To Design Museum διοργανώνει μία έκθεση φόρο τιμής στον Stanley Kubrick, που αποτελεί μία εξερεύνηση στην ζωή και το έργο του θρυλικού σκηνοθέτη των ταινιών «Η Λάμψη» και και «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι»

«Κανείς δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια ταινία καλύτερα από τον Stanley Kubrick. Είναι έμπνευση για όλους μας. Ο Kubrick ήταν ένας χαμαιλέων που διέθετε εκπληκτική ικανότητα να επανεφευρίσκει τον εαυτό του σε κάθε καινούργια ιστορία που αφηγείτο» – Steven Spielberg

Η έκθεση «Stanley Kubrick: The Exhibition» στο Μουσείο Design του Λονδίνου παρουσιάζει πάνω από 500 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ντοκουμέντων παραγωγής, σκηνικών, κουστουμιών και εικονογραφημένων σεναρίων από εμβληματικές ταινίες του Stanley Kubrick, όπως «Η Λάμψη», «Barry Lyndon», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι». Η έκθεση αποτελεί μία περιήγηση σε ολόκληρη την δημιουργική παραγωγή του σκηνοθέτη, από το σενάριο και σκηνικά, μέχρι τη σκηνοθεσία και το μοντάζ.

Το αυθεντικό κουστούμι που έχει φορεθεί από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» © Ed Reeve

Η έκθεση έχει ήδη ταξιδέψει σε 15 πόλεις. Αλλά στο Λονδίνο έχει μία διαφορετική διάσταση, καθώς το έργο του Κιούμπρικ δεν παρουσιάζεται με χρονολογική σειρά, όπως προηγουμένως. Ο διευθυντής του Design Museum, Deyan Sudjic, αποφάσισε να την χωρίσει σε επτά θεματικούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στο ντιζάιν.

Ο επισκέπτης εισάγεται στην έκθεση μέσα από ένα διάδρομο όπου προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες ολιγόλεπτα στιγμιότυπα από ταινίες του Kubric. Το πάτωμα στον διάδρομο έχει επενδυθεί με ένα χαλί με μοτίβα στα χρώματα του πορτοκαλί και του καφέ με σκοπό να μοιάζει με το χαλί στην κλασική ταινία τρόμου του Kubric, «Η Λάμψη».

Το διάσημο κράνος του χαρακτήρα Private Joker © Ed Reeve

Το πρώτο δωμάτιο σου συστήνει τις πολεμικές ταινίες του σκηνοθέτη – «Σταυροί στο μέτωπο«, «Spartacus» και «Μέταλ τζάκετ» – , καθώς περιέχει συλλεκτικά αντικείμενα όπως σημαίες από την ταινία «Platoon», αλλά και το Born-to-Kill κράνος που φορούσε ο Private Joker στην ταινία «Μέταλ τζάκετ». Άλλη αίθουσα εστιάζει στις ταινίες του Kubric που έχουν χαρακτηριστεί ως «ηθικά αμφιλεγόμενες», όπως η «Λολίτα», που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Εδώ, μπορεί να θαυμάσετε από κοντά το πικ-απ στο οποίο ο διαβόητος Άλεξ Ντελάρτζ έβαζε εμμονικά δίσκους του Μπετόβεν στη ταινία «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

«Ένα από όλα στα οποία ο Κιούμπρικ ήταν πολύ καλός ήταν το να βλέπει στο πολύ κοντινό μέλλον» είπε ο επιμελητής της έκθεσης. «Η ταινία «Κουρδιστό Πορτοκάλι» δεν είναι το «σήμερα» αλλά είναι τόσο κοντά στο «σήμερα» και γι’ αυτό οι ταινίες ήταν γεμάτες με σκηνικά για γυρίσματα που υπαινίσσονται αυτή την ιδέα» πρόσθεσε.

Ρέπλικα σκηνικών από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» © Ed Reeve

Σε αυτή την αίθουσα υπάρχει η κόκκινη γραφομηχανή Valentine (αρχικά, σχεδιάστηκε από τους Ettore Sottsass και Perry King, το 1968), καθώς και τα «έπιπλα της παραβατικής γυναίκας» που είδαμε στο «Milk Bar» (εμπνευσμένα από δημιουργίες του Allen Jones).

Μία ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην ταινία «Η Λάμψη». Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί τη γραφομηχανή Adler που χρησιμοποιούσε ο χαρακτήρας που υποδυόταν ο Jack Nicolson, καθώς και τα ρούχα που φορούσαν οι τρομακτικές δύδιμες Lisa και Louise Burns.

Οι υπόλοιπες αίθουσες έχουν ως θέμα τις ταινίες «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» και «Μπάρι Λίντον», όπου συναντά κανείς ρέπλικα των σκηνικών του War Room από την ταινία «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα». Όπως είναι αναμενόμενο, η τελευταία αίθουσα είναι αφιερωμένη στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος». Στο δωμάτιο αυτό εκτίθενται τα αυθεντικά κοστούμια πιθήκων τα οποία φόρεσαν ηθοποιοί στις πρώτες σκηνές της ταινίας.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στο μουσείο Design του Λονδίνου και θα λειτουργήσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.