Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
City Stories

10+1 δωρεάν σεμινάρια/διαλέξεις για διάφορα θέματα αυτή τη βδομάδα

Τεχνόπολις

Μια πληθώρα σεμιναρίων, συζητήσεων, διαλέξεων και ομιλιών λαμβάνουν χώρα αυτή τη βδομάδα, σε διάφορα μέρη της Αθήνας και με ελεύθερη είσοδο. Με θεματικές που αγγίζουν διάφορους τομείς, όπως ιστορία, ψυχολογία, τέχνη, κινηματογράφο, δημοσιογραφία, φωτογραφία, λογοτεχνία και άλλα. Συγκεντρώσαμε παρακάτω 11 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε αναλυτικά.

1. Διάλεξη: “Τα διακυβεύματα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα”

Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου διαλέξεων “Σύγχρονη σκέψη” με θέμα “Ας επανεξετάσουμε την πολιτική”, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκάλεσε τον κορυφαίο Γάλλο ιστορικό και κοινωνιολόγο καθώς και καθηγητή του Collège de France, Pierre Rosanvallon. Ο Pierre Rosanvallon είναι γνωστός για το ερευνητικό του έργο πάνω στην Ιστορία και τις μεταβολές της σύγχρονης δημοκρατίας, ακόμη και εκτός συνόρων της Γαλλίας.

“Ζούμε μία ιστορική ρήξη της δημοκρατίας”, υποστηρίζει ο Pierre Rosanvallon και μας καλεί στη διάλεξη του να αναρωτηθούμε για τα διακυβεύματα της δημοκρατίας μας, που έχει αποδυναμωθεί από τους λαϊκισμούς οι οποίοι “θα αποτελέσουν τον 21ο αιώνα αυτό που αποτελούσαν οι ολοκληρωτισμοί τον 20ο αιώνα”. Προτίθεται, στη διάλεξή του, να σκιαγραφήσει την προτεινόμενη νέα δημοκρατική επανάσταση: την καλή διακυβέρνηση.

Συντονιστής: Δημήτρης A. Σωτηρόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής.
Ταυτόχρονη μετάφραση

Πότε:
Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 19.30

Πού:
Γαλλικό Ινστιτούτο
Σίνα 31, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3398600

2. Συζήτηση: Νίκος Δήμου “Ο μοναχικός πολυπράγμων”

Σπουδαίες προσωπικότητες από διαφορετικούς τομείς, έρχονται στο Public café του Συντάγματος για να παρουσιαστεί μια άλλη, ελάχιστα γνωστή, πλευρά του εαυτού τους. Ο άγνωστος σε εμάς αλλά πολύ “δικός τους Άλλος”.

Τις συζητήσεις οργανώνουν και διευθύνουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Μπασκόζος και Μάκης Προβατάς.

“Ο μοναχικός πολυπράγμων”
Έρχεται για να μιλήσει εκτός κανόνος…
Από τη φιλοσοφία στη φωτογραφία και από το δοκίμιο στις γάτες.
Ο Γιάννης Μπασκόζος και ο Μάκης Προβατάς συζητούν με τον Νίκο Δήμου εκτός κανόνος.

Πότε:
Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 21.30

Πού:
Public Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3246210

3. Διάλεξη: “Κινηματογράφος” επιμορφωτικές ομιλίες του Πλάτωνα Ριβέλλη

Κινηματογραφικός κύκλος με 17 συναντήσεις για 17 σκηνοθέτες και 17 ταινίες. Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, ο οποίος θα μιλήσει για τον κινηματογράφο και θα αναλύσει σπουδαίες ταινίες διάσημων σκηνοθετών από τον Νοέμβριο 2017 έως και τον Ιούνιο 2018.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κατά τις μεσαίες Τρίτες κάθε μήνα και κάθε συνάντηση θα διαρκεί 4 ώρες (17:30-21:30) με προβολή και λεπτομερή ανάλυση της ταινίας. Όλες οι ταινίες θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και μεμονωμένες συναντήσεις, εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις.

Αυτή την Τρίτη: Federico Fellini : Otto e mezzo (Οκτώμισυ)

Πληροφορίες & εγγραφές:
Πλάτων Ριβέλλης: 6945437577 & platon@rivellis.gr

Πότε:
Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 17.30 – 21.30

Πού:
Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου
Λεωφόρος Δημοκρατίας 49, Χαλάνδρι – Ψυχικό

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 6712210

4. Σεμινάριο: “Μην ασχολείστε με μικροπράγματα”

Τα Public και οι εκδόσεις Πεδίο διοργανώνουν δωρεάν σεμινάριο με θέμα: “Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα, γιατί όλα είναι μικροπράγματα”.

Το σεμινάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Richard Carlson, έναν από τους μακροβιότερους σε πωλήσεις τίτλους, που βρισκόταν στη λίστα των μπεστ σέλερ του USA Today επί δύο συνεχή χρόνια και στην αντίστοιχη λίστα του New York Times για 101 εβδομάδες.

Εισηγήτρια: Βίκυ Τσώκου, Coach του HeartMath Institute, Life Coach, Μέντορας Ευτυχίας και Σχέσεων, ομιλήτρια & αρθρογράφος.

Πότε:
Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 19.00

Πού:
Public Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3246210

5. Διάλεξη: της Ασλί Ερντογάν

Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν, επισκέπτεται την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (ώρα 7 μ.μ.) για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη “Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση”.

Μια διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.

Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου” με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων “Ο θαυμαστός Μανδαρίνος”.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Πότε:
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 19.00

Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 7282333

6. Συζήτηση: Κάθε Πέμπτη Κύριε Νιάρχο

Ο Θανάσης Νιάρχος συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προσωπική τους διαδρομή και τη δική τους «πατρίδα». Από 9 Νοεμβρίου και κάθε δεύτερη Πέμπτη στις 19:00.

Πότε:
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 19.00

Πού:
Σταθμός Θέατρο
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 2114036322 , 6944453403

7. Κύκλος διαλέξεων: “Ώσμωση των Πολιτισμών”

Η “Ώσμωση των Πολιτισμών” αποτελεί τον κεντρικό άξονα του νέου κύκλου διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που ξεκινά το Φθινόπωρο 2017. Την πρωτοβουλία και την οργάνωση των διαλέξεων έχει ο Αν. Πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Χατζηστεργίου.

Αυτή την Πέμπτη: “Ο Le Corbusier στο Άγιον Όρος”, Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Δρ. Αρχιτεκτονικής

Πότε:
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 19.00

Πού:
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28, Πλάκα – Ακρόπολη

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3225245

8. Διάλεξη: της Helenne Bonnaud

Η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών της Αθήνας του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου (Α.Κ.ΣΠ.Α.) και το Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς” διοργανώνουν διάλεξη με θέμα: “Η βία σήμερα. Τι λέει η Ψυχανάλυση;” με την Helenne Bonnaud (ψυχαναλύτρια, μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου στη Γαλλία) την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.

Παράλληλη Μετάφραση.

Πότε:
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 19.30 – 21.30

Πού:
Ανατολικό Αμφιθέατρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”
Λεωφόρος Μεσογείων 154, Χολαργός – Παπάγου

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 213 2032000

9. Σεμινάριο: Φωτογραφίας με την Canon

Στο σεμινάριο, ο επαγγελματίας φωτογράφος Χρήστος Βλάχος θα μιλήσει για τη φωτογραφία φύσης και τη φωτογραφία τοπίου, οι οποίες έχουν κάποιες κοινές παραμέτρους και καταβολές αλλά και σημαντικές διαφορές, ακόμα και στον βασικό εξοπλισμό.

Στα κοινά τους όμως είναι το φως, και οι ευκαιρίες που δίνει ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού. Είναι επίσης η σύνθεση του κάδρου, οι γραμμές που στο τοπίο είναι βασική παράγραφος και το timing του κλείστρου για ν’ αποφευχθεί ο ψηφιακός θόρυβος, αν δεν τον επιθυμούμε, ο κανόνας των τρίτων, η διαφορετική γωνία, το βάθος πεδίου.

Και στις δυο περιπτώσεις, όπως και σε όποια φωτογράφιση, η υπομονή και η επιμονή είναι θεμελιώδεις, η επανάληψη ισούται με την γνώση, το λάθος μεταφράζεται σε εμπειρία και η αποτελεσματικότητα ορίζεται από τα πιο πάνω, από την μελέτη άλλων φωτογράφων και των έργων τους και από το ταλέντο του καθενός.

Πότε:
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 19.00

Πού:
Public Συντάγματος
Καραγιώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3246210

10. Σεμινάριο: “ICF Coachathon: 2ος Μαραθώνιος Coaching για Καλύτερη Ζωή”

Το ελληνικό charter chapter της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching με την υποστήριξη του Innovathens – Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το ICF Coachathon, το 2ο Μαραθώνιο Coaching για Καλύτερη Ζωή.

