάννη Χουβαρδά. Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Δραματουργία-Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Γιωργής Τσαμπουράκης
Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου

Πότε:
Κυριακή 12 Νοεμβρίου
17:00

Πού:
ΦΑΡΟΣ
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρο Νιάρχος
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πληροφορίες

7. Θεατρικό έργο “Διαόλου Κάλτσα”

Το θεατρικό έργο “Διαόλου Κάλτσα” είναι μια σάτιρα που προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Μέσα από τις κωμικές καταστάσεις και τους πιπεράτους διαλόγους βλέπουμε την υπεροψία να καταβαραθρώνεται και το ψέμα να τιμωρείται. Ένα έργο που με μια εύθυμη και ανάλαφρη διάθεση περιγράφει τον σύγχρονο άνθρωπο με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του και παράλληλα δίνει μηνύματα στον θεατή.

Το έργο εξελίσσεται σε κάποια ελληνική επαρχία όπου ο ήρωας θεωρεί τον εαυτό του τον πιο έξυπνο, τον πιο πετυχημένο και καταφερτζή που έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Υποτιμά τους γύρω του ώσπου αρχίζει να ανακαλύπτει ότι κάποιοι είναι πιο έξυπνοι από αυτόν. Ξαφνικά, δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη που ανατρέπει πολλές καταστάσεις. Θα θυμώσει, θα αντιδράσει, θα φοβηθεί ή θα συμβιβαστεί;

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Άγγελος Μοσχονάς
Ηχοφωτιστικά: Ανδρέας Καραμανλής
Σκηνικά: Δάφνη
Μουσική: Κατερίνα Μάσκα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Φιλίνη, Γιώργος Μακρής, Βαγγέλης Πυρίνης, Γιώργος Καπετανάκος, Ντίνα Βούρτση, Κατερίνα Πυρίνη.

Πότε:
Κυριακή 12 Νοεμβρίου
20:30

Πού:
Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής
Λεωφόρος Κηφισίας 207, Φιλοθέη – Μαρούσι – Πεύκη

Πληροφορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10+1 δωρεάν σεμινάρια/διαλέξεις για διάφορα θέματα αυτή τη βδομάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο αυτή τη βδομάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια διήμερη γιορτή καινοτομίας και πρωτοπορίας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων