ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή η διπλοκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα σημεία της προς το παραθαλάσσιο μέτωπο του λεκανοπεδίου και οι ήπιες κλιματικές συνθήκες καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το οικόπεδο του εν λόγω κτιρίου εφάπτεται σε πάρκο και σε συνδυασμό με τη θέα που προσφέρει λόγω του υψόμετρου της περιοχής το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δύο νεαρά ζευγάρια το επέλεξαν και αποφάσισαν σε αυτό να φτιάξουν τις προσωπικές τους κατοικίες.
Βασική επιθυμία ήταν η κατασκευή δύο ανεξάρτητων άλλα συγχρόνως ισότιμων κατοικιών, αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά της θέσης του οικοπέδου. Με βασικές συνθετικές αρχές τα παραπάνω και με περιορισμό τη μικρή σχετικά κάλυψη του κτιρίου οι δύο κατοικίες επιφάνειας 240 m2 η κάθε μία αναπτύσσονται καθ΄ ύψος σε πέντε επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, Α’όροφος, Β’ όροφος και δώμα.
Στο υπόγειο χωροθετούνται αποθηκευτικοί και μηχανολογικοί χώροι της κάθε κατοικίας μαζί με έναν κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται από το ισόγειο, το οποίο υπερυψώνεται σε σχέση με το δρόμο για λόγους μεγαλύτερης ιδιωτικότητας. Σ’ αυτή τη στάθμη βρίσκεται ο χώρος υποδοχής μαζί με το κυρίως καθιστικό και τη μεγάλη τραπεζαρία. Στον Α’ όροφο αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, το κυρίως και δύο παιδικά, μαζί με δύο λουτρά ενώ στον Β’ όροφο χωροθετείται το καθημερινό της οικογένειας με την κυρίως κουζίνα και ένα επιπλέον δωμάτιο που χρησιμοποιείται ως ξενώνας – γραφείο. Τέλος, το δώμα διαμορφώνεται με μικρές φυτεύσεις και μία μικρή θερμαινόμενη πισίνα, αποτελώντας ένα χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας και προσφέροντας οπτικές φυγές τόσο προς το βουνό, όσο και προς τη θάλασσα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού στην πρόσβαση όλων των χώρων της κατοικίας σε υπαίθριους διαμορφωμένους χώρους. Έτσι, το ισόγειο ανοίγεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο στον ακάλυπτο του οικοπέδου. Τα δωμάτια αντίστοιχα, στη στάθμη του Α’ ορόφου επικοινωνούν με εξώστες μέσω ημιυπαίθριων χώρων, ενώ στο καθημερινό πέραν των εξωστών υπάρχει και η επικοινωνία με το δώμα, προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές, ανάλογα με τη διάθεση άλλα και την εποχή. Μεγάλα ανοίγματα ενισχύουν αυτή την επικοινωνία των χώρων και οπτικά.
Όλοι οι όροφοι είναι διαμπερείς, κάτι το οποίο –σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των κουφωμάτων αντιδιαμετρικά– επιτρέπει την ομαλή ροή του αέρα μέσα στην κατοικία, επιτυγχάνοντας το φυσικό δροσισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, σκιάδια αλουμινίου μαζί με τέντες επιτρέπουν τον έλεγχο του φωτισμού, ειδικά στα μεγάλα ανοίγματα της πρόσοψης τα οποία βρίσκονται στον άξονα ανατολής – δύσης.
Τα υλικά που κυρίως χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο είναι αδρό επίχρισμα σε γήινες αποχρώσεις, εμφανές σκυρόδεμα στους εξώστες σε λεία υφή, περσίδες από αλουμίνιο, τζάμι σε συνδυασμό με ανοξείδωτο μέταλλο στα κιγκλιδώματα.
Στοιχεία έργου:
APXITEKTONIKH MEΛETH:
Γιάννης Παπαδόπουλος
ΣTATIKH MEΛETH:
Κων/νος Παπαδόπουλος
H/M MEΛETH:
Δημήτριος Τριάντος
EΠIBΛEΨH:
Κων/νος Παπαδόπουλος
ΣYNEPΓATEΣ:
Μαρία Βενάκη
TOΠOΘEΣIA: Ηλιούπολη, Αττική
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 480 m2
XPONOΣ MEΛETHΣ: 2012
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2013 – 2015
ΦΩTOΓPAΦOΣ: George Fakaros
Πηγή: ktirio.gr