ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Parthenon Project είναι ένας σχετικά νέος φορέας που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών. Πρόσφατα μάλιστα πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος Εντ Βέιζι. Ο Λόρδος Βέιζι που υπηρέτησε στο υπουργείο από το 2010 ως 2016 δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».
Σε άρθρο του δε στην εφημερίδα Times μεταξύ άλλων τονίζει πως «το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί τα μισά από τα γλυπτά για περισσότερα από 200 χρόνια.
Του ζητήθηκε να τα επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να επανενωθούν ως ένα ενιαίο έργο τέχνης, για να μπορεί να τα δει κάποιος στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η Ελλάδα έχει απορρίψει προσφορές δανεισμού. Η ιδέα όμως μιας αμοιβαίας ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει μια εναλλασσόμενη έκθεση στη γκαλερί Νταβίν με αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο Λονδίνο ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο και είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής», επισημαίνει ο λόρδος Εντ Βέιζι.
Σήμερα εξάλλου στην Βουλή των Λόρδων ξεκινάει μια πρώτη συζήτηση για την αλλαγή νόμου που απαγορεύει την επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσης τους.
Αυτή είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη καθώς αν προχωρήσει η διαδικασία και τελικά αλλάξει και ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
«Συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ζητάει το Βρετανικό Μουσείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΕΠ: Κλειστά σε όλη τη χώρα στις 16 και 23 Νοεμβρίου
- Κατερίνα Παπακώστα: Το «Ecosystem» είναι ένα έργο που ενσαρκώνει τη δέσμευσή μας για μια πιο δίκαιη Ελλάδα
- Τοποθέτηση 90 φορτιστών ΔΕΗ blue για την κάλυψη των εταιρικών αναγκών
- Επίλεκτος: Αποφασίζει ανασύνθεση Επιτροπών μετά την παραίτηση μέλους ΔΣ