ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράδειγμα ήθους, βάθους, αισθητικής, παιδείας. Η Μαρίνα Θεοχαράκη ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT. Πρόκειται για «ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της» στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού. Όλα αυτά μέσω του Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη στο οποίο προεδρεύει.
Η τιμητική αυτή πράξη ολοκληρώθηκε στο περιθώριο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT με την πρόεδρο του Saint George Lycabettus Ειρήνη Βασιλοπούλου.
Παραδίδοντας την αναμνηστική πλακέτα στη Μαρίνα Θεοχαράκη, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννα Λαγουμίδου τόνισε την πολυσχιδή προσωπικότητα της βραβευμένης.
Βασίλης και Μαρίνα
Ο Βασίλης Θεοχαράκης συνιστά πολυσύνθετη προσωπικότητα στο τιμόνι του μεγάλου και διαφοροποιημένου ομίλου επιχειρήσεων: Αυτοκινητική βιομηχανία, τραπεζικά, κατασκευές, υγειονομική περίθαλψη, καλλυντικά, ψηφιακά συστήματα, ναυτιλία. Μέσα σε όλα, άφηνε πάντα χρόνο στο μεγάλο του πάθος, τη ζωγραφική.
Παράλληλα με τις νομικές σπουδές του, παρακολούθησε μαθήματα στο ατελιέ του σπουδαίου μοντερνιστή Σπύρου Παπαλουκά. Έργα του κοσμούν συλλλογές εντός και εκτός συνόρων. Η σύζυγός του Μαρίνα Θεοχαράκη αποδείχθηκε ραχοκοκκαλιά της δράσης του σε όλους τους τομείς. Ενώ πιο νέα είχε επιμεληθεί αρκετές εκθέσεις τέχνης.
Το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη ιδρύθηκε το 2007. Επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες και τη μουσική στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Με κύριο άξονα την εμφάνιση και εξέλιξη του μοντέρνου στον 20ό και 21ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης, ιδιαίτερη μνεία αποδόθηκε στην έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη. Τιτλοφορείται Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821. Περιλαμβάνει έργα από την σημαντική συλλογή του Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.
Πολυφωνία στην εκδήλωση του HAWCT
Η εκδήλωση του HAWCT πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριακονταετίας του θεσμού Τουρισμός Πολιτισμός ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΙΔΕΩΝ που διοργανώνει το γνωστό ξενοδοχείο του Λυκαβηττού.
Φετινή θεματολογία, Ο ρόλος της Ελληνίδας γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με υπότιτλο Πώς η χάρτα του Ρήγα προώθησε τα ατομικά δικαιώματα, την ελευθερία των γυναικών και ταυτόχρονα γέννησε την ιδέα της πολιτιστικής ένωσης των Βαλκανίων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Εκπροσωπήθηκε από τον γγ Δρ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Παρουσιάστηκαν ομιλίες από διαπρεπείς προσωπικότητες όπως: Ο απόγονος της Μπουμπουλίνας και γενικός διευθυντής του ομώνυμου Μουσείου στις Σπέτσες Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου.
Παρομοίως, η Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΕ και πρόεδρος Ένωσης γυναικών Ελλάδος Δρ.Ντένα Λογιάδου, η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών (μέλος της HAWCT) Τόνια Αράχωβα, η πρώην γενική διευθύντρια του Διαβαλκανικού πολιτιστικού φορέα «Χάρτα του Ρήγα» Γεωργία Δαλδάκη. Επίσης, η διεθνής σοπράνο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου Αναστασία Ζαννή.
Εκτός από τα μέλη της Ένωσης, παρουσιάστηκαν η πρέσβης της Αλβανικής Πρεσβείας και εκπρόσωποι από τη Βουλγαρική πρεσβεία και την πρεσβεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η προέδρος του Ελληνοβρετανικού επιμελητήριου Άννα Καλλιάνη, η πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce-Deree) Ζέτα Τζιώτη.
Συμμετείχαν και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και άλλες γυναικείες οργανώσεις με τις οποίες η
Ένωση έχει στενή συνεργασία.
Ισότητα γυναικών και ανδρών
Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε βραδιά με πολιτιστικό χαρακτήρα. Παρουσιαστήκε πλούσιο υλικό και σπάνιες αναφορές στην ιστορία και την ελληνική παράδοση.
Κάθε ομιλητής ανέδειξε την Ιστορία από τη δική του σκοπιά. Αρχικά μίλησε η γενική γραμματέας της Ένωσης Χρύσα Βουλγαρίδου. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα τα ονόματα και η ιστορία μιλάνε από μόνα τους».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου St. George Lycabettus και ιδρυτικό μέλος της HAWCT Ειρήνη Βασιλοπούλου. Ύστερα από αναδρομή στα τριάντα χρόνια του θεσμού «Τουρισμός- Πολιτισμός ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΙΔΕΩΝ», διάνθισε την ομιλία της με σημαντικές αναφορές σε πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα.
Αναφέρθηκε στην αδελφή του φιλοσόφου Θεοφίλου Καΐρη, Ευανθία Καΐρη. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διαμορφώνοντας κλίμα θετικό απέναντι στην Επανάσταση: Αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, έγραφε επιστολές στις γυναίκες του εξωτερικού για να βοηθήσουν τον αγώνα…
Ακολούθησε η αντιπρόεδρος Ιωάννα Λαγουμίδου. Ξεκίνησε το λόγο της με τη γνωστή ρήση του Ρήγα Φερραίου: Όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά.
Έχτισε την ομιλία της πάνω σε αυτή την ιδέα. Αναφέρθηκε στο αντίστοιχο άρθρο 109 του τότε Συντάγματος και στην ισότιμη εκπαίδευση αρσενικών και θηλυκών παιδιών που επέβαλε ο Ρήγας. Αποδεικνύοντας από τότε το προοδευτικό πνεύμα που τον διέκρινε.
Ο γ.γ. Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης εξήγησε πως η Χάρτα του Ρήγα προώθησε τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία των γυναικών. Ταυτόχρονα έσπειρε την ιδέα της πολιτιστικής ένωσης των Βαλκανίων. Τόνισε επιπλέον το ρόλο της Ελληνίδας μητέρας: Ανέθρεψε και κράτησε ζωντανά τα εθνικά ιδανικά στη συνείδηση των ηρώων στον Αγώνα του 1821.
Υπενθύμισε επίσης ότι ο μεγάλος οραματιστής Ρήγας Φεραίος, στήριξε με τα έργα του την ισότητα ανδρών και γυναικών.
Οι ελληνίδες αστές
Τον χαιρετισμό της Πρόεδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου ανέγνωσε η Άντζελα Καμπουράκη, που συμμετέχει ως μέλος στο Προεδρείο της Ένωσης. Η Ιστορία και ο ελληνικός Πολιτισμός μας δεν συνιστούν απλές μορφές θεματικού τουρισμού, επισήμανε. Πρόκειται για την ουσία και την καρδιά του brand, που ονομάζεται Ελλάδα.
Επίσης αν ο απελευθερωτικός αγώνας μοιάζει γένους αρσενικού, η Ελλάδα παραμένει γυναίκα. Ως τέτοια απεικονίζεται στον περίφημο πίνακα του Ντελακρουά, Η Ελλάδα βαδίζει πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου.
Αναφέρθηκε στις Ελληνίδες αστές, στην Ελισάβετ Υψηλάντη, μητέρα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και μέλος της Φιλικής Εταιρίας, στην κόμισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα-Έντλινγκ, τη γυναίκα διακριτικά στο πλευρό του Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά και την πρώτη κυρία επί των τιμών του Τσάρου της Ρωσίας Αλεξάνδρου Α’ (επισης) Ρωξάνδρα: Με την επιρροή που ασκούσε υπηρέτησε και εκείνη το Μεγάλο Σκοπό της Ελευθερίας.
Η άγνωστη Ελληνίδα
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη Δρ.Φώτης Παπαθανασίου αναφέρθηκε στη συμβολή της άγνωστης Ελληνίδας, στην Εθνική Παλιγγενεσία. Αναφέρθηκε σε γνωστά ζωγραφικά έργα με την ανάλογη θεματολογία.
Η Γεωργία Δαλδάκη αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα και στο έργο του Ρήγα Φερραίου.
Η Δρ. Ντένα Λογιάδου παρατήρησε ότι «η έρευνα την οποία πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) σε συνεργασία με τα 35 Παραρτήματα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) ανά την Ελλάδα, φιλοδοξεί να φέρει στο φως της δημοσιότητας τις γυναίκες που αν και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε διάφορα ιστορικά γεγονότα, αποσιωπήθηκαν από την ιστορία. Στοχεύει να αναδείξει, κυρίως, τις αφανείς, άγνωστες γυναίκες που στήριξαν το έθνος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης Τουρκοκρατίας, των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, των Βαλκανικών Πολέμων, των Δικτατοριών, των αιματηρών Εμφυλίων, και των κατά καιρούς προσφυγικών κυμάτων, που χάραξαν την κοινωνικοοικονομική ιστορία της Ελλάδας».
Στη συνέχεια ο κύριος Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης παρουσίασε σπάνιο υλικό από το Μουσείο Μπουμπουλίνας. Τόνισε ότι «η Μπουμπουλίνα ήταν μια γυναίκα που έσπασε πολλά στερεότυπα της
εποχής της».
H Τόνια Αράχωβα ανέλυσε το ρόλο της γυναίκας στη Χάρτα του Ρήγα και την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζοντας σπάνιο υλικό.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «γνώριζε ο Ρήγας τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας – μητέρας στην διάπλαση των παιδιών, των πολιτών της δημοκρατικής του πολιτείας, που οραματίζονταν να δημιουργήσει στον Βαλκανικό χώρο και τη σημασία της μόρφωσής της για να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες της ανατροφής τους».
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με την ομιλία της η γνωστή σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Παρουσίασε τον βραβευθέντα για τα ποίημά του του ”Σκέψεις Ζωής” , Δημοσθένη Δημήτρη Δεσποτίδη και τον Ευάγγελο-Οδυσσέα. Απήγγειλε με τον μοναδικό της τρόπο τον Θούριο, που ξεσήκωσε τους Έλληνες και ξεκίνησαν την Ελληνική Επανάσταση.
Η Γενική Γραμματέας, κυρία Χρύσα Βουλγαρίδου κλείνοντας την βραδιά, ανέφερε το μότο της Ένωσης «η ισχύς εν την ενώσει». Όχι μόνο γιατί ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός παραμένουν αλληλένδετοι, Αλλά γιατί «εμείς οι γυναίκες ενωμένες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε πολλά».
Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί