ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Τα δισεκατομμύρια αυξάνονται. Το ίδιο και οι δράσεις για τη φιλανθρωπία. Οι ελληνικές δυναστείες δεν υπολείπονται των Μπέζος, Μπάφετ και Γκέιτς, ειδικά αν «μετρήσει» κανείς τις φιλανθρωπίες τους αναλογικά με τον πλούτο της Ελλάδας.
Η ευεργεσίες για τη φιλανθρωπία άλλωστε αποτελούν θεμέλιο λίθο σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, από συστάσεως του σύγχρονου κράτους πριν από 201 χρόνια.
Ποιες είναι οι ελληνικές δυναστείες της φιλανθρωπίας το 2020-2021;
Τα έτη 2020 και 2021, το κοινωφελές έργο των μεγάλων ευεργετών σημαδεύτηκε εν πολλοίς από την πανδημία. Η φιλανθρωπικές τους δράσεις όμως προχώρησαν απρόσκοπτα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία (εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης αλλά και πέρα από αυτήν).
Μέρος πρώτο
Ιδού λοιπόν το ευαγές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, το ευγενές, το ελπιδοφόρο, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι χορηγίες ανά οικογένεια στη φιλανθρωπία παρουσιάζονται σε αδρές γραμμές. Ο κατάλογος μακρύς, ο χώρος περιορισμένος…
Η φιλανθρωπία του Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζεται
Το έκτο από τα εννιά παιδιά του Σπύρου και της Αφροδίτης Λάτση θα αλλάξει τον κόσμο. Τον δικό του και, σε κάποια κλίμακα, των άλλων. Το ότι ξεχώριζε, φάνηκε εξ απαλών ονύχων. Από πολύ νωρίς εργαζόταν στο λιμάνι του Κατακόλου για να στηρίζει τη φτωχή του οικογένεια και παράλληλα να σπουδάζει στη Μέση Δημόσια Εμπορική Σχολή του Πύργου (αποφοίτησε το 1927).
Από το λιμάνι αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του λεφτά με την πρακτόρευση πλοίων και τους τουρίστες που μετέβαιναν στην Αρχαία Ολυμπία.
Και με λίγη στήριξη από το φίλο του τον Ευάγγελο Νομικό, δεν άργησε να αγοράσει τα πρώτα του πλοία, το 1949. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχε ήδη εξαπλωθεί στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στο Κάιρο… Tα υπόλοιπα αφορούν ιστορική μελέτη.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συστάθηκε το 2005 από την οικογένειά του. Δύο χρόνια δηλαδή μετά το θάνατό του σε ηλικία 93 ετών.
Σκοπός του Ιδρύματος, να συνεχίσει απρόσκοπτα την αφοσίωσή του στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
Πολυσχιδής δράση
Το Ίδρυμα Λάτση στεγάζεται στο υπέροχο παλάτι, ονόματι χαρακτηριστικά Κτήριο Παλλάς, κόσμημα επί της οδού Ξενίας, δίπλα στην πλατεία Κεφαλαρίου της Κηφισιάς.
Δέκα επτά χρόνια αργότερα, η φιλανθρωπική δράση του παραμένει ανυπολόγιστη (αν και υπάρχουν αναφορές στις ευεργερίες του ανά έτος).
Στην εκπαίδευση, στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική δράση και την αλληλεγγύη, στον πολιτισμό και τις τέχνες.
Το 2020 οφελήθηκαν άμεσα από τις συνολικές δράσεις του Ιδρύματος 124.000 άνθρωποι.
Ναυαρχίδα η υγεία
Πέρα από την πρόδηλη και πολυπεπίπεδη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της Παιδείας (για παράδειγμα με το ετήσιο Latsis Foundation Study Abroad Scholarships) και του Πολιτισμού (με υποτροφίες και όχι μόνο…).
Ο τομέας της υγείας φαίνεται να αποτελεί ναυαρχίδα των κοινωφελών δράσεων του Ιδρύματος Λάτση.
Στην εκπνοή του 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση προς το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η Μονάδα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που δωρίζει η Μαριάννα Λάτση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από εκείνη προς το Γενικό Αντικαρκινικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» στην Αθήνα.
Τον συντονισμό υλοποίησης αυτής της προσωπικής δωρεάς ανέλαβε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η νέα Μονάδα τίθεται πλέον σε πλήρη λειτουργία. Θα εξυπηρετεί περισσότερους από 35.000 ογκολογικούς ασθενείς ετησίως.
Κατά του κορονοϊού
Ενδεικτικά μόνο μπορεί να αναφέρει κανείς την έκτακτη συμβολή του Ιδρύματος στην εθνική μάχη κατά του κορονοϊού.
Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών Η ΣΩΤΗΡΙΑ:
Δύο αναπνευστήρες θετικής πίεσης, δύο μόνιτορ συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, δύο ηλεκτρικές θεραπευτικές κλίνες και ένα φορητό μηχάνημα υπερήχων αυξάνοντας τη δυνατότητα για δώδεκα κλίνες.
Λειτούργησαν δύο επιπλέον κλίνες ΜΕΘ σε ειδικό χώρο απομόνωσης.
Η ΜΕΘ του ΣΩΤΗΡΙΑ αποτελεί μονάδα αναφοράς για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών από τον κορωνοϊό.
Συμπράττουμε για την Υγεία με τη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ
Τον Μάρτιο του 2020 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, στο πλαίσιο του ετήσιου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Συμπράττουμε για την Υγεία, προχώρησαν εκτάκτως στην προμήθεια 20.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Καλύφθηκαν ανάγκες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέσω του ίδιου Προγράμματος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εξοπλίστηκε με 4.000 τεστ απομόνωσης γενετικού υλικού και ένα σύστημα απομόνωσης 96 θέσεων με σκοπό την αποτελεσματικότερη ανίχνευση και διάγνωση του κορωνοϊού.
Συμπράττουν στα Παίδων
Εντός του 2020, ανακοινώθηκε η Δημόσια Πρόσκληση του τρίτου κύκλου του προγράμματος Συμπράττουμε για την Υγεία. Απευθύνθηκε σε Γενικά Νοσοκομεία Παίδων και Γενικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με στόχο την αναβάθμιση των Παιδιατρικών Κλινικών τους, σε Κέντρα Υγείας για την αναβάθμιση των Παιδιατρικών Ιατρείων τους και τέλος σε μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με δράση στον συγκεκριμένο τομέα.
Προγραμματίστηκαν έτσι δωρεές σε είδος με συγχρηματοδότηση Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Κατηγοριοποιήθηκαν ως δωρεές μικρής κλίμακας (έως πενήντα χιλιάδες ευρώ ανά δωρεά) και μεσαίας κλίμακας (έως εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ ανά δωρεά).
Τομείς δράσης
Το 2020 αποτυπώθηκε η δράση του Ιδρύματος στους εξής τομείς υγείας:
Πρόγραμμα αναβάθμισης ΕΣΥ, Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης χώρου Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΑΤΤΙΚΟΝ, Εργασίες αναδιαμόρφωσης και θωράκισης Ακτινοπροστασίας χώρου στο Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ, Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού για την Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο, Πρόγραμμα Υγειονομικής Υποστήριξης Νησιώτικων Δομών.
Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018, ανακοινώθηκε ότι θα επενδύσει πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη γενική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συνολικό προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Αφορούσε το τμήμα επειγόντων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», αναβάθμιση εξοπλισμού ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΜΑΦ στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ» καθώς και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».
Επίσης ενισχύθηκε η ΜΕΘ του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο».
ΚΑΤ
Η από καιρό εξαιρετικά αναγκαία δωρεά στο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε το 2020 και έφτασε τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Στήριξε την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών μονάδων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).
Άμεση αποκατάσταση
Μετά τον εφιάλτη στο Μάτι, χρηματοδότησε άμεσα την παροχή εξατομικευμένης ιατρικής βοήθειας, προς υποστήριξη των εγκαυματιών της πυρκαγιάς σε συνεργασία με την 1η Υ.ΠΕ. Αττικής και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ).
Συνέβαλε στην ανακατασκευή κτηρίων και την αποκατάσταση φθορών στο ΚΑΑΥ (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) Αγίου Ανδρέα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ολοκληρώθηκε το 2018).
Πέρα από την υγεία, το Ίδρυμα Λάτση έχει φήμη για τις υποτροφίες του σε φοιτητές καθώς και για τη δράση του στον Πολιτισμό, κυρίως πλέον μέσω του πεφωτισμένου Βαγγέλη Χρόνη, χρόνια στο ΔΣ του Ιδρύματος και στενού συνεργάτη της οικογενείας.
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ανταποκρινόμενο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, αναθεώρησε τη χρηματοδοτική στρατηγική του για την περίοδο 2022-2025. Εστιάζει πλέον σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: Την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Δράση και Αλληλεγγύη. Αλλά και αυτά αφορούν μελλοντικό άρθρο.
Οικογένεια Νιάρχου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) βρίσκεται ουσιαστικά παντού. Το 2021 σηματοδότησε τον εορτασμό των 25 χρόνων δράσης του. Αναρωτιέται κανείς αν και οι ίδιοι οι ιθύνοντες θυμούνται ή αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρωτόγνωρο, κορυφαίο εύρος της κινητοποίησης. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε περισσότερες από 120 χώρες. Δεν μπορεί παρά να προκαλέσει συγκίνηση.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Σε βάθος χρόνου: Έχει διοχετεύσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5100 διεθνείς δωρεοδόχους οργανισμούς από το 1996 μέχρι σήμερα ενώ 1. 18,5 εκατομμύρια επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού (ΚΠΙΣΝ) από το 2017.
Μόνο το 2020 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 συνέβαλε στον αγώνα 100.000.000 δολάρια.
Το 2021
Έτσι και το 2021. Στην αντιμετώπιση κάθε μικρής ή μεγάλης κρίσης, στους ζωντανούς δημόσιους χώρους, στο προσφυγικό, στην ψυχική υγεία, στην αγροτική ανάπτυξη, στο διάλογο για τα κοινά, στην ενίσχυση της αριστείας και την πρόσβαση στη δημοσιογραφία, στην έρευνα, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στον αθλητισμό ως εργαλείο ενσωμάτωσης.
Το 2021 εφάρμοσε πρωτοβουλίες στην Ελλάδα (εκτός των διεθνών πρωτοβουλιών) για την υγεία, για την καταπολέμηση της πανδημίας, για την ενίσχυση των νέων, για τη Λακωνία, για τη στήριξη της Βόρειας Εύβοιας μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές.
Μόνο για την Εύβοια
Μόνο για την ανάπλαση της περιοχής, πραγματοποίησε τρεις έκτακτες δωρεές. Μία για τη στήριξη μελισσοκόμων, ρητινοπαραγωγών, κτηνοτρόφων και άλλων ομάδων ανθρώπων ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές.
Η άλλη αφορούσε εξοπλισμό για το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελύμνιων. Τέλος, δωρεά για τη λειτουργία Ανοικτού Κοινοτικού Κέντρου για δύο χρόνια στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, σε συνεργασία με την Action Aid Hellas. Η τελευταία αρχίζει να τρέχει από το 2022.
Ευρύτερα
Στον τομέα της νοσοκομειακής κάλυψης ανεξαρτήτως κορονοϊού, στήριξε μεταξύ άλλων τον Ευαγγελισμό με προμήθεια συστημάτων κλήσης νοσηλευτών. Συνέβαλε έτσι στην αμεσότερη επικοινωνία ασθενών και προσωπικού του νοσοκομείου.
Στο Αττικόν πραγματοποίησε δωρεά για την κατασκευή δύο νέων κτιρίων στο νοσοκομείο. Καταρχήν για τη δημιουργία αιθουσών αναμονής για την ανάπαυση των γιατρών σε εφημερία. Κατά δεύτερον, για τη σύσταση Συντονιστικού Κέντρου με τίτλο Αναγέννηση & Πρόοδος που θα λειτουργεί ως έδρα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων της. Θα παρέχει δωρεάν πρωταρχική και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.
Ασυνήθιστη δωρεά για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού παραπεμπτικού κέντρου για την παιδική ψυχική υγεία στην Ελλάδα (Child Mind Institute, ταυτόχρονα και στη Νέα Υόρκη).
Κατάλογος ατελείωτος
Το Λύκειο Φουρφουρά στο Ρέθυμνο εμπλούτισε με τεχνολογικό εξοπλισμό.
Κάλυψε με δωρεά τα γενικά λειτουργικά έξοδα του οργανισμού Αλκυώνη στην Πάρο, ο οποίος διασώζει και περιθάλπει άγρια ζώα πριν τα απελευθερώσει.
Στην Ήπειρο, πραγματοποίησε δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος Προσκόπων του οργανισμού Second Tree, καθώς και των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης παιδιών προσφύγων στα Ιωάννινα. Σκοπός, η παροχή μαθημάτων Αγγλικών, η ενίσχυση κατά τη μελέτη Ελληνικών στο σπίτι, η εκπαίδευση στην αγωγή του πολίτη, οι ομαδικές δραστηριότητες, η πραγματοποίηση εκδρομών.
Για τον Πολιτιστικό και Εξωραιστικό Σύλλογο ΔΑΦΝΗ, η δωρεά στήριξε τις κατασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του αθλητικού κέντρου του χωριού στη Λαμία.
Στο Δήμο Σουλίου συνέβαλε στην ασφαλή μεταφορά ενηλίκων με σωματικές και νοητικές αναπηρίες προκειμένου να παρακολουθούν προγράμματα σε τοπικό κέντρο ημέρας. Αρωγός σε κάθε μικρή και μεγάλη ανάγκη, ο κατάλογος μοιάζει ατελείωτος.
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα, μεταξύ πολλών άλλων, δωρεά στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης για την παροχή άμεσης βοήθειας στους κηδεμόνες παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους στην Ελλάδα. Καθώς και για την υποστήριξη του οργανισμού με σκοπό την ανανέωση του επικοινωνιακού υλικού του προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.
Επίσης, στην Αλληλεγγύη SolidarityNow συνέβαλε στην παροχή βασικών υπηρεσιών, μέσω του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, σε ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική βοήθεια, βοήθεια σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, υπηρεσίες διερμηνείας και πολλά ακόμη.
Εξάλλου, η διαθήκη του κορυφαίου ευεργέτη Σταύρου Νιάρχου, το δηλώνει καθαρά και ξάστερα. Το Ίδρυμα υποχρεούται να διαθέτει το 50% των εσόδων του από την περιουσία σε χρηματοδοτήσεις κοινωφελών έργων στην Ελλάδα: «πέραν της ιδίας του περιουσίας θα έχει την πρόσθετη δυνατότητα να δανείζεται από την κληρονομιαία περιουσία κατά την αναλογία της κληρονομικής του μερίδος κάθε ποσόν που θα έχει τυχόν ανάγκη για την εκτέλεση κοινωφελών έργων στην Ελλάδα».
Ανδρέας Δρακόπουλος
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος δεν τοποθετήθηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μόνο για την πρόδηλη πνευματική αξία και την επιστημονική του κατάρτιση.
Αλλά για για λόγους συγγένειας εξ αίματος. Πρόκειται για τον εγγονό της αδελφής του Σταύρου Νιάρχου, Μαρίας Νιάρχου. Πατέρας του υπήρξε ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, o πρώτος ξάδελφος του Φίλιππου Νιάρχου -o μεγαλύτερος γιος του Σταύρου και κληρονόμος που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτακόσιους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου). Δηλαδήτα τέσσερα παιδιά του Φίλιππου (Σταύρο, Τεό, Ηλέκτρα, Ευγενία), έχουν τον Ανδρέα Δρακόπουλο δεύτερο ξάδελφό τους.
Πρωτοβουλία για την υγεία
Η Πρωτοβουλία για την υγεία που σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, θεσπίστηκε το 2017. Στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας ταυτίζεται με τον Ανδρέα Δρακόπουλο.
Η διαχρονική πλέον Πρωτοβουλία για την υγεία επιστέγασε σειρά καίριων δωρεών στον τομέα της υγείας ύψους άνω των 125 εκατομμυρίων ευρώ.
Για παράδειγμα, οι γνωστές πλέον δωρεές προς το ΕΚΑΒ ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων. Επίσης, φιλανθρωπίες ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Ή η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα.
Παρομοίως, για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.
Εξέλιξη της Πρωτοβουλίας 2020, 2021
Tον Φεβρουάριο του 2020, δύο χρόνια μετά την επίσημη έναρξη της Πρωτοβουλίας για την υγεία, το ΙΣΝ διοργάνωσε εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ με οικοδεσπότη τον Ανδρέα Δρακόπουλο για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την εξέλιξη της δωρεάς.
Στις 3 Mαρτίου 2021 έφτασαν στην Ελλάδα δύο νέα ελικόπτερα Agusta Westland 109 Trekker συνολικής αξίας 10,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Στις 14 Απριλίου 2021 δύο νέα αεροσκάφη Beechcraft King Air 350 αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ.
Πολλές δράσεις περνούν υπό την εποπτεία της CFO του Ιδρύματος Χριστίνας Λαμπροπούλου. Προέρχεται από την οικογένεια Λαμπρόπουλων (Attica Stores) και υπήρξε πρώην στέλεχος Citi Bank. Φημίζεται για το «λαμπρό» μυαλό της.
Παιδεία και Υγεία
Στο τέλος του 2021, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την υγεία προστέθηκαν 24 νέες οδοντιατρικές έδρες στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με δωρεά συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.
Η προμήθεια σαράντα υπερσύγχρονων προσομοιωτών για το εργαστήριο προσομοίωσης της Σχολής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο Ανδρέας Δρακόπουλος συζήτησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού Robin Hood Γουές Μουρ (Wes Moore), σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Πώς η κεκτημένη γνώση μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία δικαιότερου μέλλοντος;
Ο οργανισμός Robin Hood παραμένει σημαντικός συνεργάτης του ΙΣΝ στη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19, που προϋπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Αντώνης Παπαδημητρίου, Ίδρυμα Ωνάση
Αν το Ίδρυμα Νιάρχου βρίσκεται παντού, το Ίδρυμα Ωνάση παραμένει το πιο εξειδικευμένο.
Με το θαυμαστό Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο πριν από περίπου τριάντα χρόνια δημιούργησε απαράμιλλο προηγούμενο στην ιατρική περίθαλψη καρδιάς. Εναρμόνισε τα ελληνικά πρότυπα με τις κορυφογραμμές της νοσοκομειακής κάλυψης διεθνώς.
Έθεσε τον πήχη ψηλά, σε ύψη πρωτόγνωρα όχι μόνο για την Ελλάδα του τότε αλλά και του σήμερα. Και κάποια στιγμή παρέδωσε το έργο στα χέρια του δημοσίου.
Στην εκπνοή του 2019, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα ότι ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) για τη μεταμόσχευση όλων των συμπαγών οργάνων (με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ).
Στρατηγικά τοποθετημένο δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το νέο τετραώροφο κτίριο 7.000 τετραγωνικών μέτρων, θα περιλαμβάνει για τεχνολογία αιχμής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Μοναδική στην Ελλάδα
Από τις σαράντα επτά νέες κλίνες, οι τριάντα τρεις θα προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά. Από τις επιπλέον δώδεκα κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, οι πέντε σχεδιάζονται για τα βρέφη.
Εν ολίγοις, στους κόλπους του ΩΕΜΕΚ θα λειτουργεί αυτόνομη και πλήρης παιδιατρική μονάδα για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, μοναδική στην Ελλάδα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Κέντρου ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Εξελίξεις για το ΩΕΜΕΚ
Το 2019, το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε σε δύο κορυφαία αγγλικά πανεπιστήμια, στο London School of Economics, με τη συνεργασία του Ιmperial College London, την εκπόνηση Μελέτης για Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα.
Επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, οι περίφημοι καθηγητές Ηλίας Μόσιαλος και Βασίλης Παπαλόης.
Η σκέψη αφορούσε όχι μόνο το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Αλλά το σχεδιασμό συνολικής μεταμοσχευτικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Στις 6 Ιουλίου 2021, η Μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο παραδόθηκε στην Πολιτεία. Ο ίδιος ο Αντώνης Παπαδημητρίου το παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εργασίες προχωρούν. Προγραμματιζόταν για πλήρη λειτουργία στα μέσα του 2023. Ο κορονοϊός όμως μάλλον καθυστέρησε τις προετοιμασίες και πλέον αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2024.
Εν ευθέτω χρόνω, θα συγκροτηθεί πανίσχυρος πυλώνας υγείας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ταυτισμένος με την κληρονομιά του Ωνάση. Και σήμερα με το όνομα Αντώνης Παπαδημητρίου.
Ενός ανδρός αρχή
Το Ιδρυμα Ωνάση αποτελεί παράδειγμα του «ενός ανδρός αρχή», όπως έχει σημειωθεί στο παρελθόν.
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου κατάφερε να υπερισχύσει της διαχειριστικής τρόικας των οικογενειών Παπαδημητρίου, Ζαμπέλα και Ιωαννίδη, που είχε ορίσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης ως συν-κυβερνήτες στη διαχείρηση της κληρονομιάς του.
Η πρώτη σύσταση της τρόικας απαρτιζόταν από τους στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο πατέρας του Αντώνη και προσωπικός του δικηγόρος Στέλιος Παπαδημητρίου, ο πιλότος, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας Παύλος Ιωαννίδης, και ο οικονομικός διευθυντής της Ολυμπιακής Απόστολος Ζαμπέλας.
Αλλά η απρόσκοπτη συνεργασία της πρώτης γενιάς, δεν μετουσιώθηκε στους συνεχιστές τους. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου (στο Ίδρυμα από το 2005) πέτυχε την αποχώρηση από το προεδρείο του Ιδρύματος του οικονομολόγου Γιάννη Ιωαννίδη και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαμπέλα.
Παιδεία και Πολιτισμός
Το Ίδρυμα Ωνάση μέσω του προέδρου του Αντώνη Παπαδημητρίου, διατηρεί αναντίρρητα τα πρωτεία σε ό,τι αφορά την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Φιλανθρωπία με υψιπετείς στόχους.
Εξάλλου, διατηρεί το περίοπτο Αρχείο Καβάφη και τη Βιβλιοθήκη Καβάφη.
Πεμπτουσία της διαχρονικής πολιτισμικής δράσης του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί η δημιουργία της περίφημης Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Σύλληψη της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, νέας συζύγου του προέδρου, με μακρά και επιτυχημένη καριέρα στον τομέα του Πολιτισμού από θέσεις ευθύνης. Σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία, κύλησε ο τέντζερης…
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επισκίασε με την ίδρυσή της (το 2010) τις παλιές καραβάνες του Πολιτισμού και τα ιδρύματα – δεινόσαυρους. Χρηματοδοτεί μέχρι σήμερα τα πιο αιχμηρά και νεωτερικά καλλιτεχνικά προγράμματα και καλλιτέχνες της χώρας.
Onassis New York
Αξίζει να μνημονεύσει κανεί το παράρτημά του στην πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Το Onassis New York (συστάθηκε το 1999) αποτελεί δραστήριο όχημα για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές στερέωμα.
Από την έκθεση για τα Συναισθήματα στον Αρχαίο Κόσμο έως το πρόγραμμα για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών και το πρόσφατο ONX (συνεργασία με το New Museum της Νέας Υόρκης), το Onassis New York συνεχίζει το όραμα του Ιδρύματος για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη φιλανθρωπία.
Για το έργο του συνεργάζεται με τη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλιν (ΒΑΜ), τη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το Pioneer Works, το Public Theater και το St. Ann’s Warehouse για το πειραματικό θέατρο.
Από την άλλη, παραμένει εξαιρετικά δραστήριο σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό έχει αποδειχθεί διαχρονικά μέσω του προγράμματος ενίσχυσης των ελληνικών σπουδών και του Onassis Humanities Impact Program (HIP).
Πληθώρα υποτροφιών και προγραμμάτων επιμόρφωσης υλοποιεί ετησίως τόσο το παράρτημα της Νέας Υόρκης όσο και ο κορμός του Ιδρύματος στην Αθήνα.
Φιλανθρωπία από την Οικογένεια Μαρτίνου
Από τη μεγάλη οικογένεια ξεχωρίζει ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους και ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Eastern Mediterranean Maritine, Θανάσης Μαρτίνος.
Χαίρει σεβασμού από το ευρύ κοινό για την αρωγή και τις αθρόες ευεργεσίες του προς τα Πατριαρχεία και τις ιερές μονές στο Άγιο Όρος. Παραμένει ένας από τους κυριότερους ευεργέτες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Ποιος δεν θυμάται φήμες που τον τοποθετούσαν στο κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Το Πατριαρχείο τον έχει τιμήσει με τη διάκριση του Οφίκιου του Άρχοντος Εξάρχου.
Όλες οι φιλανθρωπίες πραγματοποιούνται με χρήματα της ναυτιλιακής του επιχειρηματικότητας μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αιγέας (ιδρύθηκε το 2015), που διευθύνει με τη σύζυγό του Μαρίνα Μαρτίνου. Λειτουργεί παράλληλα με το ευρύτερο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου (ιδρύθηκε το 2016).
Κοντά στην καθημερινότητα
Δεν περιορίζεται στο κομμάτι της Εκκλησίας, ούτε μόνο στις «υψιπετείς» ευεργεσίες.
Τουναντίον, ο Θανάσης Μαρτίνος παραμένει αγαπητός κυρίως διότι εμπλέκεται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Επενδύει στον εξωραϊσμό και στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων. Όχι μόνο στο Δήμο Βουλιαγμένης όπου κατοικεί αλλά και πολλών άλλων, από εκεί και πέρα. Κοντά στη θάλασσα κυρίως.
Χτίζει σχολεία, κολυμβητήρια, γυμναστήρια. Αναβαθμίζει ή εξοπλίζει κτιριακές εγκαταστάσεις σε νοσοκομεία, δωρίζει πυροσβεστικά οχήματα, εκχιονιστικά και ταχύπλοα σκάφη. Αναστηλώνει μνημεία και ιερούς ναούς, μουσεία, βιβλιοθήκες. Επικουρεί την εκδοτική δραστηριότητα για την διάχυση της γνώσης, την επιστημονική έρευνα.
Προσωποκεντρικά
Ο Θανάσης Μαρτίνος πραγματοποιεί φιλανθρωπία με προσωποκεντρικό τρόπο. Φιλανθρωπία ευέλικτη ώστε να πραγματοποιείται σε δόσεις αλλά με μεγάλη συχνότητα.
Δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με δωρεές σε δημόσιους φορείς και Ν.Π.Δ.Δ. για την Ασφάλεια, την Προστασία και την Εθνική Άμυνα.
Καθημερινές επεμβάσεις στο Ασκληπιείο Βούλας κατά το παρελθόν. Επίσης στο Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου και στην Μ.Α.Φ. Γαλιλαία. Επίσης, επεμβάσεις στον πολιτισμό – αθλητισμό σχεδόν όλων των δήμων της Ανατολικής Αττικής.
‘Εργα που αισθάνονται και βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Η αγάπη τους εκδηλώνεται πρόδηλα όποτε τον συναντούν.
Στη Λευκάδα
Την άνοιξη του 2021 παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκάδας δεκαπέντε φορητοί απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας.
Προορίζονταν για δεκαπέντε χωριά της Λευκάδας (Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό, Καρυά, Άγιο Πέτρο, Σφακιώτες, Νικιάνα, Τσουκαλάδες, Μαραντοχώρι, Σύβρο, Βλυχό, Αθάνι, Σύβοτα, Εγκλουβή, Βουρνικά).
Η δωρεά προέκυψε από πρωτοβουλία του βουλευτή Λευκάδας Αθανάσιου Καββαδά με στόχο την πρόληψη έκτακτων καρδιολογικών περιστατικών, ιδιαίτερα στα πιο πολυσύχναστα χωριά της Λευκάδας και στα μικρότερα, απομονωμένα νησιά.
Θρησκευτική κληρονομιά
Εκτός από την καθημερινή φιλανθρωπία του, κυριαρχεί η σχέση του με την εκκλησία και τις σωστικές δωρεές σε ναούς και ναΐσκους.
Το 2021, το έργο της αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον εφοπλιστή.
Ο νέος ποιμενάρχης της Μητρόπολης Φθιώτιδας κ. Συμεών συνάντησε τότε τον Θανάση Μαρτίνο στην Αθήνα, όπου του έθεσε υπόψη του το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Μητροπόλεως και του εν λόγω Νοσοκομείου.
Μίλησε για τη σημασία του Ναού του Αγίου Νεκταρίου στην τοπική υγειονομική κοινότητα, που την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε στα όριά της. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευεργετική παρουσία του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή. Όπου τα έτη 1893 και 1894 διακόνησε ως Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Για τους Ήρωες του 1821
Στα τέλη του 2021 ο Θανάσης Μαρτίνος βραβεύτηκε από το δήμο Καλαβρύτων ως επίτιμος δημότης Καλαβρύτων για την πολύχρονη και πολυεπίπεδη προσφορά του στον εν λόγω δήμο.
Την ίδια μέρα εγκαινιάστηκε το νέο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, προσφορά του ιδίου.
Με αφορμή τη βράβευση του, επισκέφτηκε το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών 1821, το μοναδικό στη χώρα, έξω από την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.
Η εργασίες ανακαίνισής του πραγματοποιήθηκαν με δαπάνες του Ιδρύματος Μαρτίνου που ολοκληρώθηκαν εντός του 2021.
Δεν έχει νόημα η απαρίθμηση των αμέτρητων ούτως ή άλλως προσφορών του. Οι παραπάνω αναφορές καταγράφονται μόνο και μόνο ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια εντύπωση από το συνολικό χαρακτήρα του σπουδαίου ευεργέτη.
Αλεξάνδρα Μαρτίνου
Η νύφη του από τον αδελφό του Ανδρέα Μαρτίνο της Minerva Marine Αλεξάνδρα Μαρτίνου, διαπρέπει ως πρόεδρος της ένωσης Μαζί για το Παιδί.
Ύπο τη σκέπη του Μαζί για το παιδί βρίσκονται εννιά σωματεία που δραστηριοποιούνται για την ευημερία των παιδιών. Για την καταπολέμηση της φτώχιας και της ανισότητας, για την υγεία, την εκπαίδευση.
Πρόκειται για ανεξάρτητη οικονομικά οργάνωση που λειτουργεί με οικονομίες κλίμακας. Συντηρείται κυρίως από χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και άλλοτε από τη διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.
Μαζί, φροντίζουμε τη σίτισή τους
Στο πλαίσιο της καίριας καμπάνιας Μαζί, φροντίζουμε τη σίτισή τους που υλοποιήθηκε την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών συγκεντρώθηκαν 117.978,90 ευρώ με τη στήριξη ιδιωτών και εταιρειών.
Το πρόγραμμα κάλυψε ανάγκες τετρακοσίων οικογενειών που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
Την καμπάνια στήριξαν μικρές και μεγάλες εταιρείες και κυρίως η efood με δωρεά των 20.356 ευρώ, καθώς και όλες τις εταιρείες που υποστήριξαν την προσπάθειά του «Μαζί για το Παιδί» και αυτές τις γιορτές.
ABN AMRO, BLUEHOUSE ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., Cosmomed, Cosmos Aluminium AE, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΒΕΕ, ΔΕΔΔΗΕ DIMAND AE, ECONOMOU INTERNATIONAL SHIPPING AGENCIES, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΕΥΔΑΠ, GENESIS Pharma, Hansaplast, Hellafarm, Hotel Mediterranee Patras, Intracom Holdings, Intradevelopment, Intrakat, kariera.gr, Kleemann, M.ROUMBOULAKIS S.A, Metrolab, Polygreen Polyeco, PwC, Sani Resort/ Ikos Resorts, SIGMA SECURITY- Χ.ΦΕΙΔΑΣ ΑΒΕΕ, Μπάρμπα Στάθης, Νέα Οδός, Οικογένεια Χριστοδούλου, Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, Toyota Material Handling Greece, Upstream, οι συν-δωρητές.
Το MEGA και ο Love FM πρόβαλαν την καμπάνια.
Το 2020, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» συμπεριέλαβε 533 ανθρώπους σε πρόγραμμα σίτισης εκ των οποίων 294 παιδιά.
Αυξάνεται η φιλανθρωπική δράση
Έως και το Σεπτέμβριο του 2021, εξυπηρετήθηκαν 30% περισσότεροι άνθρωποι. Το 2021, η Ένωση συμπεριέλαβε σε πρόγραμμα σίτισης συνολικά 882 ωφελούμενους (540 παιδιά).
Συνολικά έχουν υποστηρίξει 691 άτομα μέσω του προγράμματος σίτισης. Σε λίστα αναμονής βρίσκονται αυτή τη στιγμή 816 πολίτες εκ των οποίων 464 παιδιά.
Για να καλυφθούν τα άτομα στη λίστα αναμονής, χρειάζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Έτσι θα ενταχθούν οι πρώτοι 34 ωφελούμενοι της λίστας στο πρόγραμμα σίτισης.
Πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οικογενειών «Μαζί για το Παιδί»
Στο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων οικογενειών εντάσσονται οικογένειες με ανήλικα παιδιά βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για περίπου έξι μήνες. Πρέπει να προηγηθεί παραπομπή από δήμους και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες φορέων και ιδρυμάτων προς την Ένωση «Μαζί για το Παιδί».
Η κοινωνική υπηρεσία της Ένωσης, ιεραρχεί τα αιτήματα βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων ακολουθώντας διαφανείς διαδικασίες.
Εντάσσσονται οικογένειες με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων. Λαμβάνουν διατακτικές τροφής σε συνεργασία με επιλεγμένες αλυσίδες τροφίμων πανελλαδικά. Επίσης, ψυχολογική στήριξη και στήριξη για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ακριτική Ελλάδα
Η φιλανθρωπία της Αλεξάνδρας Μαρτίνου (στο πλαίσιο της Ένωσης) εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και ειδικά στις πιο απόμακρες περιοχές της.
Στον Έβρο έχει αφήσει έργο ανεκτίμητης αξίας από το 2019 μέχρι σήμερα. Εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο το πρόγραμμα με νέους τρόπους. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν οφελεηθεί 4.242 παιδιά και νέοι.
Σε συνεργασία με τη Scroutz στην Αλεξανδρούπολη (1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο) και στο Σουφλί (1ο Δημοτικό), αβαθμίστηκαν οι συνθήκες εκπαίδευσης με δύο αντιστοίχως τάξεις ρομποτικής.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που τρέχουν με τη συγκεκριμένη εταιρεία, σε βάθος πενταετίας υπολογίζεται ότι θα έχουν ενισχυθεί συνολικά 1600 ακρίτες μαθητές.
Το 2021, στην ακριτική Σαμοθράκη η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και η bwin το 2021 παρέδωσαν τρία πλήρως ανακατασκευασμένα γήπεδα και περιβάλλοντες χώροι στο Δημοτικό Καμαριώτισσας και στο Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού.
Δεκάδες άλλα έργα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.
Οι δράσεις της Ένωσης Μαζί συνεχίζονται απρόσκοπτα το 2022.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Η πεμπτουσία της φιλανθρωπίας συμπυκνώνεται στο πρόσωπο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.
Παρότι αμέτρητα τα παιδιά και οι οικογένειες που έχει βοηθήσει, εκείνη δεν υπολογίζει αριθμούς αλλά τα ίδια τα πρόσωπα. Αισθάνεται με κάθε ρανίδα του σώματός της τον πόνο του Άλλου. Και ειδικά άλλων μητέρων για τα παιδιά τους.
Το φιλανθρωπικό, προσωποπαγές της έργο εκτείνεται πέρα από την Ελπίδα και την Unesco ως πρέσβειρα καλής θελήσεως. Φαίνεται από τον τρόπο που τιμά τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους φίλους.
Μητρική αγκαλιά
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αγκαλιάζει με πρωτόγνωρη τρυφερότητα όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική κλινική Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα το οποίο παρέδωσε στο Παίδων «Αγία Σοφία» το 2010.
Πρόκειται για το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα (κόσμημα επίσης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοαναταλική Ευρώπη). Έργο ζωής στο πλαίσιο του σωματείου Ελπίδα, Σύλλογος φίλων παιδιών με Καρκίνο που η ίδια ίδρυσε με ένα κύκλο αφοσιωμένων γυναικών πριν από τριάντα τρία χρόνια.
Το 1992 δημιουργήθηκε η πρώτη αμιγώς παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα.
Το 1999 εγκαινιάστηκε ο Ξενώνας για τη φιλοξενία παιδιών από την επαρχία ή το εξωτερικό, ο οποίος έχει προσφέρει στέγη σε 2.200 οικογένειες μέχρι σήμερα.
Το 2014 ιδρύθηκε η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».
Πρόσφατα
Το 2020 εγκαινιάστηκε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους. Εντάσσεται στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Το 2021 σημειώθηκαν περισσότεροι από 120.000 εθελοντές δότες εκ των οποίων 160 βρέθηκαν συμβατοί. Ως το 2021 πραγματοποιήθηκαν περί τις 1.280 μεταμοσχεύσεις. Περίπου 1.800 παιδιά έχουν αποθεραπευτεί από ογκολογικά τμήματα.
Το 2021 υπολογίζεται ότι τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν γίνονται πια εντελώς καλά.
Το πρώτο παιδί
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σαν μητρική αγκαλιά λούζει τα παιδιά της Ελπίδας με πρόδηλα ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς. Παρότι υπάρχει μια επισημότητα γύρω από την ύπαρξή της, οι τρόποι της παραμένουν αυθόρμητοι, γνήσιοι και συγκινητικοί.
Το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Ελπίδα. Ένα από τα πρώτα παιδιά της, απέκτησε το πρώτο του παιδί. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δήλωσε:
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τη συγκίνηση και την Χαρα μου για τη γέννηση του πρώτου παιδιού του Παναγιώτη μας! Τον Παναγιώτη τον κράτησα αγκαλιά πρώτη φορά σε ηλικία τριών ετών. Ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που μεταμοσχεύθηκε στην Μονάδα μας. Από την πρώτη στιγμή τον ένιωσα και δικό μου παιδί και εδώ και 30 χρόνια στέκομαι στο πλευρό του βλέποντας τον να μεγαλώνει, να προχωρά στη ζωη του και να μας κάνει ολους υπερήφανους. Τώρα ο Παναγιώτης μας έγινε πρώτη φορά πατέρας. Έφεραν στον κόσμο μαζί με την αγαπημένη του Μαντώ ένα υγιέστατο αγοράκι. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψω όσα νιώθω. Παναγιώτη και Μαντώ να σας ζήσει! Να είναι γέρος, τυχερός και ευλογημένος! Σας αγαπώ και θα είμαι πάντα στο πλευρό σας!».
Διπλωματία
Η φιλανθρωπία της Μαριάννας και του Βαρδή Βαρδινογιάννη διακλαδώνεται αέναα σε διάφορους τομείς της κοινωνίας -στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Με την επιρροή που διατηρούν σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως ανάμεσα σε ισχυρές οικογένειες της Αμερικής, έχουν την ικανότητα να φέρουν την αλλαγή. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη λειτουργεί ατύπως σαν πρέσβειρα.
Εξάλλου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παραμένει πάντα πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unesco.
Στην εκπνοή του 2021, στο περιθώριο της τελετής για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Unesco πλάι σε αρχηγούς κρατών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε εκ νέου το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων. Τάχτηκε επισήμως υπέρ της επιστροφής τους.
Ίδρυμα Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη
Αξίζει μια σύντομη μνεία στο κοινωφελές Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάγεται στο Ιδιωτικό Δίκαιο.
Πρόκειται για Mη Kυβερνητικό Oργανισμό με ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).
Iδρύθηκε το 1997 από την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μέχρι το 2012 ονομαζόταν Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια.
Η κοινωφελής του δράση επικεντρώνεται στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του παιδιού με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του.
Tο 2021 Ίδρυμα Μαριάνα Β. Βαρδινογιάννη οργάνωσε στο Παρίσι το Συμπόσιο «Ελλάδα και Πολιτιστική Κληρονομιά» με διακεκριμένους επιστήμονες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 41ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO (υπό την αιγίδα της) και στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21» για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με συναυλία του κορυφαίου Λεωνίδα Καβάκου, συνοδεία του Ενρίκο Πέις (Enrico Pace).
To 2020, με αφορμή τη βράβευσή της από τον ΟΗΕ με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα ξεκίνησε το 2021 σειρά προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο. Εστιάζουν στην εξεύρεση συναινετικών πολιτικών ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις στην Ελλάδα. Κύριος στόχος, η νέα γενιά να ενστερνιστεί τον αγώνα ζωής του Νέλσον Μαντέλα για ελευθερία, ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Φιλανθρωπικό έργο αγάπης
Τα Χριστούγεννα του 2021, όπως κάθε χρόνο, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» άνοιξαν «αγκαλιά αγάπης» προς φορείς, Μητροπόλεις, δήμους και Ιδρύματα που στηρίζουν παιδιά και αδύναμες οικογένειες.
Με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, είδη πρώτης ανάγκης (καύσιμα, τρόφιμα και δώρα) διοχετεύτηκαν σε περισσότερους από δέκα φορείς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ίδια η πρόεδρος, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής της «ΕΛΠΙΔΑΣ», πραγματοποιήσαν τηλεδιάσκεψη με τους ωφελούμενους φορείς προκειμένου να συζητήσουν ειδικές ανάγκες τους. Συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών.
Φιλανθρωπία στις ανθρωπιστικές κρίσεις
Παρότι παραμένει αταλάντευτα ενεργή στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, επηρεάζεται βαθύτατα από κάθε ανθρωπιστική κρίση.
Με την υποστήριξη του πανίσχυρου Βαρδή Βαρδινογιάννη, οργάνωσε εκ του μηδενός φιλανθρωπία κατά του κορονοϊού.
Το 2021 εγκαινιάστηκε η Νέα Πτέρυγα του 1ου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, δωρεά του σωματείου Ελπίδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Ανακυρήχθηε τότε επίτιμη δημότης Σαλαμίνας.
Επίσης, το 2021 με βαθειά συγκίνηση και (πάντα) ταπεινοφροσύνη, παρέλαβε το Χρυσό Κλειδί της αγαπημένης, ιδιαίτερης πατρίδας της, το Δήμο Ερμιονίδας.
Όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς, θα έχει βάλει το χέρι της.
Τους πληγέντες από το Μάτι, έχει βοηθήσει με προσωπικό τρόπο.
Τον Ιούλιο του 2021, τρία χρόνια μετά την τραγωδία, σημείωσε με τον πηγαίο τρόπο της τα εξής:
«Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στο Μάτι. Κλείνω τα μάτια και βλέπω μπρόστα μου τις στάχτες που αντίκρυσα όταν επισκέφθηκα το κατεστραμμένο Λύρειο Ορφανοτροφείο, τα δακρυσμένα μάτια των κατοίκων στο Δημαρχείο της Ραφήνας, το βλέμμα πόνου και απόγνωσης των παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων, την αγκαλιά της Βαρβάρας που έχασε από την φονική πυρκαγιά τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά. Πόνος που δεν περιγράφεται με λέξεις. Μια τραγωδία που ο χρόνος δεν μπορεί να σβήσει. Η σκέψη μου και οι προσευχές μου σήμερα, όπως και κάθε ημέρα, είναι κοντά σε εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους, κοντά σε εκείνους που είδαν τις ζωές τους να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγες μόλις ώρες».
Συμπαρασύρει με το πηγαία φιλανθρωπικό συναίσθημά της όλη την κοινωνία.
Διαβάστε επισης Οι ήρωες της Φιλανθρωπίας, καταλύτες για τις μεγάλες αλλαγές – Οι 9 οικογένεις που δίνουν τα πολλά λεφτά