Η πιο σπέσιαλ συνταγή για μακαρονόπιτα είναι αυτή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω και να δοκιμάσετε να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο.
Είναι μια υπέροχη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ, κιμά, πένες και φύλλο κρούστας!
Ό,τι πρέπει για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι, για να αναστενάζουν όλοι από την τέλεια γεύση.
Έχει τραγανή υφή και ατελείωτη νοστιμιά.
Υλικά Συνταγής:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
500 γραμ. πένες ή κοφτό μακαρόνι
Για τη σάλτσα κιμά
3 κ.σ ελαιόλαδο
700 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ πελτέ
400 γραμ. τριμμένη ντομάτα
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ με τυρί και αυγό (σάλτσα Μορνέ)
100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 γαρίφαλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά
1 φλ. κεφαλοτύρι
λευκό πιπέρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα με κιμά
Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα για τη μακαρονόπιτα με μπεσαμέλ και κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, και το καρότο, και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, και ψήνουμε για 1 λεπτό. Τέλος, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ελάχιστο νερό, και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί και να πιεί όλα τα υγρά του. Θέλουμε να στεγνώσει καλά, θα χρειαστεί 30 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ με τυρί και αυγό (σάλτσα Μορνέ)
Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι, και το βάζουμε με το γάλα, σε κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε, και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα Μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη. Η σάλτσα Μορνέ (μπεσαμέλ με αυγό και τυρι), καταναλώνεται την ίδια μέρα.
Για το μοντάρισμα της μακαρονόπιτας
Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά. Λαδώνουμε μεγάλο ταψί 40 ή 42 εκατοστών, και απλώνουμε ακτινωτά, 7 φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Σκεπάζουμε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα να ροδίσει καλά. Τη σερβίρουμε ζεστή σαν κανονικό γεύμα.
Πηγή: argiro.gr