Καλοκαιριάζει και προτιμάμε τα πιο ελαφριά γλυκά και επιδόρπια, όπως για παράδειγμα τις τάρτες με διάφορα φρούτα. Παρακάτω θα βρείτε μια ελαφριά συνταγή για τάρτα με φράουλες, η οποία είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, από τον Άκη Πετρετζίκη. Η συνταγή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του akispetretzikis.com.

Συστατικά

Για τη βάση

  • 50 γρ. φιστίκια, θρυμματισμένα
  • 170 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή  και ντίνκελ
  • 50 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 140 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 100 γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 4 ασπράδια
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλο
  • 140 γρ. καρύδα, τριμμένη
  • 450 γρ. μικρές φράουλες, κομμένες στη μέση

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Αυτή η συνταγή είναι μία καλοκαιρινή, ελαφριά συνταγή και ειδική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη!

Για τη βάση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα φιστίκια, το αλεύρι, την καρύδα, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας μέχρι να πάρουμε μία θρυμματισμένη ζύμη. Δεν τη ζυμώνουμε πολύ.
  • Βάζουμε το ζυμάρι μας στη βάση μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26 εκ. σε κομμάτια και το πιέζουμε στη βάση και τα πλάγια ώστε να ενωθεί και να γίνει ένα.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα, να μένει πάνω στο σύρμα.
  • Όταν η μαρέγκα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το πικραμύγδαλο, την καρύδα και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα.
  • Αδειάζουμε όλη τη γέμιση πάνω από τη ζύμη της τάρτας.
  • Αν θέλουμε πιέζουμε με τα χέρια μας τις φράουλες να βγάλουν λίγο ζουμάκι.
  • Ρίχνουμε τις φράουλες πάνω από τη γέμιση και σερβίρουμε.
Tip
Αν δε θέλουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το κανονικό!