ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι διαλέξεις, ομιλίες αλλά και συζητήσεις, πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα σε διάφορους χώρους της Αθήνας, σε οργανισμούς και φορείς.
Οι διαλέξεις πραγματεύονται διαφορετικά θέματα, είναι με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτές προς το κοινό, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μερικές από αυτές χρειάζονται δήλωση συμμετοχής, επομένως κοιτάξτε προσεκτικά τις λεπτομέρειες της κάθε εκδήλωσης.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:
1. Διάλεξη του Michel Kaplan στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πώς κατάφερε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία να επικρατήσει για έντεκα αιώνες;
Κύκλος «CNRS»
Για την τελευταία διάλεξη του κύκλου για το 2018, το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία πάντα με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προσκαλεί ένα διακεκριμένο Γάλλο ειδικό μελετητή της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ο Michel Kaplan, ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, ιστορικός διεθνούς φήμης με ειδίκευση στη βυζαντινή περίοδο, μας καλεί να αναλογιστούμε τους λόγους που οδήγησαν στην αξιοθαύμαστη μακροβιότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Από τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο το έτος 330 μ.Χ. ως και την κατάληψη της πρωτεύουσας το 1453 από τους Οθωμανούς, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άντεξε στο χρόνο για έντεκα ολόκληρους αιώνες. Πού οφείλεται το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα; Μετά από δεκαετίες διδασκαλίας και έρευνας, o Michel Kaplan, στο τελευταίο του βιβλίο Γιατί το Βυζάντιο; σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των έντεκα αιώνων κυριαρχίας, επιρροής και ευημερίας του Βυζαντίου. Σε μια εξαιρετική σύνθεση, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας και όλα όσα οφείλει στο Βυζάντιο ο σύγχρονος πολιτισμός. Το έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Diane Potier-Boes της Γαλλικής Ακαδημίας το 2017.
Σε διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Michel Kaplan αναλύει τους γεωγραφικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μακροβιότητα της αυτοκρατορίας. Πώς κατάφεραν η επιλογή της γεωγραφικής θέσης, η ασύγκριτη ποιότητα της διοικητικής οργάνωσης του Βυζαντίου καθώς και η ιδεολογία στην οποία στηρίχθηκε η εξουσία, να εξασφαλίσουν την ανωτερότητα της αυτοκρατορίας;
Ο Michel Kaplan υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό την καθοδήγηση της Ελένης Γλύκατζή-Αρβελέρ στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon Sorbonne για πολλά χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας από το 1990 ως το 1995. Έγινε αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου το 1997, και αργότερα εξελέγη πρόεδρος για το διάστημα από το 1999 ως το 2004. Διηύθυνε το Ίδρυμα Ερευνών για το Βυζάντιο, το Ισλάμ και τη Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα. Από το 2001 έως το 2007, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών.
Ανάμεσα στα πολλά έργα του, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά το βιβλίο Βυζάντιο και Ελλάδα, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δεληθανάσης, καθώς και το νέο βιβλίο του με τίτλο Γιατί το Βυζάντιο; κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 8 Νοεμβρίου.
Συντονισμός: Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ομότιμος Καθηγητής βυζαντινής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας | Ταυτόχρονη μετάφραση
Πότε:
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018
19.00
Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
2. Ομιλία “Τεχνητή Νοημοσύνη: Επαφή Πρώτου Τύπου” στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία. Πολλές από τις εφαρμογές και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά εμπεριέχουν τεχνητή νοημοσύνη. Πολύ περισσότερα προϊόντα και εφαρμογές έρχονται τα επόμενα χρόνια. Στην ομιλία αυτή θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πώς εξελίχθηκε και ποιες είναι οι βασικές αρχές της; Τι επιταχύνει την εξέλιξη που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη; Πόσο απέχει από την ανθρώπινη νοημοσύνη; Ποιες σημαντικές εφαρμογές αναμένουμε και πώς θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας; Τι πρέπει να ξέρουμε;
Πότε:
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
17.00
Πού:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9469 694.
3. Διάλεξη “Πριν τη Θεσσαλονίκη … Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου” στο Γερμανικό Ινστιτούτο
Διάλεξη του κου. Αστέριου Λιούτα, στο πλαίσιο των “ανταλλαγών” διαλέξεων με τις Ξένες Σχολές και Ινστιτούτα που εδρεύουν στην Αθήνα, μία δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης που άρχισε τον Οκτώβριο με ομιλία του Δρ. S. Faust στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς, ο Προϊστάμενος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Αστέριος Λιούτας, θα εκπροσωπήσει την Εφορεία με διάλεξη στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Πότε:
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
19.00
Πού:
Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Φειδίου 1, Μεταξουργείο
Είσοδος ελεύθερη.
4. Διάλεξη νεοελληνικής ποίησης “Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο – Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου” στο ΚΠΙΣΝ
Το Νοέμβριο συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων για τη νεοελληνική ποίηση με τίτλο “Πάνω σ’ έναν αρχαίο στίχο” όπου η Διδάκτωρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας Εμμανουέλα Κάντζια μας προσκαλεί σε μια ιδιαίτερη περιδιάβαση στο βίο και το έργο τριών σημαντικών νεοελλήνων ποιητών που συνδιαλέγονται με την αρχαιοελληνική παράδοση. Η δεύτερη διάλεξη έχει το τίτλο “Ο Καβάφης αναγνώστης του Πλουτάρχου”.
Ο Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), ποιητής ιστορικός όσο και ερωτικός, τοποθετεί συχνά το σκηνικό των ποιημάτων του στα χρόνια της ελληνιστικής περιόδου. Ο Πλούταρχος του παρέχει συχνά την πρώτη ύλη, αλλά και το ποιητικό ερέθισμα. Τον Αλεξανδρινό ποιητή σαγηνεύουν ιδιαίτερα οι Βίοι του Αντωνίου και του Δημητρίου, λεπτομέρειες των οποίων αναπλάθει “ελεύθερα στο νου” και στο χαρτί (“Καισαρίων”, “Αλεξανδρινοί βασιλείς”, “Απολείπειν ο θεός Αντώνιον”, “Ο βασιλεύς Δημήτριος”). Συνδιαλέγεται έτσι με τον Πλούταρχο καθώς σατιρίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες, στοχάζεται το θέατρο της καθημερινότητας και σπουδάζει τον θάνατο.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Πότε:
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
19.00
Πού:
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη.
5. Διάλεξη του Duncan Kennedy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities
Κύκλος: Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία
Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities
«Συνταγματισμός, μαρξισμός και ριζοσπαστική δημοκρατία»
Ομιλητής: Duncan Kennedy ομότιμος Καθηγητής Γενικής Φιλοσοφίας Δικαίου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Πότε:
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018
19.00
Πού:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
6. Ομιλία “Μάθε πώς να συνδυάσεις την αυτογνωσία μέσα από την υποκριτική τέχνη” στο Θέατρο Αλκμήνη
Το Θέατρο Αλκμήνη και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Αργύρης Σ. Μάρδας μας προσκαλούν στην δωρεάν ομιλία με θέμα: “Μάθε πώς να συνδυάσεις την αυτογνωσία μέσα από την υποκριτική τέχνη” στο πλαίσιο του Προγράμματος Σεμιναρίων 2018-19 του Θεάτρου Αλκμήνη.
Η ομιλία απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, performers, συγγραφείς και σεναριογράφους.
Θα μάθουμε γιατί οι μεγάλοι ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου εργάζονταν διαρκώς με τον εαυτό τους, το γνώθι σαυτον και τη ψυχολογία τους για να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα τους ρόλους του. Θα γνωρίσουμε πως μπορεί η Αυτογνωσία να συνδυαστεί με την υποκριτική τέχνη και τα ευεργετικά της πλεονεκτήματα. Θα μάθουμε για την ρεαλιστική ερμηνεία που προσφέρει η Marda method, όπου ηθοποιός χρησιμοποιεί αβίαστα συναισθήματα χωρίς φόβο και εγκράτεια ή περιορισμούς, ακριβώς όπως θα συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Εισηγητής: Αργύρης Σ. Μάρδας
Διάρκεια ομιλίας: 120 λεπτά
Πότε:
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018
10.30
Πού:
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Πετράλωνα
Είσοδος ελεύθερη.
Κράτηση θέσης εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 4ο Animation Marathon 2018 στην Αθήνα: Προβολές και εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διήμερο Αφιέρωμα στον Ingmar Bergman στο ΚΠΙΣΝ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Οι συναντήσεις της Πέμπτης» με τον Πλάτωνα Ριβέλλη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης