ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξοχική κατοικία φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο ιδιαίτερο, κρυμμένο από ψηλά κυπαρίσσια στο βορρά για να κόβουν τους δυνατούς ανέμους και βελανιδιές, φτιαγμένο από “εμασιές” – πλατώματα που καλλιεργούσαν λιόδεντρα και εσπερειδοειδή, με σχηματισμούς βράχων, πάνω σε μια πλαγιά που βλέπει τη χώρα της Άνδρου.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα αποτελείται από μία κατοικία 3 υπνοδωματίων με δυνατότητα λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, έναν ξενώνα και κάποιους βοηθητικούς χώρους.
Το κτίριο τοποθετήθηκε κάθετα με τις πεζούλες και την κλίση και παράλληλα με τον μικρό επαρχιακό δρόμο, εκμεταλλευόμενοι το άνοιγμα του οικοπέδου στο σημείο αυτό αλλά και την παρουσία της μεγάλης βελανιδιάς, κόβοντας όσο το δυνατό λιγότερα ελαιόδεντρα και κανένα κυπαρίσσι και διατηρώντας τους σχηματισμούς των βραχών που προϋπήρχαν.
Δημιουργήθηκε μια εσωτερική αυλή προστατευμένη από τους ανέμους, ορίζοντας προς το δρόμο έναν τοίχο – όριο.
Το κτίριο πήρε τη μορφή του Π με το συνδετήριο λαιμό ανάμεσα στους δύο όγκους να αποτελεί το χώρο κυκλοφορίας, που επιτυγχάνεται με ένα συνδιασμό ράμπας και σκάλας.
Στο ισόγειο του πρώτου όγκου χωροθετήθηκε μια μεγάλη κουζίνα με τραπεζαρία και ένα WC και στον όροφο τα δύο παιδικά υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους.
Στο δεύτερο όγκο, το ισόγειο καταλαμβάνει το καθιστικό και στον όροφο φιλοξενείται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του.
Ο ξενώνας υλοποιήθηκε σε απόσταση από το κυρίως κτίριο και σε χαμηλότερο επίπεδο ώστε να “χάνεται” ο όγκος του από το κυρίως σπίτι.
Η κατοικία σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο από τρεις αρχιτεκτονικές τυπολογίες: τη νεοκλασσική, την παραδοσιακή μεσαιωνική και την μοντέρνα.
Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η ανάπτυξη οικίων μορφών που να εμπεριέχουν κάτι ανατρεπτικό.
Χρησιμοποιήθηκε ο τοπικός σχιστόλιθος και σοβάς σε μορφές ήπιες αλλά σύγχρονες. Η στέγη επιλέχθηκε να κρυφτεί, ενώ το παιχνίδι των όγκων του κυρίως σπιτιού με τα βοηθητικά κτίσματα διατήρησαν την κλίμακα της κατοικίας.
Παραδοσιακά στοιχεία, όπως τα ανοίγματα των περιστεριώνων, χρησιμοποιήθηκαν με νέο τρόπο, δημιουργώντας διάλογο με την παράδοση.
Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture / Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Τοποθεσία: Άνδρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200m²
Χρόνος κατασκευής: 2004 – 2008
Φωτογραφίες: Klab Architecture / Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος
Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο
Πηγή: www.ktirio.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το πιο παράξενο σπίτι της Χαλκιδικής και μοιάζει με σκηνή! Δείτε 16 φωτογραφίες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού βρίσκεται αυτή η όμορφη κατοικία με τα πράσινα νερά και την εξωτική ατμόσφαιρα; (9 pics)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα όμορφο κατάλυμα στη Σαντορίνη: Ο επισκέπτης γίνεται ένα με το μοναδικό τοπίο (10 pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τροχαίο δυστύχημα στην οδό Πελοποννήσου!
- Intracom Defense: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Τσαμάζ
- Optima Bank για AVAX: Μαζικές αναβαθμίσεις κερδών από τις κατασκευές αυξάνουν την τιμή στόχο στα €3,03
- Νικήτας Κακλαμάνης: Με ευρεία πλειοψηφία νέος πρόεδρος της Βουλής – «Είναι μεγάλη η χαρά, η τιμή και η ευθύνη»