ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε την πιο γευστική και εύκολη τάρτα με υπέροχη ζύμη και μαγική γέμιση για να καταπλήξουμε τα πλήθη στα γιορτινά σας τραπέζια.
Υλικά Συνταγής
-
Για τη ζύμη
- 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
- 200 γραμ. γιαούρτι σε θερμ. δωμ.
- 1 αυγό σε θερμ. δωμ.
- 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
-
Για τη γέμιση
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
- 300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
- 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- λίγο θυμάρι
- 250 γραμ. τριμμένη γραβιέρα
- 250 γραμ. ανθότυρο
- 4 μεγάλα αυγά
- 500 γραμ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο πιπέρι καγιέν
-
Για διακόσμηση
- 10 ντοματίνια μακρόστενα
- 1 μικρή πράσινη πιπεριά
Εκτέλεση
Για τη ζύμη της τάρτας
Η ζύμη και η γέμιση για την αλμυρή Χριστουγεννιάτικη τάρτα, μας δίνει 2 τάρτες των 22 εκ. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο, για να μαζευτούν σε μπάλα. Η ζύμη δε θέλει πολύ ώρα ζύμωμα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 τάρτες των 22 εκατοστών, για 8 άτομα η κάθε μία. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα της τάρτας στην επιθυμητή διάσταση και τα στρώνουμε σε 2 βουτυρωμένες ταρτιέρες με 22 εκατοστά διάμετρο. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.
Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καλό είναι η ζύμη να ειναι παγωμένη όταν μπει στον φούρνο, για πιο τραγανό μπισκοτένιο αποτέλεσμα
Για τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι και το σοτάρουμε να ροδίσει για 3-4′. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα την προσθέτουμε σε αυτή τη φάση. Αφήνουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ώστε να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο, ώστε να κρυώσει η γέμιση.
Βάζουμε τα τυριά στην κρύα τάρτα. Προσθέτουμε τη γέμιση μανιτάρια-μπέικον. Σε ενα μπόλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε σιγά σιγά την τάρτα, για να καλυφθούν τα υλικά.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την τάρτα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC, για περίπου 35′-40′, ώστε να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και να σταθεροποιηθεί.
Πηγή: argiro.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η πιο νόστιμη καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέροχη ψαρόσουπα βελουτέ με λαχανικά για τον χειμώνα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εύκολη και νόστιμη κρεατόσουπα αυγολέμονο από τον Άκη Πετρετζίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έφοδος σε εταιρείες καφέ, σοκολάτας και βρεφικής διατροφής
- Gov.gr: Nέα πιο εύχρηστη έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης και Εξουσιοδότησης
- Όλαφ Σολτς σε Ζιζέλ Πελικό: Δώσατε στις γυναίκες ανά τον κόσμο μια δυνατή φωνή
- ΔΥΠΑ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων