ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Λήμνος λόγω της παλιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας και του μύθου που ήθελε το Δία να πετάει τον Ήφαιστο απ’τον Όλυμπο στο νησί (λόγω διαμάχης του με την Ήρα), θεωρείται το νησί του Ηφαίστου. Πρωτεύουσα του νησιού η Μύρινα με το Κάστρο να «στεφανώνει» τη γραφική νησιωτική πολιτεία.
Προσφέρεται για διαμονή ώστε να απολαμβάνετε τις βόλτες σας στις δύο γειτονιές της, το Ρωμαίικο Γιαλό με τα παλιά κτήρια των εύπορων Λημνιών της Αιγύπτου και τον Τούρκικο Γιαλό ή Λιμάνι με τις ψαροταβέρνες πάνω στη θάλασσα. Μπορείτε να μείνετε στο Νεφέλη κάτω απ’το Κάστρο και ν’απολαμβάνετε τη μαγευτική θέα. Λειτουργεί στον ίδιο χώρο που σερβίρεται το πρωϊνό, cafe-bar με θέα την πόλη.
Κατά την περιήγησή σας στο Κάστρο, μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε ελάφια που κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή. Ιδανική ώρα για τη βόλτα σας εκεί, είναι κατά τη δύση του ήλιου. Κατεβαίνοντας πιάστε ένα από τα τραπεζάκια στο μώλο στο Romeo για ένα ρομαντικό δείπνο (δείτε αυτό το βίντεο και θα καταλάβετε….). Το φαγητό του είναι τίμιο. Ο Ίσαλος και ο Καραγκιόζης είναι τα δύο μπαρ που μπορείτε να πιείτε το ποτό σας δίπλα στη θάλασσα με θέα το Κάστρο.
Πλησιέστερη παραλία τα «Ρηχά Νερά», όπου μπορείτε να πάτε και με τα πόδια από τη Μύρινα· αμμουδιά και αβαθή νερά με ένα-δυο beach-bars κι ένα ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα, τις «Τζιτζιφιές». Επίσης η περιοχή προσφέρεται για διαμονή αφού είναι 10 λεπτά με τα πόδια απ’τη Μύρινα. Τσεκάρετε το Sotiris Hotel και το Aphrodite Hotel Apartment.
Σε κοντινή απόσταση, αξίζει να επισκεφθείτε τον Κάσπακα, ένα μικρό παραδοσιακό χωριό κτισμένο σε πλαγιά βουνού και χωμένο σε χαράδρα. Από κάτω απ’το χωριό, η αμμουδερή παραλία του Αη Γιάννη, με ένα μικρό καφέ και λίγες ομπρέλες και την ταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα». Αν επιλέξετε να μείνετε στον Αγ. Ιωάννη, δείτε το Evgenia Lemnos Seaside Resort Στα νότια οι παραλίες Εβγάτης (ή αλλιώς Ζεματάς), Θάνος και Πλατύ είναι οργανωμένες και με πολύ ωραίο τοπίο.
Στο Πλατύ, μπορείτε να μείνετε στο Afroditi Villa Hotel· είναι 200 μέτρα απ’τη θάλασσα, σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρο απ’τη Μύρινα και έχει πισίνα. Το πρωϊνό του με προϊόντα απ’το νησί και χειροποίητες μαρμελάδες.
Στην πλατεία στο Πλατύ, αξίζει να φάτε «Στης Καλουδίτσας» με τον ξυλόφουρνο για κρεατικά στη λαδόκολλα, καθημερινά διαφορετικά μαγειρευτά και φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Δείτε εδώ τη σελίδα της στο fb.
Λίγο πριν νυχτώσει, επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Παναγίας Κακκαβιώτισσας, ένα ξωκλήσι χωρίς στέγη χτισμένο στα σπλάχνα των βράχων. Είναι περίπου 3 χιλιόμετρα περπάτημα απ’το δημόσιο δρόμο έξω απ’το χωριό Θάνος.
Στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, κάντε μια στάση στο Κοντοπούλι όπου πέρασε τα χρόνια της εξορίας του ο Γ. Ρίτσος. Ακόμη βορειότερα δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, η Ηφαιστεία και το Καβείριο έχουν ενδιαφέρον.
Και αφού θα είστε βόρεια, αναζητήστε τη μαγευτική παραλία της Νεφτίνας (ανοργάνωτη αλλά ειδυλλιακό σκηνικό με ολόλευκη αμμουδιά και σμαραγδένια νερά) παρόλο που θα δυσκολευτείτε λίγο να τη βρείτε. Έχετε το νου σας λίγο μετά το χωριό Αγ. Αλέξανδρος και πριν το Καβείριο, υπάρχει ταμπέλα δεξιά. Κοντά είναι και η παραλία Σαραβάρη όπου αφού κολυμπήσετε μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι στην καντίνα που είναι πάνω στη θάλασσα· σερβίρει και μαγειρευτό φαγητό.
Από το βορειότερο άκρο του νησιού την Πλάκα, με θέα προς την Ίμβρο θα βρείτε το ξωκλήσι του Αγ. Χαραλάμπους. Καθείστε στο ταβερνάκι για το μαγικό ηλιοβασίλεμα αν και το φαγητό είναι μέτριο. Σε οχτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μύρινας θα συναντήσετε το χωριό Κορνό και αξίζει μια στάση στη μικρή πλατεία και κοντά βρίσκονται τα Θέρμα, οι ιαματικές πηγές της Λήμνου.
Στο χωριό Σαρδές, ονομαστή η ταβέρνα του Μαντέλα με φοβερά κρεατικά, προτιμήστε το συκώτι καθώς και κοκορέτσι και κουνέλι. Θα βρείτε και μαγειρευτά.
Συνεχίστε προς τις Αμμοθίνες όπου θα βρεθείτε σε 10 λεπτά ακολουθώντας τις πινακίδες. Το φαινόμενο είναι μοναδικό! Αφήνετε το αυτοκίνητο και ξαφνικά αντικρίζετε μια αμμώδη έκταση, μικρογραφία της ερήμου. Οι Αμμοθίνες καλύπτουν έκταση περίπου 70 στρεμμάτων στην περιοχή Γομάτι και σύμφωνα με γεωλόγους δημιουργήθηκαν απ’τον άνεμο που μετακίνησε την άμμο, ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για νησιωτική περιοχή. Στην άμμο μπορείτε να βρείτε πληθώρα κοχυλιών. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες για την επίσκεψή σας και φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό Στις εξορμήσεις σας, σ’όλο το νησί θα συναντάτε παντού πουλιά και αγριοκούνελα.
Αφήνοντας τις Αμμοθίνες, αναζητήστε δροσιά στην παραλία Γομάτι, μία από τις καλύτερες του νησιού· χρυσοκίτρινη ψιλή άμμος και διαυγή νερά θα σας γοητεύσουν. Είναι οργανωμένη αλλά αποφύγετέ την αν έχει βοριά.
Μη φύγετε απ’το Γομάτι αν δε δοκιμάσετε την κουζίνα της Μάλαμας Μπανάβου στο «Φλωμάρι». Η ταβέρνα εκτός από καλό φαγητό είναι και σε εξαιρετική θέση. Δοκιμάστε ντάκο με κολοκύθι, κόκορα με φλωμάρια, αρνάκι στις κληματόβεργες γεμιστό με καλαθάκι ή αστακό με αρωματικά χόρτα. Η γλυκύτατη μητέρα της Μάλαμας ζυμώνει ψωμί και ανοίγει φύλλα για πίτες.
Αποχωρώντας απ’το Γομάτι, κατευθυνθείτε προς την Ατσική, ένα απ’τα μεγαλύτερα χωριά της Λήμνου και στο γειτονικό Προπούλι όπου θα δείτε το εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο στο Φαρακλό· ένα γεωλογικό πάρκο που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
Σε κοντινή απόσταση από την Ατσική, στο χωριό Λύχνα, ο ταλαντούχος Ελληνοαυστριακός Λουκάς Μάιλερ μαγεύει με τα δημιουργικά του πιάτα στο «Έννοια πο’χς». Έχοντας στο πλευρό του την Ελπίδα και τον Άκη στην κουζίνα και χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες κάνει τη διαφορά στο νησί. Στις πέντε μέρες που μείναμε στο νησί, επισκεφθήκαμε δύο φορές το εστιατόριο. Στη μαγική αυλή του τα τραπέζια είναι σε απόσταση το ένα απ’το άλλο, γατιά και μικρά κοτοπουλάκια περιμένουν να τσιμπήσουν κάτι που θα περισσέψει απ’το τραπέζι.
Την πρώτη μέρα βρήκαμε φούσκες που με την ιωδιούχα γεύση τους μας τρέλαναν! Τα βλήτα (ελάχιστα βρασμένα), σερβιρισμένα με ντόπιο παξιμάδι και καλαθάκι Λήμνου καθώς και τα μαριναρισμένα κολοκύθια συνδυασμένα με σκορδαλιά με φιστίκι, είναι δύο απ’τα ορεκτικά που συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Το ψητό χταπόδι με λευκό ταραμά και κοκκάρια είναι πειρασμός! Φοβερός ο συνδυασμός λακέρδας με ταραμοσαλάτα, τοματίνια, κάπαρη, ελίτσες και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Κατεβαίνοντας τώρα στα νοτιοδυτικά χωριά της Λήμνου ξεκινήστε απ’το Πορτιανού, το χωριό που έμενε ο Τσώρτσιλ και συνεχίστε προς τη χερσόνησο του Φακού και το Διαπόρι.
Στο λιμανάκι στο Διαπόρι, στο ουζερί «Μενέλαος» καταλήξτε σούρουπο για ηλιοβασίλεμα και απολαύστε τα ψαρικά του. Σε κοντινή απόσταση στο χωριό Τσιμάντρια, σας οδηγεί ένας δεντροφυτεμένος δρόμος και στην πλατεία υπάρχει μια κρήνη του 1935. Αν επιλέξετε να φάτε στο χωριό, ο «Μερακλής» φημίζεται για τα κρεατικά του. Εξαιρετική η πανσέτα του.
Συνεχίστε προς τη «Νέα Κούταλη», χτισμένη από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην κορυφή ενός γραφικού όρμου. Το λιμανάκι της έχει αρκετές ψαροταβέρνες. Στο χωριό φημίζεται η ταβέρνα «Μάρθα» για τα εκλεκτά θαλασσινά της.
Ένα απ’τα μεγαλύτερα χωριά της Λήμνου που μας άρεσε πολύ, είναι ο Κοντιάς! Ξεχωρίζουν τα παλιά πέτρινα αρχοντικά των καραβοκύρηδων του 19ου αιώνα.
Βέβαια ο Μούδρος – η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου – θα αποτελέσει ένα απ’τους σταθμούς του ταξιδιού σας. Το γραφικό λιμανάκι με τα ωραία καφέ και τα ταβερνάκια, σίγουρα θα σας κερδίσει.
Το καφέ «Pezoula» σερβίρει ένα απ’τα καλύτερα πρωϊνά καθώς και νόστιμα πιάτα και σπιτικές πίτες για να συνδυάσετε με ένα καλό κρασί. Ο ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, που προσπαθεί να κάνει ευρύτερα γνωστή τη γαστρονομία της Λήμνου, μπορεί να σας κατευθύνει. Αν επιλέξετε να μείνετε στο Μούδρο, ένα απ’τα καλύτερα καταλύματα του νησιού είναι το «Ethaleia».
Αξίζει να επισκεφθείτε τον προϊστορικό οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ, την Πολιόχνη, που ανασκάφτηκε τον περασμένο αιώνα και να κολυμπήσετε από κάτω στον Κοκκινόβραχο. Έχει λίγες ομπρέλες και μια καντίνα και τη μόνη πινακίδα που θα βρείτε για να σας οδηγήσει στην παραλία είναι αυτή που γράφει «Red Rock».
Πιο βόρεια θα βρείτε την παραλία Κέρος όπου την προτιμούν οι surfers λόγω των ανέμων στην περιοχή. Ακριβώς πάνω απ΄την παραλία λειτουργεί camping υψηλών προδιαγραφών, απ’τα λίγα που έχουμε συναντήσει στη χώρα μας.
Νοτιότερα η παραλία Παρθενόμυτος με πολύ δύσκολη πρόσβαση λόγω χωματόδρομου, αποζημιώνει με τα γαλαζοπράσινα νερά της (ανοργάνωτη). Στη Χαβούλη που είναι κοντά, φτάνετε πιο εύκολα και υπάρχει beach bar και ομπρέλες αλλά και μεγάλο μέρος της παραλίας ελεύθερο.
Φεύγοντας μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι στον Αγ. Σώζοντα, που είναι σημείο αναφοράς για τη Λήμνο. Στο νησί μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς (έχει μια – δυο πτήσεις την ημέρα, αναλόγως εποχής) και με πλοίο από Λαύριο σε 9 ώρες.
Προϊόντα που αξίζει να πάρετε φεύγοντας απ’το νησί είναι τα τυριά μελίχλωρο και καλαθάκι, φλωμάρια (τοπικό ζυμαρικό) και χυλοπίτες, Λημνιό τσίπουρο και κρασί και ψωμί μαυραγάνι απ’το φούρνο του Χρυσάφη (αλυσίδα στο νησί).
Απ΄τη Λήμνο φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζουμε να επιστρέψουμε σύντομα! Και βέβαια δε θέλω να παραλείψω να ευχαριστήσω τη Λημνιά φίλη που μας κατεύθυνε καθώς και τη φίλη που κάθε χρόνο κάνει τις διακοπές της στη Λήμνο και την ξέρει καλύτερα από τους ντόπιους! Χωρίς αυτές ίσως δε θα είχα γνωρίσει το νησί τόσο καλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάβη υπέστη το ΣΑΟΝΗΣΟΣ
- Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος