Από τους καλύτερους μεζέδες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, τα ρουμελιώτικα γαρδουμπάκια λαδορίγανη θα προσθέσουν γεύση στο τραπέζι σας. Η Αργυρώ παρουσιάζει την καλύτερη συνταγή και όλα τα βήματα για την εκτέλεση.

Υλικά Συνταγής

  • 1 συκωταριά
  • 1 αντεριά
  • 5-6 πατάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο με το φύλλο τους
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα, για τα γαρδουμπάκια λαδορίγανη με πατάτες, καθαρίζουμε τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της. Αφαιρούμε την καρδιά (δεν τη χρησιμοποιούμε). Κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια. Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκος 8-10 εκ. και πάχος όσο ένα δάχτυλο.

Πλένουμε και γυρνάμε τα μέσα έξω την αντεριά. Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια. Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες. Τις βάζουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και τα σκόρδα με τα φύλλα τους. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τα γαρδουμπάκια επάνω στις πατάτες. Χτυπάμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Συμπληρώνουμε λίγο νερό ίσα που να μισοσκεπάζονται οι πατάτες.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C σε αντιστάσεις για 1 ώρα και 15′. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πεντανόστιμες πασχαλινές φωλιές από ινδοκάρυδο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι;