ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξοχική κατοικία δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου στο νομό Χανίων στην περιοχή Κολυμπάρι. Το κτίσμα προϋπήρχε ως κέλυφος, φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από πέτρα, με δίρριχτη στέγη και πυκνά ξύλινα ζευκτά. Στόχος ήταν η μετατροπή του κτίσματος σε παραθεριστική κατοικία η οποία θα δύναται να φιλοξενεί 4-6 άτομα καθ΄ όλο το έτος.
Το έντονου φυσικού κάλους τοπίο με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτέλεσε και το έναυσμα προς μια μελέτη που αναζητά την ένταξη του κτηρίου σε αυτό, ενώ παράλληλα απαντά στα σύγχρονα ζητήματα της άνεσης και της ποιότητας κατοίκησης. Οι εναλλαγές της κρητικής υπαίθρου με τις ποικίλες εικόνες της κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες, ώθησαν τη δημιουργική διαδικασία σε ένα αποτέλεσμα που προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες κατοίκησης ανάλογα με την εποχή.
Ο εξωτερικός χώρος συντέλεσε σημαντικά στην αφομοίωση της κατοικίας από το τοπίο. Ο ίδιος, οργανώνεται σε δύο επίπεδα ώστε να παραλάβει την κλίση του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο διαμορφώνεται ο στεγασμένος χώρος της τραπεζαρίας -σε άμεση σχέση με το εσωτερικό- και αυτός του καθιστικού ενώ στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο, ο χώρος της πισίνας, ως belvedere της συνολικής διαμόρφωσης. Οργανικά ενταγμένος στον εδαφικό περίγυρο, χωρίς αυστηρό περίγραμμα αφήνει τη φύση να τον συνδιαμορφώσει. Επιπρόσθετα, στρέφεται προς τον ορίζοντα προσφέροντας προστασία από το βόρειο άνεμο και ταυτόχρονα ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τον οικισμό. Βασική προϋπόθεση ήταν ο σχεδιασμός του, να αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση τονίζοντας την ουσία των διακοπών.
Στον εσωτερικό χώρο, οι σχεδιαστικές αποφάσεις πλαισιώνονται από την έννοια του παραδοσιακού ύφους. Οι χώροι διημέρευσης τοποθετούνται στο ισόγειο σε άμεση σχέση με το εξωτερικό, προσφέροντας μια αίσθηση κοινωνικοποίησης ενώ οι χώροι νύχτας παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.
Αδρά υλικά όπως ξύλο, πέτρα και τσιμεντοκονία επιλέγονται ώστε να υπογραμμίσουν τους συνθετικούς στόχους, όπως το διάλογο με το τοπίο, την απλότητα των μορφών, τη «σύγχρονα παραδοσιακή» αίσθηση κατοίκησης.
ΠΗΓΗ: parti architecture