ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καλοκαιριάζει και προτιμάμε τα πιο ελαφριά γλυκά και επιδόρπια, όπως για παράδειγμα τις τάρτες με διάφορα φρούτα. Παρακάτω θα βρείτε μια ελαφριά συνταγή για τάρτα με φράουλες, η οποία είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, από τον Άκη Πετρετζίκη. Η συνταγή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του akispetretzikis.com.
Συστατικά
Για τη βάση
- 50 γρ. φιστίκια, θρυμματισμένα
- 170 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή και ντίνκελ
- 50 γρ. τριμμένη καρύδα
- 140 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 100 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 4 ασπράδια
- 70 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλο
- 140 γρ. καρύδα, τριμμένη
- 450 γρ. μικρές φράουλες, κομμένες στη μέση
Μέθοδος Εκτέλεσης
Αυτή η συνταγή είναι μία καλοκαιρινή, ελαφριά συνταγή και ειδική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη!
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα φιστίκια, το αλεύρι, την καρύδα, το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια το ζυμάρι μας μέχρι να πάρουμε μία θρυμματισμένη ζύμη. Δεν τη ζυμώνουμε πολύ.
- Βάζουμε το ζυμάρι μας στη βάση μιας ταρτιέρας διαμέτρου 26 εκ. σε κομμάτια και το πιέζουμε στη βάση και τα πλάγια ώστε να ενωθεί και να γίνει ένα.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα, να μένει πάνω στο σύρμα.
- Όταν η μαρέγκα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το πικραμύγδαλο, την καρύδα και ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα.
- Αδειάζουμε όλη τη γέμιση πάνω από τη ζύμη της τάρτας.
- Αν θέλουμε πιέζουμε με τα χέρια μας τις φράουλες να βγάλουν λίγο ζουμάκι.
- Ρίχνουμε τις φράουλες πάνω από τη γέμιση και σερβίρουμε.
Tip
Αν δε θέλουμε αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με το κανονικό!
Πηγή: akispetretzikis.com