ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Olivier Marty και ο Karl Fournier, τα δύο μέλη του Studio Kο, συναντήθηκαν 19 χρόνια πριν σαν μαθητές αρχιτεκτονικής στο Paris’s École des Beaux-Arts. Ο Marty ήταν ο ρεαλιστής και ο Fournier, που αρχικά σπούδασε ηθοποιία, ήταν στο μυαλό ονειροπόλος. Ο συνδυασμός ήταν φυσικά πολύ έντονος και η χημεία μεταξύ τους ήταν αδιαμφισβήτητη, όποιον και να συναντούσαν έλεγε το ίδιο.
Μια εβδομάδα μετά τη γνωριμία τους, ο Fournier αγόρασε στον Marty ένα εισιτήριο για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, την αξεπέραστη Κορσική, όπου πέρασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εξερευνώντας το συγκλονιστική νησί. «Δεν είμαι τύπος του νότου σίγουρα» λέει ο Παριζιάνος Marty αστειευόμενος και προσθέτει «όλη μου η οικογένεια πάει στη Βρετανία για διακοπές», θέλοντας μάλλον να δείξει σε πόσο διαφορετικές συνθήκες είχε συνηθείσει ο ίδιος! Αλλά η ομορφιά της Κορσικής, σε μαγεύει -κάτι που κατάφερε και στην περίπτωσή του. Ήταν αναπόφευκτο άλλωστε.
Ο Marty και ο Fournier γύρισαν εκεί 15 χρόνια αργότερα μετά την πρώτη φορά που το επισκέφτηκαν και αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σπίτι στο νησί. Άλλωστε, οι αναμνήσεις τους εκεί ήταν τόσο μοναδικές και αξέχαστες, που το θεώρησαν και οι δύο φυσικό κι επόμενο να γίνει. Ύστερα από λίγη έρευνα, οι δυο τους κατέληξαν σ’ ένα σπίτι του χωριού που χρονολογείται το 19ο αιώνα στην οδό όπου οι ντόπιοι ξυλουργοί συνήθιζαν να διατηρούν τα εργαστήριά τους.
Δουλεύοντας με τους τεχνίτες, οι δυο αρχιτέκτονες αναπαλαίωσαν την αυθεντική κατασκευή με ευαισθησία και σεβασμό στην ιστορία του κτίσματος, χρησιμοποιώντας ως έμπνευση και βάση τα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής και της κουλτούρα της. Διατήρησαν την τραχιά πλάκα της σκεπής και προσεκτικά αντέγραψαν τις διαστάσεις για την καμινάδα, από την αυθεντική του ευγενικού γείτονά τους.
Επίσης, συμβούλεψαν τους ελαιοχρωματιστές να αφήσουν μικρά άβαφα παράθυρα στα δωμάτια των επισκεπτών, έτσι ώστε να κρατήσουν ανέπαφο το αυθεντκό χρώμα των τοίχων του 19ου αιώνα, κάτι που πήραν ως ιδέα όταν έκανα διακοπές στη Ρώμη. «Θέλαμε να είναι φρέσκο, ανοιχτό και καθαρό στο σύνολό του» τονίζει ξανά ο Marty σχετικά με τη φιλοσοφία με την οποία ανακαίνισαν το σπίτι.
Έτσι έβαψαν κομμάτια του δεύτερου ορόφου σε γήινες αποχρώσεις και κάποια σημεία σε ανοιχτό γκρι, δημιουργώντας μια γλυκιά ισορροπία στην παλέτα. Την ίδια στιγμή, ο καλός φίλος τους και αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων Arnaud Casaus, σχεδίασε για αυτούς μία μικρή Εδέμ στον κήπο, χρησημοποιώντας κατά βάση τους χαρακτηριστικούς αγάπανθους, τους πράσινους θάμνους με λουλούδια σε απαλό γαλάζιο χρώμα.
Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι η κατοικία έχει αρκετές επιρροές από το Μαρακές, αφού ο θείος του Fournier έχει ένα σπίτι στην καταπληκτική Φεζ στο Μαρόκο, όπου ο ίδιος συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια του, ενώ ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Τυνισία. Ο αρχιτέκτονας αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του αραβικού πολιτισμού και της οικογένειας του, αλλά δεν αναλύει κάτι περισσότερο. Αν κρίνουμε ωστόσο από την αισθητική που προτιμά, μάλλον η σχέση είναι αρκετά δυνατή!
Πηγή: www.glow.gr