ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μετακόμιση του πλούτου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Νιάρχος σε τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις, με ειδικό φωτισμό και άνετη επίπλωση για τους κάθε λογής βιβλιόφιλους και ερευνητές είναι γεγονός. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανοίγει τόσο στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όσο και στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο κέντρο της πόλης.
Μία βιβλιοθήκη που προσφέρει στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό διευρυμένες συλλογές, σύγχρονες υπηρεσίες και Δανειστικό Τμήμα.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στο νέο κτίριο, οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συλλογές περιοδικών, χειρογράφων και στο Δανειστικό Τμήμα.
Από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, θα έχουν πρόσβαση και στο σύνολο των συλλογών της ερευνητικής βιβλιοθήκης. Επίσης, την ίδια μέρα επαναλειτουργεί και το Βαλλιάνειο ως αναγνωστήριο εφημερίδων και ως πύλη πληροφόρησης με υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ανταποκρίνονται στο όραμα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού της. Το ΙΣΝ δημιούργησε το ΚΠΙΣΝ, το οποίο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ υποστήριξε την ΕΒΕ στη μετάβασή της στο ΚΠΙΣΝ με δωρεά, ύψους €5 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και οι ψηφιακές της υπηρεσίες.
Μέχρι στιγμής στις υπηρεσίες της ΕΒΕ συγκαταλέγονται: το Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών, η Πλατφόρμα Ψηφιακών Συλλογών, ο νέος ιστοχώρος, ο νέος ηλεκτρονικός κατάλογος, η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης Πηγών και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο.
Για την πλήρη αξιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και των τεκμηρίων, πρέπει ο καθένας να πιστοποιείται ως εγγεγραμμένος αναγνώστης στο Ενιαίο Σύστημα Πιστοποίησης Αναγνωστών της ΕΒΕ. Όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές της ΕΒΕ, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε γενικότερου ενδιαφέροντος, και θα μπορούν να διαβάσουν το πλήρες κείμενο εκατομμυρίων άρθρων και βιβλίων.
Για την πλειονότητα των πηγών αυτών δεν απαιτείται ο αναγνώστης να είναι πιστοποιημένος, εφόσον γίνεται χρήση τους μέσω του δικτύου της ΕΒΕ εντός των κτιρίων της. Ωστόσο, οι πιστοποιημένοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και εξ αποστάσεως, σε όποιες από τις πηγές επιτρέπεται.
Το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Βαλλιάνειο Μέγαρο είναι, προς το παρόν, το εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 έως 14:00.Επίσημες αργίες: κλειστά.
Η πρόσβαση στα αναγνωστήρια του Δανειστικού Τμήματος είναι ελεύθερη για το κοινό καθημερινά καθώς και στις επίσημες αργίες από 06:00 έως 24:00 για χρήση υπολογιστών και ανάγνωση.
Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος Χειρογράφων, μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά στους αριθμούς 213-0999920 / 213-0999921. Στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, που βρίσκεται στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, παρέχονται πληροφορίες για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της ΕΒΕ.
ΕΒΕ στο Βαλλιάνειο: 210-3382500
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00
Αναγνωστήρια Δανειστικού Τμήματος: 06:00-24:00 (Καθημερινά και στις επίσημες αργίες)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποχώρηση – έκπληξη στο σημερινό GNTM; (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάκης Ρουβάς: «Έχουν προκύψει μικρά θέματα bullying με τα παιδιά μου στο σχολείο»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η συγκλονιστική εμφάνιση της Meghan Markle στα British Fashion Awards 2018
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα