• City Stories

    Μήπως ο εθισμός στο internet σχετίζεται και με άλλα ζητήματα υγείας;

    • NewsRoom


    Το internet αναμφισβήτητα αποτελεί μια επανάσταση που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τα πάντα στο σύγχρονο κόσμο: η επικοινωνία, η οικονομία, η διασκέδαση και φυσικά οι διαπροσωπικές σχέσεις αποκτούν νέες διαστάσεις δημιουργώντας νέα κοινωνικά δεδομένα.

    Εδώ και αρκετά χρόνια οι ειδικοί εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της παγκόσμιας αλλαγής στην ανθρώπινη ψυχολογία και διαπιστώνουν πως δεν είναι σπάνια πια τα κρούσματα εθισμού στο internet. Η καινοτόμος έρευνα του Young όρισε αυτόν τον εθισμό ως την «καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή τη δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της» (1996).

    Τα κυριότερα συμπτώματα αυτού του «τεχνολογικού εθισμού» περιλαμβάνουν:

    • Ψυχοκινητική διέγερση
    • Εμμονικές σκέψεις που δεν υποχωρούν
    • Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου online
    • Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο
    • Μειωμένο ενδιαφέρον και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο
    • Κακή διατροφή
    • Ανεξήγητο άγχος και αϋπνία

    Καναδοί επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο που έχει η χρήση του ιντερνέτ στην ψυχολογία του ατόμου και διαπίστωσαν πως ο εθισμός ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας. Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) στη Βιέννη. Οι ερευνητές μέτρησαν και αξιολόγησαν τη χρήση διαδικτύου από 254 πρωτοετείς στο McMaster University, στο Οντάριο. Αρχικά κατέγραφαν στοιχεία που αφορούσαν την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων (π.χ. αν προϋπήρχαν κρούσματα κατάθλιψης, στρες κ.α.)

    Με τη χρήση ενός γνωστικού εργαλείου με την ονομασία «Internet Addiction Test (IAT) και μια δική τους κλίμακα μέτρησης έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι από τους φοιτητές εμφάνισαν εθισμό στην χρήση του διαδικτύου και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον χρόνο που βρισκόταν online (σε υπηρεσίες της προτίμησής τους όπως τα social media). Ο εθισμός τους είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, να παρουσιάζουν έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης και να μην μπορούν να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους.

    Oι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εθισμός και η υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι ένα φαινόμενο που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις που θα πρέπει να μελετηθεί εκτενώς καθώς μπορεί να κρύβει κάποιο είδος ψυχοπαθολογίας. Μάλιστα οι ειδικοί έχουν ήδη συσχετίσει αυτόν τον σύγχρονο εθισμό με διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το σύνδρομο Υπερκινητικότητας /Διάσπασης Προσοχής , την κατάθλιψη, την ακόμα και την διπολική διαταραχή!

    Πηγή: thetherapies.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καρκίνος του μαστού: Προσοχή! Αποφύγετε αυτές τις 3 (διαολεμένες) συνήθειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εννέα λάθη που κάνεις στη δουλειά, πριν καλά-καλά μπεις στο γραφείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η επιστήμη απαντά: Γιατί μας τρομάζουν τόσο πολύ οι κλόουν;



    ΣΧΟΛΙΑ