Varoulko Seaside
Λαμπερή βραδιά έλαβε χώρα χθες στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνίστρια τη…γαστρονομία! Το περιοδικό Αθηνόραμα διοργάνωσε για ακόμη μια χρονιά τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες. Ο θεσμός καθιερώθηκε πέρυσι και στόχο έχει να αναδείξει την ελληνική κουζίνα, σε όλες τις πιθανές μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Η γαστρονομική μάχη ολοκληρώθηκε με την απονομή 65 συνολικά βραβείων και την ανάδειξη, φυσικά, του μεγάλου νικητή εστιατορίου ελληνικής κουζίνας για το 2019.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πειραιώτικο εστιατόριο του γνωστού σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Varoulko Seaside, κέρδισε την πρώτη θέση του διαγωνισμού. Απονεμήθηκαν συνολικά 65 βραβεία, σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας. Τα συγκεκριμένα εστιατόρια κατάφεραν να συγκεντρώσουν από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Η φετινή απονομή αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά ανεξάρτητη διοργάνωση, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, αφού μέχρι πρότινος, η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γινόταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων.
Ωστόσο, από πέρυσι, η ελληνική κουζίνα διαθέτει τη δική της, ξεχωριστή απονομή βραβείων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και η μόνιμη βάση της, που εδράζεται στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική πόλη που θεωρείται από πολλούς ως η πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά.
Δείτε αναλυτικά τα εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας:
- Varoulko Seaside, Πειραιάς (16/20)
- Tudor Hall, Σύνταγμα (15,5/20)
- Aleria, Μεταξουργείο (15/20)
Ακόμη τρία εστιατόρια βραβεύτηκαν με 14,5/20, στην περιοχή της Αθήνας:
- Milos, Hilton
- Παπαϊωάννου, Πειραιάς
- Τηλέμαχος Athens, Πανεπιστημίου
Ακολουθούν, με 14/20:
- Αθήρι, Κεραμεικός
- Ark, Γλυφάδα
- Artisanal Lounge & Gardens, Κηφισιά
- Βασίλαινας, Ιλίσια
- The Zillers, Μητροπόλεως
- Κρητικός, Παλλήνη
Για να είναι δίκαιη η απονομή βραβείων στα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος διένυσε χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε ολόκληρη την επικράτεια, με σκοπό να δοκιμάσει η ίδια τα πιάτα των εστιατορίων, να βαθμολογήσει τις κουζίνες δεκάδων εστιατορίων και ταβερνών, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο και να καταλήξει τελικά, ανάμεσα σε χιλιάδες πιάτα, στην κορυφαία ελληνική κουζίνα.