Καλωσορίζουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, του μήνα των Χριστουγέννων, με μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της Αθήνας.
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αφορούν τη μουσική, τα εικαστικά, τον χορό, αλλά και τις γιορτές, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
1. Ομαδική έκθεση “Size matters? II” στον Εικαστικό Κύκλο ΔΛ
Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ εγκαινιάζει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης ” Size matters? “. Η έκθεση με έργα τέχνης μικρών διαστάσεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΝΙΑ GALLERY και τη ΔΛ gallery και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Στην έκθεση συμμετέχουν 26 παλιοί και νέοι συνεργάτες του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ από την Ελλάδα και το εξωτερικό με το μέγεθος των έργων να αποτελεί το μόνο περιορισμό. Η διάσταση, μαζί με άλλα στοιχεία όπως τα υλικά και η ημερομηνία δημιουργίας, αποτελεί ένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά περιγραφής και ορισμού της ταυτότητας ενός έργου τέχνης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
b., Micha Cattaui, Bella Easton, Andreas Marti, Marian Wijnvoord, Άγγελος Αντωνόπουλος, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Γέρος, Γιώργος Γύζης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Νίκος Καναρέλης, Δημήτρης Κούκος, Ιωάννης Λασηθιωτάκης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Κατερίνα Μερτζάνη, Βασίλης Πέρρος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Βασίλης Πούλιος, Ιωάννης Σαββίδης, Νίκος Σαμαράς, Βασίλης Σελιμάς, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσόκλης, Μάριος Φούρναρης, Μανώλης Χάρος.
Πότε:
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018
12.00 – 17.00
Πού:
Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Ακαδημίας 6, Κέντρο Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη
2. Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει!
Και αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε έναν τόπο γιορτής. To Σάββατο 01/12 στις 18.00 ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει με μια γιορτή με οικοδεσπότη τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιώργο Νανούρη.
Τα γιορτινά φώτα ανάβουν, οι φωτεινές εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ενεργοποιούνται, τα τρία εντυπωσιακά έλατα στολίζονται και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια γεμίζουν την Αγορά από την παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στη συνέχεια, αθλητές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων θα παρουσιάσουν στο παγοδρόμιο ένα show καλλιτεχνικού πατινάζ με εντυπωσιακές φιγούρες.
Η βραδιά κάτω από τα γιορτινά φώτα θα κλείσει με μουσική από τους Mottet κα τραγούδια ερμηνευμένα με εκφραστικότητα και πάθος από την εκπληκτική Ξένια Γαργάλη.
Πότε:
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018
18.00
Πού:
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη
3. Αφιέρωμα “Queer αναγνώσεις της Λένας Πλάτωνος” στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Λένα Πλάτωνος έχει υπάρξει ορόσημο για την εγχώρια ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα. Τόσο οι στίχοι της, που εκφράζουν ιδιαίτερες, συχνά μοναχικές υποκειμενικότητες, όσο και η αλλόκοτη θεατρική electro μουσική της, συνεχίζουν να γοητεύουν και να εμπνέουν κουήρ σκηνές και συλλογικότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτή την εκδήλωση επιχειρούνται μια σειρά από κουήρ αναγνώσεις στο έργο της Πλάτωνος.
Στο πρώτο μέρος, ο μουσικολόγος και θεωρητικός πολιτισμικών σπουδών Νίκος Βούρδουλας επικεντρώνεται στην ηλεκτρονική τραγουδοποιΐα της Πλάτωνος, διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους εκφράζει και συσπειρώνει συναισθηματικά ομάδες ανθρώπων της εγχώριας και διεθνούς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ένα βαριετέ με καλλιτέχνες από την εγχώρια μουσική κουήρ σκηνή και ιδιαίτερα από το μουσικό label Φυτίνη. Οι Αντριάνα Μίνου, Λουίζα Δολόξα, Αλέξανδρος Δρόσος, Filtig κ.α. θα παρουσιάσουν διασκευές που επανερμηνεύουν το έργο της Πλάτωνος σε ηχητικό, λεκτικό και επιτελεστικό επίπεδο.
Επιμέλεια: Fil Ieropoulos
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos CVC, στο πλαίσιο του προγράμματος TextMe_Lab, και με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.
Πότε:
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018
20.30
Πού:
Εθνική Λυρική Σκηνή
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.
4. i-Dance #2: Inclusive Dance Convention – Χορευτικό Συνέδριο στη Στέγη
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καλεσμένοι από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν άτομα με και χωρίς αναπηρία πάνω στις απεριόριστες δυνατότητες και την προσβασιμότητα του σύγχρονου χορού.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα εξωστρεφές, διαδραστικό συνέδριο που καταρρίπτει στερεότυπα και προτείνει καινοτόμες πρακτικές για να απογειώσει, σωματικά και ψυχικά, χορευτές με και χωρίς αναπηρία.
Στους εισηγητές περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, ερευνητές, κοινωνικοί ακτιβιστές, φοιτητές και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για εκμάθηση νέων τεχνικών και χορογραφιών συμπεριληπτικού χορού, υπό την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων και οργανώσεων.
Πότε:
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018
11.30 – 17.00
Πού:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
Είσοδος ελεύθερη
5. But the greatest is love, μια βραδιά τραγουδιού της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Θοδωρή Τζοβανάκη στο ΚΠΙΣΝ
Το ΚΠΙΣΝ συμμετέχει ενεργά και φέτος στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03/12). Στο πλαίσιο αυτό, μια μέρα πριν, στις 02/12 η Λένια Ζαφειροπούλου με τη συνοδεία στο πιάνο του Θοδωρή Τζοβανάκη τραγουδά για την αγάπη, αποδεικνύοντάς ότι όλα είναι δυνατά.
«Η αναπηρία θέλει μαχητική διάθεση. Θέλει να κάνεις μ’ αυτήν όσα μπορείς και λίγο περισσότερα. Και πάντα να θυμάσαι πως είσαι ταγμένος να κρατάς μέσα σου και γύρω σου μια λεπτή ισορροπία», μας λέει η Λένια Ζαφειροπούλου και μας προσφέρει το ερωτικό πρόγραμμα But the greatest is love.
Δύο πράγματα δεν περιγράφονται ικανοποιητικά με λέξεις: τα όνειρα και ο έρωτας. Έχετε δοκιμάσει να διηγηθείτε στον καλύτερό σας φίλο το χθεσινό σας όνειρο ή το πάθος σας για κάποιον; Έχετε αισθανθεί πόσο ανίσχυρη είναι η περιγραφή σας; Σας έχει συμβεί όταν είστε ερωτευμένοι, να νιώθετε μόνοι με κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ανακοινωθεί αλλά που μόνο εσείς καταλαβαίνετε; Αδύνατον να συλλάβει κανείς την ουσία του έρωτά σας, όσες ιδιότητές του κι αν εκθειάσετε. Αλλά γιατί έχουν όλοι οι αιώνες κι όλες οι τέχνες την ανάγκη να μιλήσουν τόσο για τον έρωτα, αν η ουσία του παραμένει άπιαστη; Ίσως γιατί ο έρωτας είναι κάτι μεταξύ προνομίου και αξιοζήλευτης ασθένειας. Είναι η εξαίρεση στους νόμους της συμπαντικής αδιαφορίας.
Η τραγουδίστρια και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου και ο σολίστας Θοδωρής Τζοβανάκης παρουσιάζουν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ερωτική μουσική από πέντε χώρες της Ευρώπης: 18 τραγούδια των Brahms, Debussy, Fauré, Grieg, Prokofiev, Rimsky-Korsakov, Sibelius, Tchaikovsky για τον έρωτα, λαμπρές και ανθεκτικές στον χρόνο απόπειρες να συλληφθεί η ουσία αυτής της πιο πολυτραγουδισμένης και πιο άφατης ανθρώπινης κατάστασης.
Η Λένια Ζαφειροπούλου είναι λυρική τραγουδίστρια, ποιήτρια και μεταφράστρια. Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και Lied στη Musikhochschule της Στουτγάρδης και όπερα στο Opera Course του Guildhal School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου. Έχει κερδίσει υποτροφίες των ιδρυμάτων Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης, καθώς και του Royal Opera House Covent Garden. Το 2009 κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες. Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, Patternoster Square, τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Αναγνώστης και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2012.
Πότε:
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018
21.00
Πού:
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Είσοδος ελεύθερη
6. Δωρεάν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.
Σημείωση:
Το ωράριο μπορείτε να το δείτε στη σελίδα του κάθε μνημείου και αρχαιολογικού χώρου.