ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλο Σάββατο σήμερα και μετά τα τσουρέκια ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό λαμπρόψωμο ή λαπροκουλούρα, για το βράδυ της Ανάστασης.
Συστατικά
Υλικά για 2 κουλούρες ή μία μεγάλη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
60 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
50 ml ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
100 γρ. καρυδόψιχα
30 γρ. γλυκάνισο
λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
σουσάμι για πασπάλισμα
1-2 κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο.
- Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά.
- Τέλος, αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
- Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα.
- Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
- Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ.
- Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
- Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα.
- Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
- Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα.
- Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου.
- Στο τέλος αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καλαφάτης: Ο λαϊκισμός δεν είναι εύκολος αντίπαλος
- Πούτιν-Ερντογάν: Μίλησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους
- Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή
- Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