ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα θέση της Κασκανιώτη, οι αλλαγές στην ΕΡΤ, η αποβολή του Λιάγκα, ο Πετρετζίκης σε νέες περιπέτειες και οι αυξήσεις στο Netflix
Πρόκειται για το παραδοσιακό ψωμί της Λαμπρής, που είναι γνωστό ως Λαμπρόψωμο ή ως Λαμπροκουλούρα! Το γιορτινό αυτό ψωμί στολίζεται με κόκκινα αυγά και, σύμφωνα με το έθιμο, το ετοιμάζουν τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει στο www.akispetretzikis.com τη δική του συνταγή, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε φέτος:
Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
60 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
50 ml ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
100 γρ. καρυδόψιχα
30 γρ. γλυκάνισο
λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
σουσάμι για πασπάλισμα
1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
- Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
- Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
- Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
- Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
- Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
- Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
- Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
- Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να φτιάξετε αφράτες φλαούνες: Το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρεις απίθανες ιδέες για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά σας αυγά
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς να φτιάξετε καταπληκτικά σοκολατένια αυγά για το Πάσχα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Περιφέρεια Θεσσαλίας: Επενδύει 45 εκατ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Βόρεια Μακεδονία: Ξεπέρασε τα 700 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός
- Δούκας: Η κοινωνική στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα στις προοδευτικές πολιτικές της Ευρώπης
- Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα επιβάλω το σχέδιό μου για τη Γάζα στους Παλαιστινίους, απλά θα το προτείνω
