ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια φυλακή του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, το Hotel Liberty στη γερμανική πόλη Offenburg.
Σχεδιασμένη το 1840 και χτισμένη το 1843 από τον Heinrich Hübsch, έναν από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του Baden. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής βιομηχανικής επανάστασης αυτή η πρώην φυλακή στο Offenburg της Γερμανίας, για να φιλοξενήσει μέχρι και 40 αιχμάλωτους, πολλοί από τους οποίους ήταν ελεύθεροι να λάβουν μέρος στην αποτυχημένη Επανάσταση του Baden του 1848.
Eίναι χτισμένη από τον ίδιο κόκκινο ψαμμίτη που χρησιμοποιήθηκε για τους καθεδρικούς ναούς του Φράιμπουργκ και του Στρασβούργου. Στην ιστορία του, το κτίριο έχει περάσει από πολυάριθμες οχυρώσεις και ανακαινίσεις.
Ο αρχιτέκτονας Jürgen Grossmann ανέλαβε την πρώτη φάση της αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης της φυλακής, ενώνοντας τις δύο πτέρυγες της φυλακής με ένα νέο γυάλινο κύβο που στεγάζει τώρα το εστιατόριο Wasser & Brot του Hotel Liberty. Το γραφείο Knoblauch στη συνέχεια στρατολογήθηκε για να μεταμορφώσει τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους όπου κυριαρχεί το εμφανές τούβλο.
Το κτίριο επαναπροσδιορίστηκε και το ξενοδοχείο θεωρείται πια ως χώρος για υποχώρηση και όχι για περιορισμό. Πολλά από τα πρώην κελιά έχουν συνδεθεί για να σχηματίσουν πιο ευρύχωρα δωμάτια, ενώ τα παράθυρα έχουν τροποποιηθεί για να πλαισιώσουν καλύτερα τον υπαίθριο χώρο. Το 38 δωματίων Hotel Liberty, που διαθέτει κομμάτια της Patricia Urquiola και του Antonio Citterio.
Οι σουίτες έχουν αλλάξει την εικόνα των παλιών κελιών, ωστόσο δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πάρα πολύ προσεκτικά για να βρείτε ίχνη των παλιών κτιρίων: πολλά από τα πολύ πυκνά τούβλα και οι χαλύβδινες πόρτες έχουν διατηρηθεί. «Το έργο αυτό ήταν αρκετά δύσκολο για μας», ανέφεραν οι ειδικοί. «Πρέπει να ενώσουμε την ευαίσθητη κληρονομιά της φυλακής με την ελαφριά ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου».
Το Wasser & Brot, δηλαδή το εστιατόριο του ξενοδοχείου, ονομάστηκε έτσι από τη βασική διατροφή των κρατουμένων που ήταν το ψωμί και το νερό. Το εστιατόριο “κάθεται” μέσα στο φως και είναι γεμάτο με ψηλά γυάλινα ταβάνια, τοίχους και γυαλισμένο δάπεδο από σκυρόδεμα. Το μενού διαθέτει σύγχρονη γαλλική κουζίνα, που σερβίρεται κάτω από την κηδεμονία του chef Michelin-star Jeremy Biasiol.
Ένα σαλόνι με ημιυπόγειο έχει θέα στην τραπεζαρία. Είναι ριγέ, εμπνευσμένο από την ιδέα του κοινόχρηστου χώρου των κρατουμένων. Διαθέτει βιβλιοθήκη από το δάπεδο μέχρι την οροφή που διασχίζει αρκετούς ορόφους, θυμίζοντας το θέμα του χρόνου και βελτιώνοντας την ακουστική απόδοση του χώρου.
Πηγές: ktirio.gr και thespaces.com
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;