«Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό τον πλανήτη. Οφείλουμε να σεβόμαστε όλες τις μορφές ζωής, γιατί κάθε ζωή έχει αξία», είχε σημειώσει η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση για τη δημιουργία της αστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Save a Greek Stray (SGS).

Ο Δήμος Μήλου ήταν ο τέταρτος σταθμός του προγράμματος Με αστείρευτη αγάπη για τα αδέσποτα που υλοποιεί η SGS. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νεαρών δημοτών αλλά και επί του πρακταίου στείρωση, εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων με τη συνεργασία κτηνιάτρων και εθελοντών. Στη Μήλο εμβολιάστηκαν και σημάνθηκαν 194 γάτες (για πρώτη φορά από το συγκεκριμένο πρόγραμμα).

Η Εριέττα Λάτση Κούρκουλου

«Το πρόβλημα με τις γάτες μπορεί να μην είναι τόσο ορατό όσο με τους σκύλους, παραμένει όμως υπαρκτό και η επίλυσή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον άνθρωπο», παρατήρησε ο συνεργαζόμενος με τον Οργανισμό SGS κτηνίατρος Θεόδωρος Μπαμπλένης. Αφιλοκερδώς συμμετείχαν επίσης και οι κτηνίατροι Αμάντα Πιλίσσα, Χρήστος Κτένας.

Εθελοντές της τελευταίας δράσης

Ανάλογες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους δήμους δυτικής Αχαΐας, ανατολικής Μανής, και Τρίπολης ενώ προβλέπεται να απλωθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ήδη διαγράψει σημαντικό αποτύπωμα: ήδη έχουν στειρωθεί τετρακόσια αδέσποτα ζώα. Το σημαντικότερο όλων, ότι ενημερώνεται η νέα γενιά: ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί τέσσερις χιλιάδες μαθητές. Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, δεν υλοποιήθηκε στη Μήλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Παλιότερη δράση

Ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης σχολίασε ότι «η Μήλος έχει μεγάλο πληθυσμό αδέσποτων… Ευχαριστούμε θερμά και την κυρία Εριέττα Κούρκουλου που ήταν διπλά μας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας».

Η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Save a Greek Stray ιδρύθηκε από την Εριέττα Λάτση Κούρκουλου το 2015 με σκοπό να βελτιώσει της συνθήκες ζωής των αδέσποτων στην Ελλάδα αλλά και να γαλουχήσει μια πιο φιλόζωη νέα γενιά ελλήνων πολιτών. Στα πενήντα στρέμματα του υπέροχου κτήματος στον Ωρωπό έστησε το καταφύγιό τους όπου κάθε σκυλί φυλάσσεται σε εντελώς ατομικό δικό του χώρο. Υπάρχει εκεί πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες και τις απαραίτητες στειρώσεις και τους εμβολιασμούς (χιλιάδες μέχρι σήμερα).

Ορισμένα από τα σκυλάκια της μη κυβερνητικής οργάνωσης πέρασαν από εκπαίδευση για την καταπολέμηση φόβων και άλλων προβλημάτων συμπεριφοράς, με φροντίδα από τους σπουδαστές της σχολής Dog Friendly Academy του Αλέξανδρου Παράσχη: μεταξύ άλλων, έχει πλούσια εμπειρία στην εκπαίδευση σκύλων οδηγών (έχει μεταπτυχιακό από τη σχολή Verein für Blindenhunde und Mobilitätshilfen στην Ελβετία ενώ έχει εκπαιδεύσει σκύλους οδηγών τυφλών στην Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών «Λάρα» -εισήγαγε το κλίκερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα).

Επιπλέον, ο ίδιος παραδίδει σεμινάρια στο προσωπικό του καταφυγίου SGS.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Παράσχης συμμετέχει ως υπεύθυνος σχεδιασμού στο πρωτοποριακό πρόγραμμα των φυλακών Ελαιώνα Θήβας σε συνεργασία με την SGS: οι κρατούμενες εκπαιδεύονται στο χειρισμό σκύλων με σκοπό την ευκολότερη υιοθέτηση των σκύλων του καταφυγίου καθώς και την επαγγελματική αποκατάσταση των κρατουμένων μετά την απελευθέρωσή τους. Πρώτη φορά οργανώνεται παρόμοια δράση στην Ελλάδα.

Όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά την υγειονομική κρίση ίσως προχωρήσουν και τα υπόλοιπα σχέδια της Εριέττας: να συνεχιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα ιδιωτικά και τα δημόσια δημοτικά σχολεία, η δημιουργία οδηγών για τυφλούς καθώς και της νέας γενιάς σκύλων θεραπείας από πρώην αδέσποτα. Έτσι αποδεικνύεται ο σεβασμός τόσο στον άνθρωπο όσο και στο σκυλί, που παραμένουν διαχρονικά άρρηκτα δεμένοι.

Λίγο πριν από τον εγκλεισμό η Εριέττα προγραμμάτιζε τεράστιο πάρτι για τους σκοπούς του Οργανισμού της με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά.

Όπως έχει δηλώσει παλιότερα στον Τύπο: «Το μόνο που εξελισσόταν με τα χρόνια ήταν ο τρόπος που τα αγαπούσα. Όσο μεγαλώνεις, αναπτύσσεις την ικανότητα να αγαπάς πιο σωστά. Ως μικρό παιδί νομίζεις ότι η αγάπη για τα σκυλιά σημαίνει να πας σε ένα pet shop και να αγοράσεις ένα κουτάβι. Αυτό έκανα και εγώ, μέχρι που αποφάσισα ότι θέλω να μάθω γι’ αυτό και να ασχοληθώ σοβαρά με το να βοηθήσω σε ένα πρόβλημα που ενώ είναι στην καθημερινότητα όλων μας, πολλοί γυρνούν το κεφάλι. Μεγαλώνοντας λοιπόν, το μόνο που άλλαξε ήταν ότι έμαθα να χρησιμοποιώ την αγάπη αυτή για να κάνω ουσιαστικό καλό».

Τόνια Σωτηροπούλου και Λάζαρος Καρανάσιος για να υιοθετηθεί ο Killer