Το “ICF Coachathon: 2ος Μαραθώνιος Coaching για Καλύτερη Ζωή”, είναι μία εκδήλωση κοινωνικής ευθύνης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016. Στοχεύει στο να εμπνέει, να κινητοποιεί, να ενθαρρύνει, να ενεργοποιεί τους συμμετέχοντες στην επιδίωξή τους να δημιουργήσουν καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες ζωής, να σχεδιάσουν το προσωπικό και επαγγελματικό τους μέλλον, να ανακαλύψουν το δρόμο που τους οδηγεί σε αυτό που επιθυμούν να “είναι”.

Η φετινή διοργάνωση αναπτύσσεται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες – ζώνες: Life | Career | BUsiness Coaching.

Κάθε θεματική ζώνη θα έχει διάρκεια τρεις ώρες. Σε συνολική διάρκεια εννέα ωρών, θα διεξαχθούν 6 σεμινάρια/ ομιλίες – 2 εργαστήρια, 2 παρουσιάσεις από International Speakers και 2 συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης. Παράλληλα, στη διάρκεια του Coachathon, θα πραγματοποιούνται σύντομες ατομικές συνεδρίες coaching (Laser Sessions), ενώ στο χώρο του Innovathens οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν εκπροσώπους του ICF Greece, στο πλαίσιο της δράσης “ask the coach – ρώτησε τον coach” προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το τι είναι το coaching και πως λειτουργεί η συνεργασία με έναν coach.

Το ICF Coachathon, έχει ελληνική ταυτότητα, αλλά μιλά μια διεθνή γλώσσα. Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για διαρκή διασύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα των coaches, φέτος φιλοξενεί δύο από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς επαγγελματίες coaches, τη Madga Mook, ICF Global CEO ως Special Guest, και τον Dave Wondra, ICF Global Past President, ως Guest Speaker.

Πότε:
Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 11.00 – 20.00

Πού:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι

Πληροφορίες, Δηλώστε συμμετοχή 

11. Συζήτηση: Post-truth και ψευδείς ειδήσεις

Το 2016, το Oxford English Dictionary ανακήρυξε το “post-truth” λέξη της χρονιάς και την όρισε ως “αυτό που αναφέρεται ή δηλώνει τις συνθήκες κατά τις οποίες αντικειμενικά γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ότι το συναίσθημα και η προσωπική πίστη”. Ο όρος, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει και την πολιτική “πέραν της αλήθειας”, ένα είδος πολιτικής ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που οδήγησαν στην εκλογή του Donald Trump και κατά το δημοψήφισμα για το Brexit. Το post-truth δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση μόνο Αγγλοσαξονικό φαινόμενο.

Είναι όμως αυτή η post-truth κοινωνία κάτι νέο; Ζούμε όντως σε μια post-truth κοινωνία; Κι αν ναι, τι σημαίνει αυτό για την πολιτική και τη δημοκρατία; Είμαστε καταδικασμένοι σε μια εποχή όπου οι δημαγωγοί κερδίζουν εκλογές με εκκλήσεις στο συναίσθημα και όχι με βάση τα γεγονότα;

Ομιλητές:
• Θοδωρής Γεωργακόπουλος (Συγγραφέας και Δημοσιογράφος, Διευθυντής περιεχομένου, Οργανισμός διαΝΕΟσις)
• Luke Gittos (Δικηγόρος, Διευθυντής, City of London Appeals Clinic, Αρθρογράφος και Συγγραφέας)
• Δρ. Άννα Νικολάου (Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University)
• Μενέλαος Τζαφάλιας (Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ)

Συντονίζει η Ashley Frawley (Λέκτορας Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Swansea και Συγγραφέας).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Hellenic American College σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Institute of Ideas του Λονδίνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Πότε:
Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, 19.30

Πού:
Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (8ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Πληροφορίες, Τηλέφωνο: 210 3680900

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έξι διαλέξεις με θέμα την «ψυχολογία» για να παρακολουθήσετε δωρεάν αυτή τη βδομάδα


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιορτάζοντας τον Αυθεντικό Μαραθώνιο δωρεάν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 
To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εγκαινιάζει τη νέα σειρά εκδηλώσεων «Διάλογοι»