Είναι γνωστό ότι οι παλαιές μαγείρισσες μπορούσαν να βγάλουν ένα γλυκό από το πουθενά, όπως και ότι η οικιακή οικονομία επέβαλε τίποτα να μην πετιέται στα σκουπίδια. Το γλυκό του κουταλιού καρπούζι είναι γέννημα των παραπάνω, μια… εφεύρεση της καλής μαγείρισσας από την εποχή που τα γλυκά δεν ήταν τόσο εύκολο να αγοραστούν από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, όπως συμβαίνει σήμερα. Εξάλλου, αυτή είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξετε το νόστιμο αυτό γλυκό, αφού τα καρπούζια βρίσκονται σε αφθονία.
Υλικά
1 κιλό φλούδες από καρπούζι
3 λτρ. νερό
1 κ.σ. καρύδια
Χυμό από 3 λεμόνια
Υλικά για το σιρόπι
1500 ml νερό
1500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. γλυκόζη
2 φύλλα αρμπαρόριζα
Χυμό από 1 λεμόνι
Προετοιμασία και εκτέλεση
- Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας τις φλούδες από το καρπούζι και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστούνια.
- Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό, αδειάζουμε μέσα το χυμό από 3 λεμόνια και τις αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες.
- Μετά από 2 ώρες, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, μέχρι να καλυφθούν.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 – 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Έπειτα, τις σουρώνουμε και στην ίδια κατσαρόλα αδειάζουμε μέσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και το χυμό από 1 λεμόνι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Μόλις πάρουν τη βράση, ρίχνουμε μέσα τις φλούδες από τα καρπούζια και τα σιγοβράζουμε για μιάμιση με δύο ώρες.
- Μόλις είναι έτοιμο το γλυκό, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια, ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε σε βαζάκια.
Πηγή: Γιώργος Τσούλης