ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον θαυμασμό της για τον ελληνικό πολιτισμό εξέφρασε μάλιστα η πρόεδρος της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ Σεΐχα Αλ-Μαγιάσα μπιντ Χαμάντ Αλ-Θανί κατά τη συνάντησή της με την κυρία Μενδώνη, λέγοντας ότι εκθέσεις που θα σχεδιαστούν από κοινού από τις δύο χώρες, μπορούν να ταξιδέψουν σε διεθνή, μεγάλα μουσεία με την υποστήριξη του Κατάρ.
Ως παράδειγμα συζητήθηκε το ενδεχόμενο διοργάνωσης έκθεσης, η οποία θα βασίζεται στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και θα συνδυαστεί με δημιουργίες σύγχρονης τέχνης, αντίστοιχης θεματικής, καθώς αποτελεί πολιτική του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού η κοινή ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ως πρώτη κίνηση στο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ προγραμματίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Ντόχα τον Ιανουάριο του 2022 και του Κατάρ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον ίδιο χρόνο. Στο πλαίσιο των συμμετοχών εντάσσεται μεταφραστικό πρόγραμμα απόδοσης ελληνικών βιβλίων στην αραβική γλώσσα και αραβικών βιβλίων στην ελληνική. Τα βιβλία που θα επιλεγούν, θα αποδοθούν και στην γραφή Braille.
Oι δύο εθνικές συμμετοχές στις εκθέσεις βιβλίου, θα συνοδευτούν από ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.
Επιπλέον στο πλαίσιο πάντα της συνεργασίας συζητήθηκε ο σχεδιασμός residencies για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Κατάρ, με αντίστοιχη φιλοξενία από κάθε χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης μουσειολογίας και η προσβασιμότητα των χώρων Πολιτισμού σε ειδικές ομάδες κοινού.
Γενικότερα πάντως και για την ανάπτυξη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να δουλέψει με συστηματικό και αναλυτικό τρόπο τις προτεραιότητες των δύο πλευρών ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με άμεσους στόχους, με έναν από αυτούς την κήρυξη Έτους Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός residencies για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Κατάρ, με αντίστοιχη φιλοξενία από κάθε χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης μουσειολογίας και η προσβασιμότητα των χώρων Πολιτισμού σε ειδικές ομάδες κοινού.
Η διαμόρφωση του προγράμματος συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον ομόλογό της Σαλάχ μπιν Γκανέμ Αλ Άλι, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από την κυβέρνηση του Κατάρ, ώστε εμπειρογνώμονες του ΥΠΠΟΑ να επισκεφθούν τη χώρα, να γνωρίσουν τις πολιτιστικές υποδομές και τη λειτουργία τους και στη συνέχεια ειδικοί από το Κατάρ να επισκεφθούν την Ελλάδα». Ο ίδιος εξάλλου αποδέχθηκε την πρόταση της Λίνας Μενδώνη να επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού ολοκληρωθούν οι αποστολές των δύο χωρών, προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει και συνεργασία για τον τομέα της προστασίας από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε επίσης στη Ντόχα με τον Αρχιεπίσκοπο Καττάρων Μακάριο, καθώς και με Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες και μέλη της ελληνικής κοινότητας, που εργάζονται στο Κατάρ.
Σήμερα εξάλλου γίνεται η τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του αγάλματος του Ηνιόχου των Δελφών στο Μετρό της Ντόχα, δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και με συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου «Katara Village», δρ. Χαλίντ μπιν Ιμπραχίμ Αλ- Σουλαϊτί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν