ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτή η πανέμορφη κατοικία βρίσκεται στις Σπέτσες, μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα. Η κατοικία είναι χτισμένη σύμφωνα με την οικιστική παράδοση του νησιού. Οι τοίχοι της είναι φτιαγμένοι από τοπική πέτρα και στην οροφή της δημιουργείται ένας όμορφος κυματισμός από κόκκινα, πήλινα κεραμίδια. Η αυλή κρύβεται πίσω από έναν ψηλό περιμετρικό τοίχο σε πλήρη εναρμόνιση με τα υπόλοιπα σπίτια του νησιού που εδώ και αιώνες ακολουθούν την ίδια λογική, μη ξεχνάμε ότι οι Σπέτσες αποτελούσαν, όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου, στόχο πειρατών και ξένων κατακτητών. Και φυσικά τα παντζούρια αλλά και τα κάδρα των παραθύρων είναι γαλάζια, βάζοντας το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας στην καθημερινότητα των ενοίκων της.
Εδώ, αυτό που μοιάζει με ένα πλούσιο, ίσως και υπερφορτωμένο, σπίτι είναι στην πραγματικότητα μια προσεκτική σύνθεση που δημιούργησε το ζευγάρι σε στενή συνεργασία με τον Αθηναίο αρχιτέκτονα Νίκο Μουστρουφή και την Isabel López-Quesada, διακοσμήτρια με έδρα τη Μαδρίτη, που είναι γνωστή για την κοσμοπολίτικη αισθητική της και την ικανότητά της να δημιουργεί χώρους που σε χαλαρώνουν αβίαστα.
Μέσα σε μια έκταση κατάφυτη με ελιές, γιασεμιά και μπουκαμβίλιες βρίσκεται το κυρίως κτίριο, μια κατοικία με τέσσερα υπνοδωμάτια, πόρτες γαλλικού τύπου και όμορφα μπαλκόνια. Με το βασικό κτίριο συνδέονται με εσωτερικές αλλά και εξωτερικές σκάλες, βεράντες αλλά και χάρη στην αυλή δύο μικρότερα κτίσματα, που το καθένα διαθέτει το δικό του σαλόνι, κουζίνα και κουκέτες καθώς και σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, ψύξης και ύδρευσης συνεπώς τα κτίρια αυτά έχουν τη δυνατότητα να κατοικούνται μεμονωμένα ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα του συμπλέγματος.
Η διακοσμήτρια Isabel López-Quesada λέει ότι της θυμίζει «μικρό χωριό» και συνεχίζει «Τα σπίτια των Σπετσών έχουν λιτές, καθαρές γραμμές». Το έντονο γαλάζιο που χαρακτηρίζει τις αιγαιοπελαγίτικες κατοικίες δίνει την εντύπωση ότι ξεβράστηκαν από τη θάλασσα και στέγνωσαν στο απαλό καλοκαιρινό αεράκι. Στα σαλόνια των Σπετσών τα κομψά κομοδίνα ζευγαρώνουν με περίτεχνα διακοσμημένους καθρέφτες και έπιπλα που οι καπεταναίοι έφερναν από τα ταξίδια τους «ζουν» δίπλα σε καρέκλες και τραπέζια που έφτιαξαν ντόπιοι ξυλουργοί ενώ λόγω της καλοκαιρινής ζέστης απουσιάζουν οι βαριές κουρτίνες και τα χαλιά. Αυτό το σύνθετο διακοσμητικό αλφάβητο η López-Quesada το μετέτρεψε σε ένα ιδιαίτερο συμπαγές στιλ που θα μπορούσε να ονομαστεί Spetses 2.0.
Στο σπίτι κομοδίνα από την εποχή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας παντρεύονται με αγγλικούς καθρέφτες των 50ς και τα χρωματιστά ακρόπρωρα από καράβια δένουν με τις εκκεντρικές πολυθρόνες καπετάνιων. Ακόμη περισσότεροι μεγάλοι καθρέφτες στολισμένοι με κάδρα από κοχύλια κοσμούν τους τοίχους ενός άλλου σαλονιού ενώ ο μεγάλος χώρος χωρίζεται σε δύο μικρότερα καθιστικά χάρη σε ένα μεγαλοπρεπές σιδερένιο κρεβάτι με ουρανό συμπυκνώνοντας έτσι το στίγμα της López-Quesada, που της αρέσει να δημιουργεί ένα σχεδόν ονειρικό κλίμα καλοκαιρινής χαύνωσης.
Τα υφάσματα σε όλο το σπίτι, κυρίως πολύ απαλά βαμβακερά και λινά, υπογραμμίζουν τη χαλαρή διάθεση του χώρου δίνοντας ένα boho chic στοιχείο είτε ντύνοντας τα καθίσματα στις βεράντες είτε χρησιμεύοντας ως κουρτίνες στα κρεβάτια με ουρανό. Και στα υφάσματα η López-Quesada υπογράμμισε τη ιδιαίτερη αισθητική που χαρακτηρίζει όλο το σπίτι παντρεύοντας τα παραδοσιακά στοιχεία του ελληνικού καλοκαιρού με σχέδια από τη Μαγιόρκα, γνωστά ως roba de llengües, με αγγλικής λογικής φλοράλ δημιουργίες της Bennisonκαι ανάλαφρα μοτίβα από τα Raoul Textiles και τον σχεδιαστή Γιάννη Στεφανίδη.
ΠΗΓΗ: popaganda
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια παραμυθένια κατοικία στην Προβηγκία σχεδιασμένη από τον διακοσμητή των δισεκατομμυριούχων (11 pics)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Achillios»: Μία μαγευτική εξοχική κατοικία με απεριόριστη θέα στην Τζια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικονόμου: Πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε-Το 2027 ο σιδηρόδρομος δεν θα έχει καμία σχέση με σήμερα
- Αντίστροφη μέτρηση για τις πιο μαγικές γιορτές στο Amirandes
- Χρηματιστήριο: Άντεξε απέναντι στις διεθνείς πιέσεις με πρωταγωνίστριες Titan, OTE και Eurobank
- Κ. Χατζηδάκης: Ρυθμίσεις λογικής οι παρεμβάσεις σε τράπεζες, χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους